Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saskaņa: EPPA komiteja lūgusi vērtēt Latvijas izglītības reformas tiesiskumu

Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) atbildīgā komiteja ir lūgusi vērtēt Venēcijas komisiju Latvijas izglītības reformas tiesiskumu, informēja Saskaņas Saeimas frakcijā.

2019.gada decembrī EPPA komiteja ar starptautisko ekspertu līdzdalību esot izskatījusi ziņojumu par lingvistiskās, kultūras un etniskās daudzveidības saglabāšanu Eiropā, pavēstīja Saskaņas pārstāvji. Kā norāda opozīcijas partijā, komitejā īpaša uzmanība esot veltīta jautājumam par "faktisku efektīvas un pieprasītas bilingvālās izglītības sistēmas (Latvijas mazākumtautību skolās) likvidāciju".

Komiteja esot lēmusi lūgt Venēcijas komisiju izvērtēt situācijas atbilstību cilvēktiesību normām un demokrātijas standartiem, norāda Saskaņā. EPPA komitejas locekļi un eksperti esot atzinuši, ka vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs ir vērojams straujš mazākumtautību tiesību aizsardzības regress, tiek pasliktināta minoritāšu grupu pozīcija kopumā, pauž opozīcijas politiķi.

Diskusijas gaitā EPPA delegāti un eksperti esot izteikuši "neizpratni un pat sašutumu" saistībā ar Latvijas valdības īstenotajām un plānotajām "reformām" minoritāšu izglītības jomā, kas paredz "radikālu minoritāšu valodu lietošanas iespēju sašaurināšanu gan publiskās, gan privātās skolās un augstskolās," norādījis Latvijas delegācijas EPPA loceklis, Saeimas Saskaņas frakcijas deputāts Boriss Cilevičs.

Politiķis norāda, ka Saskaņa ir "gandarīta par komitejas lēmumu", jo jau iepriekš rosināja lūgt Venēcijas komisijas atzinumu, bet Saeimas vairākums šo priekšlikumu esot noraidījis. "Tā vietā valdošā koalīcija maldina sabiedrību, slēpjot vairāku starptautisko institūciju kritiskos atzinumus par minoritāšu izglītības tiesību straujo sašaurināšanu," pauž Cilevičs.

Venēcijas komisija ir EP padomdevēja institūcija konstitucionālo tiesību jautājumos. Komisijas loma ir sniegt tiesisku atbalstu tās dalībvalstīm un it īpaši palīdzēt valstīm, kuras vēlas panākt savu tiesisko un institucionālo struktūru atbilstību Eiropas standartiem un starptautiskajai pieredzei demokrātijas, cilvēktiesību un tiesiskuma jomā.

"Saskaņa vēlreiz uzsver, ka mazākumtautību tiesību aizsardzība saskaņā ar Latvijas starptautiskām saistībām un Eiropas standartiem, ir neatņemama pastāvošās starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības sistēmas sastāvdaļa un būtisks priekšnosacījums sabiedrības integrācijai, mieram un demokrātijas attīstībai Latvijā," pausts partijas frakcijas paziņojumā.

Kā ziņots, patlaban sākta pakāpeniska pāreja uz mācībām valsts valodā vidusskolās, vienlaikus palielinot latviešu valodas proporciju arī citos izglītības posmos.

Top komentāri

00
0
Koferis - dz/stacija- dzimtene !
EERK
E
Atslegas vardi, Latvijas valsts pozicijas aizstavibai ir rodami judas izdimuma Cilevica smirdigajos vemeklos.......butiskis prieksnosacijums sabiedribas integracijai........ar to ari pietiek, lai sos nekaunigos okupantus un kremla sulainus apklusinatu un pec tam tiesatu un soditu vinus deportejot no Latvijas valsts valoda un ES teritorijas.
Takjana
T
.......lingvistiskas un kulturalas dazatibu......ceru, ka Latvijas parstavji saja gadijuma nenovilks savas biksinas, lai vinus publiski popertu un izvarotu, ka tas notiek regulari, bet cels galda faktus par Latvijas valsts okupaciju un genocidu un holokaustu pret latviesu tatu, kas tika veikts 50 gadu okupacijas laika un ka okupantiem, ja viniem gribas izglitibu iegut okupantu valodas vini var brivi doties uz savam etniskajam zemem Krieviju, Zidiju, .....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas