Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Swedbank neatkarīgā izmeklēšanā noziedzīgi iegūtu līdzekļu faktiska legalizācija nav konstatēta

Swedbank neatkarīgā izmeklēšanā, ko veica starptautiskais juridiskais birojs Clifford Chance, noziedzīgi iegūtu līdzekļu faktiska legalizācija nav konstatēta, aģentūrai LETA pavēstīja Swedbank mediju attiecību vadītājs Jānis Krops. Vienlaikus izmeklēšanā Swedbank Zviedrijā un Baltijā eksperti atzinuši, ka bankā vēsturiski ir bijuši trūkumi iekšējās kontroles sistēmās.

"Līdzīgi kā nesen publiskotajos Igaunijas un Zviedrijas banku uzraugu atzinumos, arī starptautiskie eksperti secinājuši, ka bankā vēsturiski bijuši trūkumi kontroles sistēmās, kas mazinātu noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizācijas risku. Vienlaikus Clifford Chance nav secinājuši, ka ir notikusi faktiska noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija," informēja bankā.

Clifford Chance ziņojumā minēts, ka laika posmā no 2014. līdz 2019.gada sākumam Swedbank Baltijas struktūrvienību augsta riska klientu kontos saņemti maksājumi kopsummā 17,8 miljardu eiro apmērā un no tiem veikti maksājumi 18,9 miljardu eiro apmērā. Lielākais maksājumu apmērs bijis Igaunijā, taču pēdējo piecu gadu periodā šādu darījumu īpatsvars ir būtiski sarucis - līdz aptuveni 1% no kopējā maksājumu apmēra.

Vienlaikus izmeklētāji atzinuši, ka nav gūti pierādījumi par šo darījumu saistību ar naudas atmazgāšanu. 

Bankā atzīmēja, ka ar šīs neatkarīgās izmeklēšanas ziņojuma publiskošanu noslēgusies Swedbank vēsturisko darījumu izpēte. 

Tāpat bankā norādīja, ka Swedbank jau iepriekš atzinusi, ka līdz 2016.gadam tai bija nepilnības iekšējās kontroles sistēmās, kas, iespējams, ļāvušas negodīgiem klientiem izmantot bankas sistēmas nelikumīgām darbībām. Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pārbaudi Swedbank veica 2016.gadā un piemēroja bankai 1,4 miljonu eiro sodu. 

Savukārt banka īstenoja dažādus uzlabojumus darbā ar iekšējās kontroles sistēmām. Tostarp tajā pašā gadā banka pārtrauca attiecības ar vairumu augsta riska nerezidentu klientu Latvijā, un kopš tā laika Swedbank neapkalpo uzņēmumus, kuri reģistrēti ārpus Eiropas Ekonomiskās zonas, vai arī tādās Eiropas valstīs kā Malta, Kipra, Apvienotā Karaliste, Luksemburga un Lihtenšteina. Vienīgais izņēmums ir ārvalstu vēstniecības.

Starptautiskais un ASV bāzētais juridiskais birojs Clifford Chance darbu sāka 2019.gada februārī, kad pēc publikācijām plašsaziņas līdzekļos par Swedbank iespējamu saistību ar naudas atmazgāšanas skandāliem to piesaistīja Swedbank grupas padome. 

Izmeklēšana aptvēra klientus, transakcijas un aktivitātes laika posmā no 2007.gada līdz 2019.gada martam, kā arī pētīja, kā banka nodrošinājusi iekšējo un ārējo ziņošanu jautājumos, kas skar naudas atmazgāšanas novēršanu. Tāpat Clifford Chance analizēja, kā Swedbank vēsturiski ir novērsusi konstatētos trūkumus iekšējās kontroles sistēmās.

Jau ziņots, ka Zviedrijas Swedbank piemērots četru miljardu Zviedrijas kronu jeb 360 miljonu eiro sods par trūkumiem iekšējās kontroles sistēmās un pārvaldībā. Regulatori Zviedrijā un Igaunijā pieprasījuši bankai turpināt uzlabot naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas risku novērtējuma, noteikšanas un analīzes spējas, kā arī pilnveidot organizatorisko struktūru un palielināt pieejamos resursus. 

Zviedrijā veiktajā izmeklēšanā secināts, ka Swedbank bijuši nopietni trūkumi naudas atmazgāšanas riska vadībā tās Baltijas valstu nodaļās. Bankas apzināšanās par naudas atmazgāšanas risku un tās procesiem, metodēm un kontroles sistēmām bija nepietiekama. Baltijas valstu operācijās arī nebija adekvātu resursu cīņai ar naudas atmazgāšanu. 

Izmeklēšanā secināts, ka Swedbank zināja par iespējamām naudas atmazgāšanas aktivitātēm Baltijas valstīs. Neskatoties uz vairākiem iekšējiem un ārējiem ziņojumiem, kuros brīdināts par trūkumiem Baltijas valstu nodaļās un naudas atmazgāšanas risku, banka neveica pienācīgas darbības. Inspekcija arī atklājusi virkni gadījumu, kad banka nav sniegusi inspekcijai dokumentāciju un informāciju, kas retrospektīvā atklāja situācijas nopietnību.

Igaunijā veiktajā izmeklēšanā secināts, ka bankas Igaunijas nodaļā bijuši nozīmīgi trūkumi naudas atmazgāšanas riska kontroles sistēmās un banka nav ievērojusi prasības pret naudas atmazgāšanu.

Top komentāri

Konstatēta noziedzīga izputināšana
K
hipotēkāros kredītus piešķīra saskaņā ar banku izraudzītu vērtētāju atzinumu. Īpašums, kurā kredītņēmējs bija ieguldījis arī savu naudu, bija kā ķīla. Tad, kad kredītņēmējs krīzes iespaidā nevarēja veikt kārtējos maksājumus, bankas paaugstināja procentu likmes. Nākamais solis - ķīlas atsavināšana un pārdošana pašā nelabvēlīgākajā laikā par nenormāli zemām cenām, turklāt, visbiežāk pašas bankas nodibinājumiem. Savukārt kredītņēmējs netika atbrīvots no atlikušajām saistībām, bet tās tika saglabātas, kā mūža nasta. Un tad vēl finanšu ministrija ar savām prasībām maksāt ienākuma nodokli par to, kas patiesībā cilvēkiem bija banku veiktu laupīšanu (citādi to grūti nosaukt) radīti nenormāli zaudējumi.
Dombrovskis - banku pakalpiņš
D
Katram ir skaidrs, ka krīzes laikā bija jāpieņem likums par aizliegumu atņemt un pa lēto izpārdot kredītā ņemtos mājokļus, saglabājot atlikušās saistības kā parādu. Bet Dombrovskis bija tik stipri saistīts ar baņķieriem, ka gāja banku pavadā. Rezultātā - desmitiem tūkstošu banku aplaupītu mājsaimniecību un simtiem tūkstošu Latviju pametušu cilvēku. Cūkas!
Bankas Latvijā - noziedzīgas
B
Tas, kā bankas Latvijā izrīkojās ar hipotēkāro kredītu ņēmējiem, bija sevišķi noziedzīgi. Ja kāds krīzes dēļ nevarēja laicīgi samaksāt un gāja uz banku vienoties, tad uzreiz tika palielinātas procentu likmes līdz apmēram, kāds nu nepavisam nebija samaksājams. Un tad ķērās pie marodierisma. Nelieši!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas