Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

de facto: FKTK atvainojas darbiniecei; viņas līdzdalību aizdomīgu kredītu izsniegšanā nesaskata

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) februāra sākumā izteica nožēlu par savas darbinieces Maijas Treijas goda un cieņas aizskārumu. Iepriekšējais FKTK vadītājs Pēters Putniņš pērn Treiju atstādināja no pienākumu pildīšanas sakarā ar aizdomīgu kredītu izsniegšanu Treijas bijušajā darba vietā. Taču ar pašreizējo FKTK vadību Treija noslēgusi mierizlīgumu, jo viņas saistība ar kriminālizmeklēšanu nav apstiprinājusies, svētdienas vakarā ziņo LTV raidījums de facto.

Pērn aprīļa beigās Treija tika atstādināta no FKTK atbilstības kontroles departamenta direktores pienākumu pildīšanas nākamajā dienā pēc raidījuma de facto sižeta par izmeklēšanu Meridian Trade Bank, kuru tagad sauc par banku Industra.

Vienā no epizodēm runa ir par naudas piešķiršanu diviem zaļās enerģijas uzņēmumiem. Priekules BioEnerģija un Priekules siltumtīkli no bankas vairāku gadu periodā saņēma astoņus miljonus eiro lielus kredītus. Nauda esot piešķirta bez pirmās iemaksas, ar zemu nodrošinājumu, zemiem procentiem un garu atmaksas termiņu.

FKTK jau pirms tam bija konstatējusi, ka abas dāsni kreditētās kompānijas saistītas ar bankas akcionāri un prezidenti Svetlanu Dzeni un viņas vīru Andri Dzeni. Par šo un citiem pārkāpumiem FKTK sodīja banku ar gandrīz 900 tūkstošus eiro lielu soda naudu. Dzenei banku nācās pamest, bet ar to viss nebeidzās. Jaunā bankas vadība ar Solvitu Deglavu priekšgalā par vairākiem darījumiem informēja policiju.

"Uzsākot darbu, bankas vadība konstatēja virkni darījumu, kam ir, iespējams, krāpnieciska nodarījuma pazīmes, kā arī atsevišķu bijušo bankas darbinieku mantkārīga rīcība ļaunprātīgā nolūkā," atklāto toreiz komentēja Deglava. 

Raidījumam de facto zināms, ka lietas materiālos parādījās arī FKTK atbilstības kontroles departamenta direktores Treijas vārds. Viņa vairākus gadus bija bankas valdes locekle, un atbildēja par riska vadību, proti, viņai bijis jāuzrauga, lai aizdomīgi darījumi bankā nenotiktu. 

Policija par darījumiem bija sākusi trīs kirminālprocesus, un FKTK vadītājs Putniņš uz pārbaudes laiku nolēma Treiju atstādināt.

Pāris mēnešus vēlāk Putniņš FKTK pameta – tas bija saistīts ar valdības pieteikto finanšu sistēmas "kapitālo remontu". Vasarā beidzās Treijas trīs mēnešu atstādināšanas termiņš, un viņa atgriezās pie pienākumiem. Taču vienlaikus viņa jau bija Putniņa rīkojumu apstrīdējusi tiesā.

"Nebiju saistīta ar minēto krimināllietu nekādā veidā. Man nav bijis statusa, un tagad arī, protams, nav.  Es neesmu iesaistīta ne kā liecinieks, ne kādā citā statusā. Policija mani nav uzrunājusi, nav aicinājusi liecināt, es par šo procesu neko nezinu," tagad de facto stāsta Treija.

Policija trīs kriminālprocesus apvienojusi vienā. Lietā figurē piecas personas, Treijas starp tām nav. 

Pagājušajā nedēļā, pēc tiesas un pašreizējās FKTK vadības priekšlikuma, strīdu ar Treiju izbeidza ar mierizlīgumu. Banku regulators atsauca Putniņa rīkojumu, atzina to par nepamatotu un prettiesisku.

FKTK vadītāja Santa Purgaile par mierizlīguma detaļām runāt negrib, jo tiesas sēdes bija slēgtas. "Skaidrs ir tas, ka Treijas kundze jau tika atjaunota amatā likumā noteiktā kārtībā, kad vairs nebija objektīvu iemeslu viņas atstādināšanai. Trīs mēneši bija atstādināšanas periods, kura laikā tika veikti dažādi procesuālie darbi, tiesību institūcijas strādāja," saka Purgaile un piebilst, ka "tās izpaustās bažas neattaisnojās".

Izbrīnu par FKTK rīcību pauž bijušais iestādes vadītājs Putniņš: "Šis jautājums neattiecas uz mani. Iestāde piemēro darba likuma normas, dokumentus sagatavo un ļoti rūpīgi izvērtē atbildīgās struktūrvienības, saskaņo, tajā skaitā juridiskais dienests. Citiem vārdiem – tas nav Putniņa, bet iestādes dokuments. Varu vien izteikt izbrīnu, kāpēc tas tagad atsaukts."

Treija apgalvo, ka neko nezina par policiju interesējošajiem kredītiem iepriekšējā darba vietā – tagad par Industru sauktajā bankā. Viņa bankā atbildējusi par naudas atmazgāšanas riskiem, nevis kredītu riskiem.

"Šie aizdevumi caur valdi negāja, līdz ar to es nekādas detaļas, kādā viņi tiek piešķirti, nevaru sniegt. Ne tikai ievērojot konfidencialitātes principu, bet tādēļ, ka es neesmu piedalījusies lēmumos par viņu izsniegšanu," sacīja Treija. 

Uz jautājumu, vai iepriekšējās FKTK vadības asā vēršanās pret Treiju nevarēja būt saistīta ar citiem iemesliem, piemēram, atšķirīgu izpratni par banku uzraudzību, Treija atbild ar atsauci uz noslēgtā mierizlīguma punktiem, kurus pārkāpt viņa negrib.

Top komentāri

Jāatvainojas de facto
J
Jāatvainojas būtu raidījumam "de facto", kas savā sīkintrigantiskajā stilā bez jebkādiem pierādījumiem publiski vainoja personu darbībās, kurās tā nebija iesaistīta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas