Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

1,4% Infektoloģijas centrā pārbaudīto ērču konstatēts encefalīts

No 957 ērcēm, kas pārbaudītas Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) laboratorijā, ar encefalītu bija inficēti 1,4% jeb 13 ērces, liecina LIC dati.

Kopumā līdz 22.jūnijām LIC ērces bija noņemtas 548 cilvēkiem, savukārt izmeklējumiem LIC laboratorijā jau ir nosūtītas 976 ērces.

Šogad no LIC stacionārā ir izrakstījušies 14 pacienti, kas slimoja ar ērču encefalītu, un pieci Laima slimības pacienti. Patlaban slimnīcā ārstējas vēl desmit encefalīta slimnieki, kā arī viens cilvēks, kas slimo ar Laima slimību.

Lai mazinātu ērču piesūkšanās risku, LIC speciālisti aicina ievērot piesardzības pasākumus: jāģērbjas gaišās drēbēs, lai rāpojošā ērce uz tām būtu viegli saskatāma, bikšu gali jāsaliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši piegulošām, jānēsā cepure vai lakats, lai ērce nepiesūktos galvas ādai. Pēc pastaigas ieteicams rūpīgi pārbaudīt apģērbu un aplūkot ķermeni. Arī dabas veltes pirms ienešanas mājās nepieciešams kārtīgi apskatīt un nopurināt.

Ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, lai mazāk encefalīta vīrusa nonāktu cilvēka organismā. Kukaini nedrīkst saspiest, jo citādi brūcē var nonākt Laima slimības baktērijas.

Vispirms ērcei uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot eļļu vai sviestu, jo tas kukainim izraisa vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu organismā. Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti pēc iespējas tuvāk snuķītim un, ceļot uz augšu, izvelk. Ja nav pincetes, var izmantot diegu, to apsienot ap ērces snuķīti, un, velkot aiz abiem galiem, ērci izvelk. Ērces koduma vietu apsmērē ar dezinficējošu šķidrumu un nomazgā rokas.

LIC Vakcinācijas kabinetā ir iespējams bez maksas noņemt cilvēkam piesūkušos ērci. Ārpus Vakcinācijas kabineta darbalaika to var izdarīt LIC Uzņemšanas nodaļā.

Latvijā ērču aktivitātes sezona ilgst no marta līdz oktobra beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas