Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

ZZS aicinās Valsts prezidentu pārrunāt priekšlikumus referendumu ierosināšanai

Pirmdien, 23.jūlijā, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valde nolēma lūgt tikšanos ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, lai skaidrotu ZZS frakcijas deputātu virzītos priekšlikumus likumprojektam "Grozījumi likumā "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" un paustu neapmierinātību ar valdošās koalīcijas atbalstītajiem "nedemokrātiskajiem rosinājumiem" pilnveidot referendumu ierosināšanas procedūru, portālu Diena.lv informēja ZZS.

Kā vēstīts, Saeimas Juridiskā komisija ceturtdien atbalstīja 50 000 parakstu sliekšņa noteikšanu referenduma rosināšanas pirmajam posmam. Šādu kārtību referendumu rosināšanai par grozījumiem likumos vai Satversmē paredzēts noteikt līdz 2015.gadam.

Valdošā koalīcija ir vienojusies, ka līdz 2015.gadam referendumu iniciatoriem par saviem līdzekļiem parakstu vākšanas pirmajā kārtā būs jāsavāc 50 000 balsstiesīgo parakstu. ZZS norāda, ka joprojām tas ir pārāk augsts slieksnis pilsoņu līdzdalības iespējām. ZZS priekšlikums ir palielināt pirmās parakstu vākšanas kārtas slieksni no 10 uz 30 000. Notariāli apstiprināmo parakstu izmaksu dēļ - arī nesamērīgi dārgs tautas demokrātijas instruments, skaidroja ZZS.

ZZS pauda nožēlu, ka šādus grozījumus ir atbalstījuši politiķi, kuri "savulaik visaktīvāk iestājās par pilsoņu līdzdalības iespējām, naudas lomas mazināšanu politikā un citām, demokrātiju stiprinošām un pilnveidojošām vērtībām. Tieši 2011.gadā izveidotā "Tiesiskuma" koalīcija apņēmās stiprināt tiešo demokrātiju".

ZZS uzskata, ka ir jābūt reāli savācamam tautas nobalsošanas pirmās kārtas balsstiesīgo parakstu skaitam.

"Mūsu mērķis ir izveidot saprotamu un izpildāmu kārtību, kas neierobežotu tautas iespējas paust savu gribu, vienlaikus veidojot atvērtu un demokrātisku sabiedrību, ko raksturo vairākuma spēja ieklausīties mazākuma viedoklī," norādīja ZZS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē