Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

80% Latvijas autovadītāju apdraud satiksmes drošību - lieto tālruni braukšanas laikā

Vairāk nekā 80% Latvijas autovadītāju lieto mobilo tālruni auto vadīšanas laikā, turklāt lielākā daļa jeb 60% no viņiem to dara dažādu darba jautājumu risināšanai, secināts Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) veiktajā Latvijas autovadītāju aptaujā.

CSDD aptaujā noskaidrojies, ka vairāk nekā puse jeb 55% autovadītāju mobilo telefonu, sēžot pie automašīnas stūres, izmanto komunikācijai ar ģimeni un tuviniekiem. Tāpat autovadītāji zvana draugiem un paziņām, kā arī lieto navigācijas sistēmas.

Aptaujā noskaidrojies, ka tipiskākais mobilā telefona lietotājs auto vadīšanas laikā Latvijā ir vīrietis vecumā līdz 50 gadiem, ar augstāko izglītību, vidēji augstiem vai augstiem ienākumiem. Vīrieši vairāk šādi kārto darba lietas, bet sievietes telefonu pie auto stūres izmanto sadzīviskiem nolūkiem. Darba lietas, vadot auto, pie stūres, izmantojot telefonu, risina 51% vīriešu, kamēr tikai 28% sieviešu.

CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš norādīja, ka mobilā telefona lietošana kļūst par vēl biežāku un līdz ar to bīstamāku sociālo parādību nekā braukšana dzērumā. Pēc viņa teiktā, darba devējiem būtu jāpastāv uz to, lai viņu darbinieki neizmanto mobilo telefonu, vadot automašīnu.

CSDD veiktā Latvijas autovadītāju aptauja liecina, ka 46% aptaujas respondentu ieskatā pret telefona lietošanu pie stūres darba vajadzībām palīdzētu brīvroku sistēmas, kamēr 10% vērtējumā būtu jāievieš stingrāka policijas kontrole un bargāki sodi, bet 6% uzskata par nepieciešamiem brīvākus noteikumus no darba devēju puses. Turpretī 5% respondentu uzskata, ka risinājums ir lietotnes, kas ierobežo mobilā telefona lietošanu pie auto stūres, bet 2% ieskatā - citi izglītojoši pasākumi.

Lukstiņš teica, ka 20% jeb katrs piektais no autovadītājiem paši vai viņu paziņas ir piedzīvojuši ceļu satiksmes negadījumus, jo brauciena laikā lietojuši mobilo telefonu.

Apdrošināšanas sabiedrības "Balta" veiktajā pētījumā noskaidrojies, ka telefonu pie stūres lieto 28% automašīnu vadītāju, kas ir vērtējams kā augsts rādītājs. Vairāk nekā puse jeb 57% pētījuma respondentu atzīst, ka attiecīgās dienas laikā vismaz vienu reizi ir lietojuši tālruni pie auto stūres, bet 18% no autovadītājiem, kuri lietoja auto pie stūres, to noliedz.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK) uzsvēra, ka ir būtiska cilvēka motivācija nelietot mobilo telefonu pie stūres. Darba devējiem jāsaprot, ka galvenā vērtība ir uzņēmumā strādājošais cilvēks, kurš kompānijai dod pievienoto vērtību. Būtiski nodrošināt, lai darbinieks ir vesels, darbaspējīgs. Tāpēc jāiegādājas darbiniekiem darba vajadzībām auto ar brīvroku sistēmām vai citām tehnoloģijām, kas dod iespēju pēc brīvroku principa atbildēt uz telefona zvanu.

LTRK ieskatā darba devējiem jāstāsta darbiniekiem un jāmeklē tehnoloģiju iespējas, lai dažādas darbam nepieciešamas darbības veiktu, piemēram, ar balss komandu. Tāpat risinājums ir stingrāki sodi.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone teica, ka LDDK iestājas par darba drošības noteikumu ievērošanu, līdz ar to atbalsta CSSD kampaņu, it īpaši ņemot vērā to, ka ļoti daudz darba ņēmēju darba pienākumus veic, sēžot pie automašīnas stūres un vadot auto.

Pēc viņas teiktā, būtu jāmaina automašīnu vadītāju kultūra. Līdz ar to būtiska ir ne tikai darba devēju rīcība, bet arī katra indivīda, kas sēž pie auto stūres, domāšanas maiņa.

CSDD trešdien, 9.janvārī kampaņas Izkāp no telefona! kontekstā parakstījusi sadarbības memorandu ar vadošajām darba devēju organizācijām - LDDK, LTRK, kā arī Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūtu, kas paredz aktualizēt iepriekš minēto problēmu darba devēju auditorijās, lai motivētu darbiniekus nelietot mobilās ierīces pie stūres.

Atbalstu attiecīgajai iniciatīvai pauduši virkne uzņēmumu, tostarp Balta, Ventspils reiss, Cemex, Jelgavas autobusu parks, Aldaris, Latvijas pastsSadales tīkls un citi.

Kampaņas Izkāp no telefona kontekstā CSDD sagatavojusi arī izglītojošu materiālu darba kolektīviem, kas kopā ar kampaņas uzlīmēm bez maksas ir pieejamas lejupielādēšanai CSDD mājaslapā attiecīgās kampaņas sadaļā.

Satiksmes drošības kampaņu Izkāp no telefona CSDD organizē sadarbībā ar Valsts policiju. Kampaņu atbalsta apdrošināšanas sabiedrība "Balta", kā arī degvielas mazumtirgotājs Circle K. Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.

Top komentāri

TrollisJT
T
Ja cilvēka psihe ir tik nestabila, ka viņš pazaudē kontroli tikai "paceļot " un pasakot : "Būšu mājās četros, uzliec zupu vārīties divos"... nu , protams, tad viņš nedrīkst lietot telefonu brauciena laikā. Tomēr... ja šoferis nespēj šo, tad viņš ir bīstams vēl ļoti daudzos gadījumos - meklējot radio stacijas, skatoties pa sānu logiem, klausoties skaļu mūziku, sarunājoties ar pasažieri, šņaucot degunu, smēķējot, ēdot konfekti, dzerot ūdeni no pudeles, kasot lieldienas, un vēl daudz ko citu. CSDD un citas organizācijas, kurām ir uzvelta atbildība - neiespējamā misija - novērst CSN grib novērst uzmanību no vadītāju sliktā sagatavotības līmeņa un izcelt vienu problēmu - telefona lietošanu. Šāda politika nenesīs gaidītos rezultātus.
Tad jau 80% autovadītāju avarētu
T
ja tas būtu tiesa, tad 80% autovadītāju ik dienas avarētu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas