Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Zanders: Kāds iegansts, tāda diskusija

Sākusies jauna nedēļa, bet Latvijas publiskajā telpā turpinās plosīšanās par un ap skolu klasēs apspriežamā atbilstību valodas lietošanas paradumiem. Par necenzēto leksiku vēlas izteikties Rīgas mērs, tas automātiski izraisa komentārus, tēma, kā mēdz teikt, tiek uzturēta. Kad pienāks laiks, kad mēs tikpat dedzīgi apspriedīsim, kā labāk bērnus ieinteresēt par dabaszinātnēm, cik jēdzīgi tās tiek pasniegtas? Laikam ne tik drīz, lai gan tas, ar kādu "bildi" galvā par apkārtējās pasaules likumsakarībām un izaicinājumiem zinātnei startē jaunā paaudze, ir ne mazāk būtiski.

Labi, paliekam tēmu laukā, kas nosacīti saistīti ar sociālajām/humanitārajām zinātnēm. Tik un tā nesaprotu, pēc kādiem kritērijiem tiek apzināti vai nejauši konstruēti "sižeti", kuri tiek nodefinēti kā ļoti nozīmīgi un tāpēc pamatīgi izķidājami? Domas paskaidrošanai minēšu piemēru no Rīgas Laika septembra numura, kurā vienam no rakstiem it kā vajadzēja izraisīt ne mazāk vētrainas debates. Runa ir par profesora Denisa Hanova publikāciju. Ja Hanova pārmetumus Nacionālajai apvienībai par tās nostāju bēgļu jautājumos pārrunāt nav sevišķi interesanti - tie ir vērtējums konkrētam politiskajam spēkam konkrētā jautājumā -, tad viena no viņa tēzēm gan. Citēju: "Latviešu nācija, tāpat kā daudzas citas nācijas Eiropā un ārpus tās, ir tikai konkrētu cilvēku - intelektuāļu - grupas projekts." Nācija - intelektuāļu grupas projekts.

Atturēšos dot savu komentāru šim apgalvojumam, jo tas balstīts noteiktā Rietumu domāšanas/zinātnes tradīcijā, kura tad būtu jāatgādina konteksta paskaidrošanai, un tas viss šim formātam ir par garu. Tomēr pieļauju, ka nav sevišķi jāpamato, ka šis gan ir interesants temats - gan tiem, kuri domā līdzīgi, gan citādu versiju atbalstītājiem. Varētu pat teikt, ka Hanovs ar formulējuma vienkāršotības pakāpi provocē diskusiju. Izsakoties mazliet ciniski, te gan spalvas varētu iet pa gaisu. Mēnesis pagājis, diskusijas nav.

Par bēgļiem, musulmaņiem izteikties ir katra latvju intelektuāļa pienākums. Brīnišķīgi, bet varbūt derētu apspriest LU Filozofijas un socioloģijas institūta izdevuma Reliģiski - filozofiski raksti jaunāko numuru, kurā starp citām ir interesanta publikācija (akadēmiskā līmeņa, nevis vingrināšanās daiļrunībā) par Latvijas musulmaņu jauno paaudzi?

Līdz ar to man ir bezkaunīgs jautājums ļaudīm, kuri, cik saprotu, uzskata sevi par vienlaicīgi aktīviem un intelektuāļiem - ko jūs, draugi, lasāt? Rīgas Laiku vai ziņu portālus un sociālos tīklus? Kas jums spēj, kā saka, uzdzīt asini - nācijas pašizpratnei patiešām būtisks jautājums vai sižets, kas saturiski ir krietni otršķirīgāks?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē