Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Čečenu jautājums un draudzība ar uzņēmējiem - iemesli nobremzēt Belēviča politisko karjeru?

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) ir savas politiskās karjeras pacēlumā, un, ja kāds vēlētos aplauzt viņam spārnus, šis varētu būt īstais brīdis - Satversmes aizsardzības birojs (SAB) jau ceturto mēnesi pārbauda, vai bijušajam uzņēmējam piešķirt augstākās kategorijas pielaidi valsts noslēpumam. Bez tās viņa palikšanu amatā varētu sākt apšaubīt, un pavisam noteikti šāds lēmums nozīmētu, ka augstāk pa politisko amatu pakāpieniem Belēvičs nekad neuzkāps, trešdien lasāms avīzē Diena.

Aizvadītajā nedēļā Belēvičs izsaukts klātienes intervijai uz SAB, liecina Dienas rīcībā esošā informācija, un prakse rāda, ka lēmums tātad būs drīz. Teju vienīgais ar gaļu apaudzētais baumu skelets, kas saistībā ar Belēviča riskiem nesaņemt pielaidi valsts noslēpumam jau mēnešiem tiek vadāts politiskajās aprindās, ir viņa iespējamās attiecības ar specdienestu redzeslokā nonākušo uzņēmēju Bislanu Abdulmuslimovu saistībā ar tā kontrolēto Rēzeknes gaļas kombinātu (RGK) un šī uzņēmuma vadītāju Gunti Piteronoku. Kopīgi līdzfinansēta sociālā kampaņa Nepērc svešu!, medību kaislība un it kā naudas attiecībās nebalstīta abpusēja "izpalīdzēšana" uzņēmējdarbībā tiešām uz šādām saiknēm norāda, bet to nozīmība varētu būt arī pārspīlēta, liecina Dienas pētītais.

Pats veselības ministrs esot parakstījies par ziņu neizpaušanu, tādēļ neatklāj, par ko iztaujāts SAB un vai prasīts arī par "čečenu jautājumu". "Kāds varbūt arī gribētu mani noņemt no trases caur pielaides neiedošanu, bet nav iemesla," viņš Dienai teica februāra vidū. Tad ministrs jau bija pārtraucis korupcijas vai vismaz nesaimnieciskuma aizdomu apvīto neatliekamās medicīniskās palīdzības auto iepirkumu, bet vēl priekšā bija lielo slimnīcu saimnieciski ietekmīgo valžu nomaiņa, kas sadusmoja premjeri Laimdotu Straujumu (Vienotība). Līdz šim pielaižu "siets" sijājis vai licis pasvīst vienīgi Vienotības politiskajiem konkurentiem.

Iespējama saikne ar čečenu izcelsmes uzņēmēju B. Abdulmuslimovu ir viena no populārākajām versijām, ko kuluāros mēdz izspēlēt, kad tiek vētīta kādas amatpersonas atbilstība likuma Par valsts noslēpumu prasībām. Pat ja specdienestu lēmums ir pozitīvs, mesto šaubu ēna paliek. Belēvičs ar Abdulmuslimovu un Piteronoku, kuru dzīvesbiedrēm saskaņā ar Lursoft datiem pieder attiecīgi 25% un 44% RGK kapitāldaļu, esot iepazinies tikai 2012. gadā vairāku pašmāju ražotāju finansētajā kampaņā, kas aicināja nepirkt svešās zemēs ražotus pārtikas produktus. Piteronoks gan sarunā ar Dienu lēš, ka Belēviču pazīst jau gadus piecus līdz septiņus - kopīgi medījuši, viņš viesojies arī Belēviču briežu dārzā Kokneses novadā.

Viens no Nepērc svešu! vadītājiem, lobists Didzis Šmits Dienai atklāj, ka kampaņas budžets bijis ap 37 000 latu (ap 53 000 eiro) un RGK devis proporcionāli lielāko ieguldījumu - virs 8000 latiem. Belēviču ģimenes zemnieku saimniecība Zemitāni iemaksājusi ap 2700 latiem pirms nodokļu nomaksas. Dienas novērojumi rāda, ka šī kampaņa faktiski kalpoja arī par publicitātes dopingu pašam Belēvičam pirms 2013. gada pašvaldību vēlēšanu kampaņas, kurā viņš no Latvijas Zaļās partijas kandidēja kā pirmais numurs Rīgā. Bet Belēvičs nebūt nebija vienīgais, kurš tobrīd apsēdās pie viena galda ar Abdulmuslimovu. Kampaņā piedalījās arī toreizējā premjera Valda Dombrovska padomnieka Ulda Krievāra vadītais SIA Latvijas piens. Caur Latvijas Alus darītāju asociāciju kampaņu līdzfinansēja arī ar zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) ģimeni saistītais Piebalgas alus.

Belēvičs uzsver, ka ar Abdulmuslimovu viņu ārpus trīs gadu senās kampaņas nesaistot nekas. Sākotnēji, kad Diena pirmo reizi sāka uzdot ministram jautājumus par šīm attiecībām, Belēvičs apgalvoja, ka tās aprobežojas ar mednieku solidaritāti un viņa briežu dārzos audzētie mežazvēri tiek pārstrādāti turpat Zemitānu kūpinātavā, nevis RGK. Diena apciemoja G. Belēviča ģimenei piederošo meža gaļas veikaliņu desa&co Spīķeros, pārliecinoties, ka uz desām un citiem gaļas izstrādājumiem tiešām norādīts - tie ražoti Belēviču ģimenei piederošajā saimniecībā Zemitāni Kokneses novadā. Tomēr uz tiešu jautājumu, vai Zemitānu produkcija netiek kūpināta RGK, pārdevējs atcerējās, ka pirms pāris gadiem tiešām bijusi situācija, kad sabojājusies kūpinātava un viena brieža desu partija aizvesta nokūpināt uz Piteronoka un Abdulmuslimova kontrolēto uzņēmumu.

Konfrontēts ar šo jauno informāciju, to atceras arī Belēvičs. RGK esot izpalīdzējuši bez maksas, jo "piestumt kūpinātavā vēl vienus desu ratiņus klāt - cik tad tas maksā?". Vēlāk no veselības ministra pienāca precizējoša īsziņa: "RGK Pierīgā ir pelmeņu rūpnīca. Lai Piteronoks iztaisītu eksperimentālo brieža gaļas pelmeņu partiju, tiku viņam iedevis divu dambriežu kaut-ķermeņus. Maksu par to neņēmu. Kad Piteronoks nokūpināja Zemitānu salami - arī viņš nepaņēma samaksu. Tā teikt - barters: gaļa pret kūpināšanu."

Visu rakstu par Bez pielaides tālāk netikt lasiet trešdienas, 25.marta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas