Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Liepājas autobusu parks, Nordeka un Rēzeknes autobusu parks izstājas no Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas

Akciju sabiedrības Liepājas autobusu parks, Nordeka un Rēzeknes autobusu parks (kopā tekstā Pārvadātāji) Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas (LPPA) valdi par savu lēmumu no organizācijas izstāties oficiālā iesniegumā informēja otrdien, 8. septembrī.

Paziņojumā teikts, ka LPPA biedrus pārstāvošā valde jau vairākus gadus aktīvi iestājas par konkrētas LPPA biedru daļas interešu lobēšanu, LPPA valde faktiski izvēlējusies aizstāvēt konkrētu pašvaldību kapitālsabiedrību intereses, apturot jebkādu dialogu ar privātā kapitāla pasažieru pārvadātājiem. Tas ir likumsakarīgi, jo daļa šo pašvaldību kapitālsabiedrību vadības atrodas LPPA valdes sastāvā.

LPPA neprofesionalitāte un nespēja skaidri formulēt savu nozares attīstības redzējumu izpaudās nespējā pilnvērtīgi piedalīties Reģionālās nozīmes sabiedriskā transporta attīstības koncepcijas 2021-2030 izstrādē, kas rezultējās VSIA Autotransporta direkcija rīkotajā atklātajā konkursā Par tiesību piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai ar autobusiem reģionālās nozīmes maršrutu tīklā, rakstīts paziņojumā. Šī konkursa norisi LPPA pēc rezultātu paziņošanas 12 lotēs ir plaši kritizējusi, pat sūdzoties Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, kura kompetencē nav šāda konkursa rīkošana vai pārraudzība.

No LPPA valdes rīcības saistībā ar reģionālo pasažieru pārvadājumu iepirkumu, valdes oficiālā vēstulē paustā aicinājuma Ministru prezidentam konkursu atcelt un no asociācijas biedriem sniegtajām LPPA valdes atbildēm Pārvadātāji guvuši pārliecību, ka LPPA valdes demonstrētā rīcība nav ne nozares, ne pasažieru interesēs. Tā ir nesavienojama ar atbildīgu korporatīvo pārvaldību, pasažieru pārvadātāju interešu kvalitatīvu pārstāvību un aizstāvību atbilstoši LPPA statūtu 5.8. punktam, kas nosaka LPPA pienākumu savstarpējā konkurencē starp biedriem ievērot brīvas, vienlīdzīgas un godīgas konkurences noteikumus.

Valde, nespējot un acīmredzami nevēloties rīkoties asociācijas biedru interesēs, kā arī asociācija, nespējot nodrošināt biedru pilnvērtīgu pārstāvību, ir zaudējusi Pārvadātāju uzticību.

Jau ziņots, ka Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija prezidenta Ivo Ošenieka vārdā nosūtījusi vēstuli ministru prezidentam, norādot, ka reģionālo pasažieru pārvadājumu iepirkuma nolikums bija izstrādāts neprofesionāli un konkursa procedūra ir jāpārtrauc, sagatavojot jaunu iepirkumu atbilstoši valsts ekonomiskai izaugsmei un finanšu iespējām.

Konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu 16 maršrutu tīkla daļās jeb lotēs kopumā tika saņemti 40 piedāvājumu, kurus iesniedza 15 pretendenti. Konkursā tika izraudzīti uzvarētāji 12 lotēs, taču pretendenti Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ir iesnieguši 11 sūdzības par konkursa rezultātiem. IUB lēmumu par šīm reģionālo autobusu pārvadājumu iepirkumā iesniegtajām sūdzībām pieņems līdz 25.septembrim. Piecās lotēs, kur pārsūdzību nebija, ir noslēgti līgumi ar uzvarētājiem.

Jūlija sākumā tika izsludināts konkursi arī par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu no 2021. līdz 2030.gadam četrās  atlikušajās reģionālā maršrutu tīkla daļās.

Pasažieru pārvadātāja Liepājas autobusu parks apgrozījums pērn bija 11,737 miljoni eiro, kas ir par 0,7% mazāk nekā 2018.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga trīs reizes, sasniedzot 594 124 eiro. Uzņēmuma patiesos labuma guvējus noskaidrot nav iespējams, liecina Firmas.lv informācija. 

Nordeka pērn strādāja ar 14,343 miljonu eiro apgrozījumu un 70 784 eiro zaudējumiem. Nordeka patiesais labuma guvējs ir Juris Savickis.

Savukārt Rēzeknes autobusu parks pagājušajā gadā strādājis ar 567 455 eiro apgrozījumu un guva 46 514 eiro peļņu. Uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Vasiljs Smuļs un Aija Šereka. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas