Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Citadele lielāko daļu no jaunā kapitāla cer piesaistīt no ārvalstīm

Ar sākotnējo publisko piedāvājumu jeb IPO plānots bankai Citadele piesaistīt līdz 115 miljoniem eiro un lielāko daļu no tā iecerēts piesaistīt no valstīm ārpus Baltijas, šodien preses konferencē sacīja bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Viņš atzīmēja, ka tas ir svarīgi, jo nozīmē ārvalstu investīcijas Latvijai.

Banka Citadele šorīt paziņoja, ka IPO tiks izlaistas jaunas bankas akcijas ar mērķi piesaistīt jaunu kapitālu līdz pat 115 miljoniem eiro. Piedāvājuma rezultātā iegūtie līdzekļi ļaus bankai turpināt izaugsmi Latvijā un pārējās Baltijas valstīs. Tāpat tie tiks izmantoti, lai atmaksātu 34,7 miljonu eiro subordinēto noguldījumu Latvijas Privatizācijas aģentūrai.

Kapitālu plānots piesaistīt, sākotnējā publiskā piedāvājumā pārdodot jaunas parastās B klases akcijas, kas tiks kotētas biržā Nasdaq Riga kopā ar globālo noguldījumu sertifikātiem (GDR), kas šīs akcijas pārstāvēs kotēšanai Londonas Fondu biržas standarta segmentā.

Piedāvājumu veido divas daļas: daļa akciju (akciju un GDR formā) tiks sākotnēji piedāvāta kvalificētiem investoriem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un citās valstīs un daļa akciju tiks sākotnēji publiski piedāvāta personām Latvijā, Lietuvā, Igaunijā. Tādējādi iedzīvotāji arī Latvijā, Lietuvā un Igaunijā varēs iegādāties bankas akcijas, paskaidroja bankas vadītājs.

Beļavskis vērsa uzmanību, ka šodien ir paziņots par procesa sākšanu. Atkarībā no tirgus apstākļiem, regulējuma, valdes apstiprinājumiem tas rezultēsies B akciju un GDR sertifikātu kotēšanā. IPO procesu plānots pabeigt šogad pēdējā ceturksnī.

Nākamais atskaites punkts būs IPO sākšana, par ko tiks plaši paziņots, tiks publicēts prospekts, kur būs ietverta informācija par piedāvājumu, tiks izziņots akciju un GDR cenu diapazons, kas pašlaik vēl nav noteikts. Tam sekos aptuveni divas nedēļas ilgs pieteikšanās periods, kura laikā notiks tikšanās ar investoriem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas un citām valstīm. "Vēlamies piesaistīt interesi no institucionālajiem investoriem ASV, Lielbritānijā, Ziemeļvalstīs un citviet Eiropā," sacīja Beļavskis. Divu nedēļu pieteikšanās beigās tiks paziņota B akciju un GDR gala cena. Akcijas tiks kotētas "Nasdaq Riga" un sertifikāti - Londonas fondu biržā.

Jaunais akciju laidiens ir atsevišķa akciju klase - B klases akcijas, kurām būs ievērojami mazākas balsstiesības nekā primārām A klases akcijām. Tas nozīmē, ka pēc darījuma esošie bankas akcionāri, lai arī to akcijas no kopējās akciju proporcijas samazināsies, saglabās pilnu kontroli pār bankas nākotnes stratēģiju un attīstību, informēja Citadeles vadītājs.

Jaunie investori, saņemot B klases akcijas, varēs piedalīties bankas attīstībā, pieaugot šo akciju cenai tirgū, bet tiem nebūs reālas ietekmes uz bankas ikdienas darbu, paskaidroja Beļavskis.

Viņš atzīmēja, ka Citadeles akciju IPO ir lieliska iespēja Latvijai piesaistīt investīcijas no ārpuses un tā būs iespēja "investoriem paņemt daļu no Latvijas attīstības stāsta". Beļavskis domā, ka liela daļa jauno investoru būs ārpus Latvijas. "Ceram arī uz lielu interesi Baltijā un būsim priecīgu par katru privāto un institucionālo investoru, kas gribēs piedalīties izaugsmē kopā ar mums," sacīja bankas valdes priekšsēdētājs.

Vaicāts, kāpēc IPO izraudzīta Londonas birža, Beļavskis skaidroja, ka Londona ir vieglākais un taisnākais ceļš no Latvijas, lai piekļūtu starptautiskajiem finanšu investoriem. Londona pēdējā laikā ir kļuvusi par ārkārtīgi nozīmīgu finanšu centru, sāk apsteigt arī Ņujorku, norādīja bankas vadītājs. "Tur ir visi lielie spēlētāji," par Londonas biržu sacīja Citadeles valdes priekšsēdētājs.

Citadeles grupas pamata tirgus ir Baltijas valstis - Latvija, Lietuva un Igaunija. Banka Citadele ir American Expresssadarbības partneris Latvijā un Lietuvā, kam ir tiesības emitēt American Express maksājumu kartes. Pašlaik 75% plus viena bankas Citadele akcija pieder starptautiskai investoru grupai, ko pārstāv investīciju kompānija Ripplewood Advisors LLC. Otrs bankas akcionārs ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, kuras īpašumā ir 25% mīnus viena akcija.

Citadele tika dibināta 2010.gada 30.jūnijā pēc grūtībās nonākušās AS Parex banka nacionalizācijas un restrukturizācijas. Šā gada aprīlī starptautiska investoru grupa, ko pārstāv investīciju kompānija Ripplewood Advisors LLC, iegādājās bankas Citadele akciju vairākumu (75% mīnus viena akcija) no Latvijas Privatizācijas aģentūras.

Šī gada pirmajā pusē Citadeles grupas peļņa sasniedza 14,9 miljonus eiro, kas ir par 3% vairāk nekā 2014.gada pirmajā pusgadā.

Jūnija beigās Citadeles grupas aktīvi bija 2,8 miljardi eiro. Kredītportfelis veidoja vairāk nekā miljardu eiro. Noguldījumu portfelis sasniedza 2,4 miljardus eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas