Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

airBaltic plāno samazināt darbinieku skaitu par 700, bet cer atsākt tos nodarbināt, sākoties izaugsmei

Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic plāno samazināt darbinieku skaitu par kopumā 700 cilvēkiem, bet atsākt tos nodarbināt, sākoties izaugsmei, intervijā aģentūrai LETA sacīja airBaltic izpilddirektors Martins Gauss.

"Šā gada kopējā kapacitāte tiks samazināta par aptuveni 40%. Attiecīgi mēs gribam salāgot to arī ar darbinieku skaitu. Mēs esam brīdinājuši valsts nodarbinātības iestādes un arodbiedrības, ka kopumā darbinieku skaitu plānojam samazināt par 700 cilvēkiem," teica Gauss. 

Viņš arī norādīja, ka darbinieku skaitu paredzēts samazināt dažādos veidos. "Veidi ir ļoti dažādi. Mēs piedāvājam gan doties bezalgas atvaļinājumos, gan pārtraukt darba attiecības, saņemot viena vai divu mēnešu atalgojuma kompensāciju," minēja Gauss.

Vienlaikus viņš atzina, ka pagaidām vienošanās ar arodbiedrību par darbinieku skaita samazināšanu nav panākta.

"Atbilstoši Latvijas likumiem mums ir jāpanāk vienošanās arī ar arodbiedrību. Tā vēl nav panākta, un sarunas turpinās," situāciju raksturoja Gauss.

Viņš sacīja, ka mērķis ir samazināt nodarbināto skaitu līdz 1000 cilvēkiem, lai airBaltic spētu darboties un atgriezties pie peļņas, cik ātri vien iespējams. "Kad mēs atsāksim izaugsmi, mēs šos cilvēkus nodarbināsim atkal. airBaltic mērķē uz 2500 darbiniekiem, jo mēs gribam turpināt izaugsmi nākotnē. Mēs šos cilvēkus nodarbināsim atkal, bet tagad mums darbinieku skaits ir jāsamazina, citādi mēs pārāk ātri zaudējam pārāk daudz naudas," teica Gauss.

"Mēs ļoti labi saprotam, ka katram un ikvienam, kurš šodien zaudē darbu - ne tikai airBaltic, bet arī citur -, tā ir personiska traģēdija. Es ļoti labi saprotu, ko nozīmē darba zaudēšana - vienalga, vai tas ir uz laiku vai pavisam. Katru dienu man ir arī videouzruna darbiniekiem par aktualitātēm un es katru dienu saku, ka mēs šo procesu mēģinām veikt tik taisnīgi, cik vien iespējams. Taču ne es, ne kāds cits nespēj mainīt faktu, ka šodien mēs nelidojam vispār un pēc tam mēs lidosim ar mazāk lidmašīnu," atzina aviokompānijas vadītājs.

Viņš arī atgādināja, ka pats šajā laikā vispār nesaņems algu, piebilstot, ka tas īpaši nepalīdzēs airBaltic finanšu situācijai, taču tai vajadzētu būt zīmei cilvēkiem par to, kā uzņēmums tiek vadīts cauri krīzei.

Gauss uzsvēra, ka aviokompānija pašlaik nevar atļauties tik daudz darbinieku, cik bija, jo, visdrīzāk, airBaltic šogad neizdosies atjaunot darbu pilnā apmērā.

"Mēs gribam atkal nodarbināt visus savus cilvēkus. Taču vienlaikus mēs vēlamies arī izpratni no sabiedrības - ja mēs nesamazināsim savu darbinieku skaitu laikā, kad nelidojam, tad mums kā aviosabiedrībai nebūs nākotnes. Tas solis, ko mēs pašlaik speram, ir neizbēgams," atzina Gauss.

Jau vēstīts, ka Latvijā līdz 14.aprīlim ir izsludināta ārkārtējā situācija koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 izplatības dēļ. Tostarp ir apturēti starptautiskie pasažieru pārvadājumi.

airBaltic reģistrēta 1995.gadā, un tās pamatkapitāls ir 256,473 miljoni eiro, liecina Firmas.lv informācija. Pēc provizoriskiem datiem, uzņēmuma apgrozījums pērn bija 508,955 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 23%, bet uzņēmums cieta zaudējumus 7,7 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Latvijas valstij pieder 80,05% airBaltic akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam Aircraft Leasing 1 - gandrīz 20% akciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas