Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Nekā personīga: Latvija kļuvusi par kontrabandas cigarešu tranzītlielvalsti

Valsts budžetam katru gadu garām aiziet ap 70 miljoniem eiro, ko neizdodas  iekasēt kā akcīzes nodokli par cigaretēm, jo 30 procenti no visa Latvijā izpīpētā ir kontrabanda, vēsta TV3 raidījums Nekā Personīga.

Šis skaitlis pēdējo piecu gadu laikā ir būtiski audzis, taču arvien asāk iezīmējas cita tendence – Latvija ir kļuvusi par kontrabandas cigarešu tranzītlielvalsti. Mums kaimiņos ir Baltkrievija, kur cigaretes ar visu nodokļu uzcenojumu ir četras reizes  lētākas nekā Latvijā un divpadsmit reižu lētākas nekā Lielbritānijā.

Cik liela ir nelegālā tranzīta plūsma neviens pateikt nevar, taču šī gada sākumā runāt par to ir sākuši mūsu kaimiņi lietuvieši, kas konstatējuši, ka arī viņu tirgū baltkrievu prece ienāk ne vien no viņu uzraudzītās robežas ar Baltkrieviju, bet arī no Latvijas. 

Kontrabandas cigarešu pārdevēji tirgos ir neatņemama sastāvdaļa jau divdesmit gadus. Policija cīnās, taču nesekmīgi. Pārdevēji vienmēr ir uz vietas. Darba dienas  vidū Centrāltirgū bez acīmredzama mērķa slaistās vairāki skarba paskata vīri. 

Pie viņiem var nopirkt gan vienu paciņu, gan piecus blokus. Tirgus izpētes kompānijas Nielsen dati liecina, ka Rīgā kontrabandas cigarešu īpatsvars ir 26%, Daugavpilī tradicionāli ir visaugstākais kontrabandas īpatsvars – 62% tur izpīpēto smēķu Latvijā ievesti nelikumīgi.

Daugavpilī cenas nav būtiski zemākās kā Rīgā. Baltkrievu premjers maksā eiro četrdesmit, bet Vinstons maksā 2 eiro. Veikalu plauktos tās ir par eiro dārgākas. 

Valsts policijas ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3.nodaļas priekšnieks Aleksandrs Čapulis raidījumam skaidro, ka problēmu izskaust nav viegli: "Šeit ir vairāki jautājumi un vairāki iemesli. Viens no iemesliem varētu būt, gribētos pateikt, ka sabiedrības daļa ļoti atbalsta šo rūpalu. Jo, kamēr ir pieprasījums un pieprasījums ir ievērojams, tikmēr atradīsies cilvēki, neskatoties uz atbildību, kas paredzēta likumā un organizēs piedāvājumu."

Tirgotājiem par nelieliem apjomiem paredzēti vien administratīvie sodi. Sodus pieķertie nemaksā, bet tirdzniecību turpina. Ja kāds pamet šo nodarbi, nekavējoties viņa vietā stājas cits. No pagājušā gada sākuma Centrāltirgū veikti vairāk nekā 400 kontroles pasākumi, konfiscēts miljoniem cigarešu, arī automašīnas, taču tirdzniecība turpinās.

Lēto cigarešu nonākšana tirgū ir tikai sekas. Ja tās izdotos apturēt jau uz robežas, kā skaidro Čapulis "šādas problēmas nebūtu".

Pāternieku robežkontroles punkts ir viens no trim Latvijas muitas punktiem uz Baltkrievijas robežas. Te lielāko plūsmu veido kravas automobiļi. Katru pārbauda. Muitnieki apskata dokumentus, kravu un auto. Ja viņi pamana kaut ko aizdomīgu, mašīnu aizdzen uz īpašu angāru un veic padziļinātu pārbaudi.

Pāterniekos tuvākajā laikā paredzēts iedarbināt kravu skeneri. Tas ir uzbūvēts, bet vēl nedarbojas. Tas būtiski atvieglošot muitnieku darbu, jo viegli varēs caurskatīt kravas, tās neizkraujot un varēs konstatēt slēptuves mašīnu konstrukcijās. Ar skaneriem visus robežpunktus plānots aprīkot līdz nākamā gada beigām. Tādi darbojas tikai divos kontrolpunktos uz Krievijas robežas. Uz robežas ar Baltkrieviju nav neviena.

Bez skenera ir arī dzelzceļa muitas kontrolpunkts Indrā. Muitniekiem ir tiesības aizturēt vilcienu 40 minūtes. To laikā pieciem muitniekiem jāspēj pārbaudīt viss vilciena sastāvs. Izplatītākais veids ir cigarešu slēpšana ogļu vagonos. Lielākā daļa kontrabandas cigarešu nāk no Baltkrievijas. Apmēram 67 procenti. Tur tās pirktas legāli, visiem iepakojumiem ir akcīzes markas. Arī kontrabandā no Krievijas nereti tiek ievestas tieši Baltkrievijā ražotās cigaretes.

LTRK eksperts konkurētspējas jautājumos Jānis Butkevičs raidījumam sacīja, ka "šī nav tikai Latvijas problēma, bet šī ir kopējā Eiropas Savienības problēma, tāpēc ar cerībām skatāmies 10.maijā Latvijā sabrauks Eiropas Savienības dalībvalstu muitu vadītāji, notiks liels pasākums prezidentūras ietvaros". Ja mēs prezidentūrā pamatā 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas