Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Jaunā viļņa draugs Zatlers šogad pasākumu neapmeklēs

Kādreizējais Valsts prezidents un tagadējais Saeimas deputāts Valdis Zatlers (Reformu partija), kurš savulaik vairākus gadus Rīgas pilī uzņēma konkursa _Jaunais vilnis _rīkotājus un dalībniekus, kā arī ar dzīvesbiedri apmeklēja tā koncertus, pasākumu aizvien atzīst par labu. Tomēr Krievijas prezidenta Vladimira Putina politikas dēļ Zatlers šogad Jauno vilni neapmeklēs un arī uzskata, ka tam Jūrmalā nav jānotiek.

"Šobrīd robežšķirtne ir tas, kā Krievija rīkojas attiecībās ar savu kaimiņvalsti un ļoti radniecīgo slāvu tautu ukraiņiem, atņemot viņiem teritorijas un iznīcinot ekonomiku savu impērisku vai hipertrofētu nākotnes mērķu vārdā. Tā jau vairs nav Krievija kā Krievija - tā ir Putina Krievija," sarunā ar portālu Diena.lv komentēja Zatlers. Krievijas rīcība Ukrainā atgādinot 30.gadu beigas Viduseiropā ar Austrijas un Polijas pievienošanu hitleriskajai Vācijai, teica eksprezidents.

Šajā kontekstā "jebkurš "nē", ko mēs šobrīd sakām Krievijai, palīdzēs krievu tautai atgūties", pārliecināts ir Zatlers. "Šis nav tas brīdis, kad sports vai kultūra nedrīkst tikt jaukti ar politiku. Tas tiešām ir biedējoši un nevajag gaidīt, ka Putins pats pateiks "nē" Jaunajam vilnim, to vajag nolemt pasākuma rīkotājiem un partneriem Latvijā."

Zatlers arī sacīja, ka pats ir atbalstījis Jaunā viļņa norises, devies uz tā atklāšanas koncertiem un pieņēmis rīkotājus Rīgas pilī, jo uzskatījis to par pasākumu, kas ir finansiāli izdevīgs Jūrmalai un paticis daudziem Latvijas iedzīvotājiem, jo "principā ir viens liels televīzijas šovs".

"Tas bijis iespējams normālos apstākļos, nevis šajā brīdī, kad Krievija ignorē jebkuras starptautiskās normas," vienlaikus uzsvēra politiķis.

"Tas jau nav "nē" krievu kultūrai vai šovbiznesam. Tas ir "nē" Putinam un tai politikai, ko viņš realizēja Ukrainā," atkārtoti rezumēja Zatlers.

Uz jautājumu, vai tad, ja Jaunais vilnis tomēr notiks, Zatleru tā apmeklētāju vidū nevarēs ieraudzīt, viņš atbildēja: "Simtprocentīgi - nē."

Jau vēstīts, ka, kamēr pasaules lielvalstis spriež par sankciju piemērošanu Krievijai, daudzu valstu, to skaitā Latvijas, mākslinieki aicina pārtraukt kultūras sakarus ar Krieviju, līdz tā nebeigs savu agresiju Ukrainā, Jūrmalā arī šovasar notiks konkurss Jaunais vilnis. Jūrmalas pašvaldība festivālam šogad izrādījusi īpašu labvēlību, savai kapitālsabiedrībai SIA Dzintaru koncertzāle piešķirot vairāk nekā 32 tūkstošus eiro "darbības nodrošināšanai konkursa Jaunais vilnis norises laikā".

Vairākas Jaunā viļņa zvaigznes, kuras Dzintaru koncertzālē ik gadu uzstājas ar priekšnesumiem un sēž žūrijas krēslos, ar savu parakstu publiski apliecinājušas atbalstu Krievijas prezidenta Vladimira Putina pozīcijai attiecībā uz Krimas pussalu un Ukrainu.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija) Dienai norādīja: "Ņemot vērā esošo situāciju, konkursa Jaunais vilnis norise Jūrmalā nebūtu gaumīga, bet tas lai paliek uz konkursa organizatoru sirdsapziņas."

Līdzīgās domās ir komponists Raimonds Pauls: "Tas, vai festivālam ir vieta Jūrmalā, jājautā Jūrmalas pilsētas domei un Jūrmalas biznesmeņiem. Esmu viens no šī festivāla idejiskajiem dibinātājiem, taču negaidīju, ka tas pārvērtīsies par politisku pasākumu."

Komponists saka, ka pats šogad, tāpat kā pērn, Jauno vilni ar savu klātbūtni nepagodināšot: "Man teica, lai tur nesēžu, un es solīdi aizgāju - Latvijas prese mani taču no rīta līdz vakaram apstrādāja par to, ka tur esmu. Mans lēmums gan ir profesionālu, ne politisku iemeslu dēļ - pēc desmit gadiem viss paliek kā teātrī - vienu izrādi nospēlē, un tad tā jānoņem no repertuāra."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas