Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tildes vadītājs: Mākslīgajam intelektam jākļūst daudzvalodīgam

"Mākslīgajam intelektam jākļūst daudzvalodīgam. Globālajā pasaulē gan lielo, gan mazo valodu kopienām jānodrošina vienādas iespējas izmantot mākslīgā intelekta sniegtās iespējas," uzstājoties Starptautiskās telekomunikāciju savienības (ITU) 2. globālajā samitā Mākslīgais intelekts labākai pasaulei (AI for Good) Ženēvā (Šveicē) norādīja Tildes valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs.

Pēc ANO aģentūras ITU ģenerāldirektora Hulina Žao (Houlin Zhao) ielūguma Tilde kā vienīgais tehnoloģiju uzņēmums no Baltijas valstīm piedalījās samita diskusijās par mākslīgā intelekta nākotnes attīstību. Tildes mašīntulkošanas tehnoloģijas un virtuālie asistenti tika iekļauti spilgtāko mākslīgā intelekta sasniegumu ekspozīcijā.

"Visiem cilvēkiem neatkarīgi no to dzimtās valodas jādod iespēja iesaistīties globālajā informācijas un zināšanu sabiedrībā. Valodas barjeru pārvarēšana un plašākas pieejas nodrošināšana informācijai ļaus veiksmīgāk risināt gan globālas, gan lokālas problēmas," samita paneļdiskusijā pauda Vasiļjevs. Tāpat viņš uzsvēra, ka mākslīgajā intelektā balstītas tehnoloģijas var nodrošināt sabiedrības saliedēšanu daudzvalodu pilsētās, kā, piemēram, Romā vai Rīgā, kurās jau vēsturiski tiek lietotas vairākas valodas, Londonā, kurā daudzvalodība veidojusies imigrācijas rezultātā, vai arī divvalodu pilsētās, kā, piemēram, Strasbūra.

Andrejs Vasiļjevs samita dalībniekus iepazīstināja ar Latvijas valsts pārvaldes mašīntulkošanas servisu Hugo.lv, kā arī prezentēja Tildes izstrādāto mākslīgā intelekta mašīntulku ES Padomes prezidentūrai. Tas plaši izmantots Igaunijas un Bulgārijas prezidentūru darba nodrošināšanai un tagad tiek ieviests Austrijas prezidentūras darbā.

Tildes valdes priekšsēdētājs ir viens no 100 pasaules IT jomas līderiem, kas kopā ar tādām pasaules līderiem kā uzņēmuma Tesla Motors līdzdibinātāju Īlonu Masku parakstījis ANO adresētu vēstuli par mākslīgā intelekta potenciālo apdraudējumu ieroču izplatībā.

Samits no 15. līdz 17. maijam notika Šveices pilsētā Ženēvā. Tā mērķis - radīt platformu dialogam par mākslīgā intelekta attīstību, identificēt tā praktiskā pielietojuma piemērus un stratēģijas, lai uzlabotu dzīves kvalitāti un sabiedrības ilgtspēju. Samitā tika formulētas stratēģijas, lai nodrošinātu mākslīgā intelekta tehnoloģiju uzticamu, drošu un iekļaujošu attīstību un taisnīgu piekļuvi to sniegtajiem labumiem.

 

Par sabiedrību Tilde

Sabiedrība Tilde ir viens no Eiropas vadošajiem valodas tehnoloģiju uzņēmumiem. Attīstot mākslīgā intelekta tehnoloģijas, Tilde nodrošina atbalstu valodu dzīvotspējai digitālajā laikmetā. Uzņēmuma izstrādātie risinājumi ietver mašīntulkošanas sistēmas, virtuālos asistentus, balss atpazīšanu un runas sintēzi, pareizrakstības rīkus.

Top komentāri

ha ha ha
h
Divvalodība Strasbūrā - jūs angliski lūdzat pilsētas karti stacijas izziņu birojā, bet biroja darbinieks jūs pasūta. Franciski, protams. Parasti franči tā nedara, vienkārši atbild ''nesaprotu'', bet toreiz nacionālists gadījās :D Nekādas ''daudzvalodības uz integrācijas bāzes'' Rietumeiropā nav, vai nu tu iemācies attiecīgās zemes mītnes valodā kaut vai tūrista minimumu vai uz ceļojuma laiku kļūsti kurlmēms un defektīvs. Pat lielās un varenās lielkrievu tautas pāerstāvji, kuri Latvijā 27 gadus demonstrē grūtgalvību, kad jāiemācās latviešu valoda, Rietumeiropā runā turienes valodās, bet par nacionālo jautājumu tur muti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas