Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

2030.gadā uz vienu pensionāru būs 2,4 cilvēki darbspējas vecumā

Pēc deviņiem gadiem, 2020.gadā, uz vienu pensionāru varētu būt 2,8 cilvēki darbspējas vecumā, bet vēl pēc 10 gadiem - 2030.gadā - šis rādītājs saruks līdz 2,4 cilvēkiem, liecina Labklājības ministrijas (LM) prognozes.

LM prognozēs izmantoti statistikas biroja "Eurostat" 2004. un 2008.gada demogrāfijas pieņēmumi, pastāstīja LM pārstāve Marika Kupče.

Šā gada sākumā, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā uz vienu cilvēku virs darbspējas vecuma bija 3,2 cilvēki darbspējas vecumā. Savukārt pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem par šā gada pirmo ceturksni secināts, ka vienu pensionāru uztur aptuveni 1,4 obligātās sociāli apdrošinātās persona.

Kā ziņots, Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) vadītājs un sociālantropologs Roberts Ķīlis intervijā "Latvijas Avīzei" norādīja, ka pašreizējās pensiju sistēmas pastāvēšana ir apdraudēta. Pašlaik vecie cilvēki valsts garantēto pensiju saņem iztikas minimuma līmenī, taču vēl divdesmit gadus šo līmeni tik augstu nevarēs noturēt. To apliecina aprēķini, cik ir strādājošo un cik pensionāru. Pat ja paceļ pensionēšanās vecumu, situācija joprojām būs kritiska. Tātad garantētās pensijas apjoms saruks.

Viņš atsaucās uz labklājības ministri Ilonu Jurševsku (ZZS), kas paziņojusi, ka sociālās iemaksas maksā nepilni 800 000 cilvēku, kamēr no pensijām un pabalstiem dzīvo 600 000. Ķīlis uzskata, ka tas ir baiss skaitlis, ka 1,4 cilvēki gādā, lai ir ko maksāt vienam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas