Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Swedbank atsāk pieņemt pieteikumus studiju un studējošo kredītiem

Swedbank atsāk pieņemt studentu pieteikumus studiju un studējošo kredītiem, aģentūru LETA informēja Swedbank Mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Kā vēstīts, otrdien valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu piešķirt papildu 643 579 eiro studiju un studējošo kredītu nodrošināšanai no ministrijas ietaupītajiem līdzekļiem.

Krops norādīja, ka laikā, kamēr valdībā pieņemtais lēmums stāsies spēkā, studentiem jau ir iespējas atsākt iesniegt pieteikumus gan studiju, gan studējošā kredītiem, izmantojot Altum garantiju. 

"Banka šajā laikā šos pieteikumus izvērtēs, un tiklīdz lēmums būs stājies spēkā, piedāvās studentiem iespēju arī parakstīt finansējuma iegūšanai nepieciešamos līgumus. Paredzams, ka laiks līdz līgumu slēgšanai varētu būt divas līdz trīs nedēļas," sacīja Swedbank pārstāvis.

Kā vēstīts, 12.novembrī Swedbank uz laiku apturēja studiju un studējošo kredītu izsniegšanu ar Attīstības finanšu institūcijas Altum garantiju līgumu slēgšanu, jo lielās studentu intereses dēļ paredzētie valsts līdzekļi programmas īstenošanai šogad ir izsmelti. Šis lēmums neskars studentus, kuri jau ir parakstījuši līgumu ar Swedbank par kredīta piešķiršanu.

Vienlaikus banka norādīja, ka ir gatava atsākt kredītu izsniegšanu līdzko būs pieejams nepieciešamais finansējums. Atbilstoši šī brīža aplēsēm, lai nodrošinātu atbalstu mācību maksas segšanai visiem studētgribētājiem šajā gadā, Izglītības un zinātnes ministrijai ir steidzami jārod aptuveni 600 000 - 700 000 eiro, ko tā arī atrada ministrijas budžeta ietaupījumā.

LETA jau ziņoja, ka jaunie nosacījumi, kas stājās spēkā šogad, paredz, ka, piesakoties studiju vai studējošajam kredītam, studentiem vairs nav nepieciešams otrs galvotājs, kas uzņemtos saistības, ja kredītņēmējs nevarētu atmaksāt kredītu, - šo funkciju pilda Altum, sniedzot garantiju. Tāpat vairs nav noteikti studiju maksas griesti, kā tas bija līdz šim - maksimālais studiju kredīts pieejams studiju maksas par visu studiju periodu apmērā. Turklāt jaunā sistēma paredz, ka kredītu saņemšanas process ir kļuvis daudz vienkāršāks un ātrāks - topošie studenti kredītam var pieteikties internetbankā.

Iepriekš FM pārstāvji norādīja, ka IZM izstrādātais un no šā gada ieviestais studiju un studējošo kredītu modelis nav ilgtspējīgs.

"IZM apgalvo, ka banka izsniedz un Altum garantē studentu kredītus atbilstoši vidēja termiņa budžetā paredzētajam programmas finansējumam. Tomēr, ņemot vērā, ka līdz novembrim noslēgto kredītu līgumu kopsumma par 2,8 miljoniem eiro pārsniedz koncepcijā paredzēto kopējo kredītu līgumu summu, ir secināms, ka studiju un studējošo kredīti tiek izsniegti nekontrolēti. Turklāt IZM piedāvātais papildu finansējums 2020.gadā neatrisina problēmas pēc būtības, bet tikai īstermiņā," norādīja ministrijā.

FM pārstāvji arī atzīmēja, ka IZM nekavējoties ir jāsagatavo piedāvājums, kā kontrolēti organizēt studiju kreditēšanas procesu, nemaldinot studentus un arī aizdevēju, kā arī stingri ievērojot normatīvu prasības finanšu politikas jomā.

Pagājušajā gadā Ministru kabinets atbalstīja jauna studiju un studējošo kreditēšanas modeļa ieviešanu, izsniedzot orientējoši 2000 jaunu kredītu gadā ar vidējo kredīta summu 6500 eiro, paredzot kredīta izmaksu četros kalendārajos gados, sākot no 2020.gada un turpinot kredītu dzēšanu bērnu dzimšanas gadījumos abiem vecākiem. Tādējādi 2020./2021. mācību gadā uzņemto studējošo kreditēšanai riska segums tika paredzēts 13 miljoni eiro. Pašlaik studiju un studējošo kredītus izsniedz tikai Swedbank.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas