Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rietumu bankas aktivitātes Francijā vietējiem uzraugiem bija tumsā tītas

Vērienīgā naudas atmazgāšana, par ko Rietumu bankai Francijas tiesa piespriedusi 80 miljonu eiro lielu naudas sodu, iespējams, varēja turpināties sešus gadus, jo banka savai darbībai Francijā izraudzījusies tādu juridisku formu, lai to kontrolētu tikai Latvijas banku uzraugi. To var secināt no Francijas pirmās instances tiesas sprieduma, kas nonācis portāla Diena.lv rīcībā. Sešu gadu laikā tikai šajā lietā vien caur Rietumu banku atmazgāti vismaz 310 miljoni eiro, secināms no pērnā gada 6. jūlija sprieduma, ko banka ir pārsūdzējusi.

Francijas tiesas notiesājošais spriedums arī netieši ietver neglaimojošu vērtējumu par Latvijas banku uzraugu - Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) - darbu. Francijas tiesa uzskata, ka Rietumu banka savas darbības uzsākšanai šīs valsts teritorijā apzināti izvēlējusies tādu juridisku formu, lai nepakļūtu zem Francijas banku uzraugu (Autorité de contrôle prudentiel et de résolution – ACPR) kontroles, bet formāli pakļautos tikai Latvijas banku uzraugu kontrolei. Proti, Rietumu banka Parīzē atklājusi pārstāvniecību, nevis filiāli, kas juridiski nonāktu Francijas banku uzraugu redzeslokā.

"Tādā veidā Rietumu bankas aktivitātes Francijā ACPR bija tumsā tītas," Dienas rīcībā esošajā spriedumā secina tiesa. 

Attiecībā uz Rietumu bankas prezidentu Aleksandru Pankovu, kuram apsūdzība prasīja četru gadu cietumsodu, pie vainu mīkstinošiem apstākļiem minēts tas, ka baņķieris tiesai uzrādījis "sertifikātus", kas apliecinot viņa uzticamību no Latvijas banku uzrauga FKTK puses. Spriedumā nav detalizēti aprakstīts, kāds ir šo sertifikātu saturs un kas konkrēti ir tā izdevējs.

Francijas tiesas spriedums neglaimojošā gaismā atspoguļo Rietumu bankas uzvedību vēl tikai pirms gada, kad jau bija uzrādītas apsūdzības. Pankovs vēl 2017. gada 20. marta tiesas sēdē apgalvojis, ka Rietumu bankai vairs nav klientu, kas slēptos aiz ofšoru kompānijām, bet tiesa to apšaubījusi, norādot, ka Rietumu bankai vēl aizvien tobrīd darbojusies versija franču valodā ar informāciju par pārstāvniecību Francijā. Bankas prezidents skaidrojis, ka mājaslapa neesot pēdējā laikā atjaunota.

Tiesai arī liecies aizdomīgi, ka Rietumu bankas klientiem piedāvātais publiskais cenrādis vēl aizvien ietvēris pazīmes par ofšoru kompāniju apkalpošanu - atšķirīgus izcenojumus ofšoru kompānijām un klientiem, kas tiek apkalpoti attālināti, kā arī klientiem, kuri iesniedz notariāli apstiprinātus dokumentus kontu atvēršanai. "Šie cenu nosacījumi liek domāt, ka bankas darbība turpina fokusēties uz kontu atvēršanu ofšoru kompānijām," teikts spriedumā. Kā zināms, Rietumu banka šogad tikpat skaļi paziņoja, ka pārtrauc sadarbību ar 4000 klientiem, kas atbilst čaulas kompānijas pazīmēm. 

Gaidot, kamēr Latvija sniegs tiesisko palīdzību izmeklēšanā pret Rietumu banku, Francijas varas iestādes 2012. gada 20. decembrī veica kratīšanu Rietumu bankas pārstāvniecības telpās Parīzē, atklājot lielu daudzumu bankas karšu, tostarp anonīmu, kodu kalkulatorus un ofšoru kompāniju zīmogus. Tikuši nopratināti arī klienti, kuri Rietumu bankas pārstāvniecībā sagadīšanās dēļ ieradušies kratīšanas laikā. Pratinātie atzinuši, ka viņiem Rietumu bankā atvērti konti un ka šis pakalpojums veikts caur kompāniju France Offshore, kura vienlaikus tiem pārdevusi ofšoru kompānijas, kurās šie Rietumu bankas klienti bija patiesā labuma guvēji.

Kopumā runa varētu būt par 314 kontiem, caur kuriem laikā no 2017. gada sākuma līdz 2013. gadam izņemti 310 miljoni eiro, bet tā ir tikai daļa, ko franču izmeklētājiem izdevies pierādīt.

Francijas tiesas spriedums arī atklāj, ka sadarbība ar Latvijas banku uzraugiem un tiesībargiem izmeklēšanā pret Rietumu banku nav bijusi viegla. 2012. gada decembrī Rietumu banka apsolījusies sadarboties ar Francijas tiesu un apgalvojusi, ka iesaldējusi izejošos maksājumus no aizdomās turēto kompāniju kontiem. Vienlaikus Rietumu banka atteikusies franču banku uzraugiem sniegt papildu informāciju par kontiem un klientiem bez oficiāla pieprasījuma no Latvijas varas iestādēm. 2013. gada janvārī Francijā beidzot sākusies pirmstiesas izmeklēšana pēc tam, kad saņemta pieprasītā informācija no Ģenerālprokuratūras padotībā esošā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta. Un tikai 2015. gada martā franču puse starptautiskās tiesiskās palīdzības ietvaros saņēmusi nepieciešamos dokumentus no Latvijas varasiestādēm. Rietumu bankas apsūdzības liela apmēra naudas atmazgāšanā aptver laika periodu no 2007. gada sākuma, līdz 2012. gada decembrim.

Spriedums ir apjomīgs, vairāk nekā 250 lappušu garš, tādēļ Diena.lv sākumā sniedz tikai pirmo ieskatu niansēs, kas, mūsuprāt, atklāj trūkumus korupcijas skandālu jau satricinātajā Latvijas banku uzraudzības sfērā. 

Top komentāri

Suhars
S
Diez, cik atpogāja rietumene lai sanemtu uzslavas un viniem licenci neatnemtu. http://www.baltic-course.com/eng/finances/?doc=140657
Tuktuks
T
Dodiet man sviru gana garu- zemeslodi pacelšu!
Scorseze
S
Latvieši ir tik lieli idioti, ka paši savām rokām iznīcina visu kas faktiski ir viņu pašu valsts pamats. Latvieši iznīcina ražošanu, tranzītu, paši savu valūtu, ielaiž savā zemē svešu karaspēku, pēc katra padoma skrien uz vēstniecību pie lidostas, paši iznīcina arī savas bankas, lai tikai izdabātu ārzemju onkuļiem, kuri dāsni pamāca, ko nedrīkst darīt latvieši, taču latvieši nesaprot, ka to darīt nedrīkst tikai viņi, visa pārējā pasaule ne uz mirkli nav pārstājusi apkalpot ofšoru kompānijas (starpcitu, šīs kompānijas ir ASV izgudrojums un pati ASV ne uz mirkli nav pārstājusi apkalpot šīs kompānijas, jo viss lielais pasaules bizness ir tieši ofšoru bizness: nafta, gāze, derīgie izrakteņi...). Latvieši savās galvās nav spējīgi aptvert, ka šajās konkrētajās Francijas apsūdzībās pret Rietumu banku nav naudas atmazgāšana (kas ir krimināla darbība), bet nodokļu optimizācija (kas nav krimināla darbība), un pretenzijas ir saistītas ar Francijas vēlmi no saviem rezidentiem iekasēt 75% nodokļos!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas