Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīgas enerģija pārsūdzēs EM lēmumu; draud piedzīt miljonus

Ekonomikas ministrija (EM) ar savu lēmumu atcelt tiesības strādājošajai Rīgas enerģija koģenerācijas stacijai pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, demonstrē rupju nekompetenci uz politiskās demagoģijas fona. Uzņēmums ministrijas lēmumu pārsūdzēs un prognozē, ka Latvijas valsti sagaida kārtējā daudzmiljonu prāva, pēc kuras nodokļu maksātāji būs spiesti savilkt grožus ierēdņu neprofesionālo lēmumu dēļ, par kuriem lēmuma pieņēmēji jau vairs neatbildēs, portālam Diena.lv pavēstīja uzņēmuma pārstāvji.

Rīgas enerģija” valdes priekšsēdētājs Pēteris Dzirkals uzsver: “Nav pieņemams, ka Ekonomikas ministrija maina noteikumus projekta īstenošanas laikā.”

Portāls Diena.lv jau pirmdien vēstīja, ka EM pirmdien pieņēma lēmumu par atļaujas atcelšanu SIA Rīgas enerģija atjaunojamo energoresursu (AER) koģenerācijas elektrostacijai pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, novēršot iespējamo obligātā iepirkuma komponentes (OIK) kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos 10 gados par aptuveni 34,2 miljoniem eiro. 

Projektā ieguldīti vairāk nekā 17 milj. eiro un koģenerācijas stacija ir šobrīd viena no modernākajām atjaunojamo energoresursu elektrostacijām ar 20 MW siltuma jaudu un 4 MW elektrisko jaudu.

Uzņēmums norāda, ka saskaņā ar Ekonomikas ministrijas prasībām un spēkā esošo likumdošanu, Rīgas enerģija pienākums bija līdz 2017. gada 5. oktobrim iesniegt visus nepieciešamos dokumentus, kas apliecina elektrostacijas derīgumu paralēlam darbam ar sistēmu pēc 72 stundu testa. Iepriekš minētais tika izdarīts, līdz ar to AS Sadales tīkls elektrostacijai izsniedza atļauju paralēlam darbam ar sistēmu. Šie bija galvenie punkti, kas Rīgas enerģijai bija jāizpilda, lai saglabātu tiesības pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

Pēc 72 stundu testa iziešanas, Rīgas enerģija turpināja visu koģenerācijas stacijā uzstādīto tehnoloģiju un iekārtu ieregulēšanu, kā to noteica normatīvie akti. Tikai pēc tam, kad tehnoloģiski sarežģītajā objektā visas pārbaudes bija notikušas, Rīgas būvvalde bija tiesīga objektu pieņemt ekspluatācijā. Tas tika izdarīts aizvadītā gada decembra beigās un pēc objekta nodošanas ekspluatācijā komersants varēja uzsākt elektroenerģijas un siltuma tirdzniecību, ko arī Rīgas enerģija ir stingri ievērojusi, uzsver uzņēmuma pārstāvji. 

Šobrīd Ekonomikas ministrija tās ministra Arvila Ašeradena (Vienotība) vadībā, izvirzījusi jaunus nosacījumus attiecībā uz būves nodošanu ekspluatācijā, argumentējot, ka ekspluatācijā būve bija jānodod jau pirms tehnoloģiju un iekārtu darbības pārbaudes. Līdz ar to normatīvos aktus interpretējot ar acīmredzami vienīgo mērķi – apgrūtināt Rīgas enerģija darbību.

“Ekonomikas ministrijas rīcība, koģenerācijas stacijas darbības uzsākšanas posmam izvirzot prasības ar atpakaļejošu datumu, ir necieņa pret uzņēmējiem un vienlaikus – klaja nekompetence. Valsts kārtējo reizi ir parādījusi, ka tā nav uzticams sabiedrotais un jebkuras investīcijas šeit ir apdraudētas. Šis ir signāls arī starptautiskajiem investoriem. Nožēlojami ir secināt, ka pie mums nedarbojas tiesiskās paļāvības princips, bet gan visu nosaka politiskās ambīcijas un vēlēšanās no bezizejas glābt savas grimstošās politiskās partijas reitingus. Nav skaidrs ar kādiem juridiskajiem argumentiem “ekonomikas iznīcināšanas ministrija” gatavojas pamatot savus lēmumus, Rīgas enerģijai piemērojot prasības ar atpakaļejošu datumu un uzsākot savā paspārnē esošas sistēmas reformas jau aktīviem projektiem!” norādīja Dzirkals. 

Šobrīd Rīgas enerģija konsultējas ar juristiem par Ekonomikas ministrijas lēmuma apstrīdēšanu un tālākajiem soļiem.

Top komentāri

zāgants
z
da bļ*ģ, projektu laikā neīsteoja un te vēl pravas kačās? kur skatās tiesībsargātāju institūcijas?
Redzis
R
Jāatceļ visas tā OIK , kas finansiāli dzen bezdibenī iedzīvotājus. Jāpārstāj lobēt blēžus un blēdības. Ieraugost pēdējos elektrōbas rēķinus, mati stāvus! Pilns rēķins ar kombinācijām un miglas pūšanu acīs!
WTF ?
W
Tagad katrā elektrības rēķinā parādījies jauns maksājums,1 EUR par OIK pieslēgumu,kaut gan par elektrības pieslēgumu jau maksājam...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas