Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 24. augusts
Boļeslavs, Bērtulis

Swedbank peļņa Latvijā pirmajā pusgadā - 119 miljoni eiro

"Swedbank" peļņa Latvijā šogad pirmajā pusgadā bija 119 miljoni eiro, kas ir par 12 miljoniem eiro mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, aģentūrai LETA pavēstīja bankas mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Viņš norāda, ka peļņas samazinājumu pamatā ietekmēja nodeva hipotekāro kredītu procentu kompensācijai, kas šogad pirmajā pusgadā veidoja 19 miljonus eiro. Vienlaikus šogad atbrīvoti kredītuzkrājumi četru miljonu eiro apmērā, kamēr pērn attiecīgajā periodā tika izveidoti kredītuzkrājumi divu miljonu eiro apmērā.

Savukārt bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2024.gada pirmajos sešos mēnešos "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 111,662 miljoni eiro, kas ir par 15,2% mazāk nekā 2023.gada pirmajā pusgadā, bet pašas "Swedbank" peļņa sarukusi par 14,8% un bija 114,025 miljoni eiro.

"Swedbank" grupas aktīvi 2024.gada jūnija beigās bija 9,775 miljardi eiro, kas ir par 5,1% jeb 476,096 miljoniem eiro vairāk nekā 2023.gada beigās, kad bankas grupas aktīvi bija 9,299 miljardi eiro.

Šogad jūnija beigās "Swedbank" grupa kredītos bija izsniegusi 6,397 miljardus eiro, kas ir par 16,5% vairāk nekā pagājušā gada beigās, bet noguldījumos bija piesaistīti 8,543 miljardi eiro, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada beigām ir pieaugums par 8,1%.

Krops norāda, ka tīrie procentu ienākumi 2024.gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, ir palielinājušies par 12 miljoniem eiro, kamēr tīrie komisiju ienākumi auguši par vienu miljonu eiro. Savukārt kopējie bankas izdevumi šogad pirmajā pusgadā veidoja 81 miljonu eiro, kas ir pieaugums par 14 miljoniem eiro salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusgadu.

Viņš arī atzīmē, ka bankas kredītportfeļa apmērs ir pieaudzis par 8%. Mājsaimniecību kreditēšanas apmēri palielinājušies par 7%, kamēr uzņēmumu kredītportfelis palielinājies par 8%. Tajā pašā laikā depozīti, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, ir pieauguši par 9%, tostarp mājsaimniecību depozīti pieauguši par 7%, kamēr uzņēmumu depozīti auguši par 12%.

"Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis atzīmē, ka, lai gan ekonomikā ir novērojamas pozitīvas tendences, izaugsmes tempi ir salīdzinoši zemi un uzņēmumu pieprasījums pēc aizdevumiem ir piesardzīgāks, nekā gribētos.

Viņš arī min, lai gan vairākkārt ir palielinājies piešķirto aizdevumu apmērs ilgtspējas transformācijas risinājumiem, joprojām iepaliekam no Baltijas kaimiņiem.

"Savukārt privātpersonu segmentā vērojams aktivitātes pieaugums, ko, salīdzinot ar pirmo ceturksni, redzam gan pēc izsniegtajiem kredītiem, gan jau ilgākā periodā būtiski pieaugošajiem uzkrājumiem, gan investīciju apjoma," norāda Mencis.

Bankā arī norāda, ka šogad otrajā ceturksnī pieauga "Swedbank" piešķirto aizdevumu apmērs privātpersonām, kopējam privātpersonu kredītportfelim jūnija beigās sasniedzot 2,5 miljardus eiro. Īpaši strauja izaugsme turpinājās auto un patēriņa kredītu jomās. Patēriņa aizdevumu apmērs pārsniedza 320 miljonus eiro.

Savukārt uzņēmumu kopējais kredītportfelis 2024.gada jūnija beigās sasniedza 1,8 miljardus eiro. Šogad vērojams uzņēmumu pieprasījuma pieaugums pēc aizdevumiem ilgtspējīgu risinājumu ieviešanā - saules enerģijas parki, energoefektivitātes risinājumi. Palielinās arī piešķirto aizdevumu apmērs atjaunojamo resursu izmantošanai - pirmajā pusgadā saules elektrostaciju būvniecībai piešķirti kopsummā 38 miljoni eiro, informē bankā.

Jau vēstīts, ka 2023.gada pirmajā pusgadā "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 131,688 miljoni eiro, kas ir 4,1 reizi vairāk nekā 2022.gada pirmajā pusgadā, bet pašas "Swedbank" peļņa pieauga 3,9 reizes un bija 133,836 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas