Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Troļļi organizējuši uzbrukumu Krievijas mediju kritizētajai Valsts valodas centra lietotnei

Šonedēļ prezentētajai Valsts valodas centra (VVC) lietotnei Android viedierīču lejuplādes vietnē šķietami uzbrukuši tā dēvētie interneta troļļi, kas lietotnei masveidā salikuši zemāko iespējamo novērtējumu, novēroja Diena.lv. Faktu, ka tā ir organizēta darbība apliecina sociālajos tīklos un medijos izplatīta pamācība kā to izdarīt.

Trešdien VVC prezentēja Android un iOS operētājsistēmu viedierīcēm paredzēto lietotni Valodas draugs, ar kuras starpniecību "sabiedrībai turpmāk būs iespēja līdzdarboties VVC darbībā, ērti un ātri nosūtot ziņojumu par iespējamu valsts valodas pārkāpumu vai, tieši pretēji, uzslavēt latviešu valodai draudzīgu uzņēmumu, preses izdevumu vai mājaslapu".

Tomēr, kā tas jau bija gaidāms, ne visi ir priecīgi par šāda rīka izstrādi, dažviet interneta lietotne jau nokristīta par "stukaču softu". 

Android lietotņu iegādes servisā Google Play Valodas draugam, kā pamanīja IT blogeris Kristaps Skutelis, šķietami uzklupuši tā sauktie interneta troļļi, kas salikuši lietotnei iespējami zemāko vērtējumu. 

Dažos komentāros izmantota Krievijā izplatītā propaganda par Latviju un kaimiņvalstīm, kas apgalvo, ka šeit atdzimst fašisms. "Successors of the Third Reich (Trešā Reiha pēcteči - no angļu valodas)," teikts vienā no komentāriem. Kāds cits lietotājs bijis lakonisks un vienkārši norādījis: "Mēsls."

Tiesa gan, komentēšanas iespēju izmantojuši tikai daži lietotāji. Turpretī salīdzinoši, ņemot vērā, ka lietotne publicēta nesen, liels skaits ir izmantojuši iespēju dot vērtējumu - 389 lietotāji. 356 ir devuši 1 zvaigznes novērtējumu, kas ir zemākais, ko iespējams lietotnei piešķirt. Zemu novērtētas lietotnes meklētājā parādās zemākā pozīcijā un dažkārt var atturēt lietotāju no tās lejuplādēšanas. 

(attēlu iespējams aplūkot pilnā izmērā, uz tā uzklikšķinot)

Faktu, ka negatīvo vērtējumu kampaņa vismaz daļēji ir organizēta, nevis dažu lietotāju sašutuma paušana, apliecina, ka internetā ir atrodamas pamācības un aicinājums "nogremdēt" lietotni. Vairākos krievu valodā rakstošos portālos - press.lv, focus.lv, - publicēta, kā paši raksta, "sociālajos tīklos atrasta pamācība no valodas jauninājumu pretiniekiem", kur norādīts, ka vajag lejuplādēt lietotni, ielikt tai "1" zvaigzni un tad uzrakstīt sūdzību, ka tā "ļauj pret minoritātēm īstenot aparteīda politiku". Ziņas ar šo aicinājumu portālos parādījušās pēdējo 24 stundu laikā. 

Negatīvā aktivitāte ir saistāma ar to, ka dažos Krievijas medijos parādījās ziņas par lietotni, kas pakļaus visus "totālai kontrolei". Portāla Izvestija publicēts īss, nepilnu minūti garš video, kurā tiek informēts par lietotni, taču izmantotais teksts Valodas draugu rāmē visai negatīvā gaismā.

"Nerunājat latviski? Tagad par to uzzinās visi," biedē video rullītis. "Latvijas valsts vara publicējusi lietotni Valodas draugs, tagad katrs var kļūt par Valsts valodas centra informatoru (šis vārds video pavadošajos titros ir izcelts - red.). Ziņai var pievienot attēlu vai video. Tieslietu ministrs norādījis, ka lietotnei nav "represīvs raksturs". Tomēr šādi grib novērsts diskrimināciju darba tirgū," nopietnā, dramatiskā balsī saka vīrietis, bet video attēlos tikmēr mijas ainas no krievvalodīgo protestiem Latvijā un drūmiem piefilmējumiem Vecrīgā. Visu video pavada drūma, ritmiska mūzika. 

"Lietotne Latvijas nodokļu maksātājiem izmaksāja 7000 eiro," noslēdzot video, pasvītro runātājs. 

Nav pārsteigums, ka Krievijas valdības sponsorētais medijs Sputnik arī pārpublicējis informāciju par lietotni, virsrakstā norādot, ka lietotne palīdzēs "stučīt" par kasieriem un mēriem, netieši atsaucoties uz Rīgas mēra Nila Ušakova (Saskaņa) nesaskaņām ar VVC. 

Sociālajā tīklā Twitter Krievijas valdību atbalstošais žurnālists un grāmatu autors Armens Gasparjans, kas savā mājas lapā lepojas ar to, ka izraidīts no Moldovas un vainots pie iejaukšanās Francijas priekšvēlēšanu kampaņā, savdabīgi interpretējot lietotnes mērķi, rakstīja: "Demokrātijas hronikas. Latvija publicēta lietotne, kas ļauj ziņot par krievu valodā runājošajiem republikas iedzīvotājiem. Proti, krievu valoda tiek aizliegta jau ikdienas līmenī. Par pārkāpumu nopietns sods."  

Arī Latvijas domēna portāls Mixnews krievu valodā publicētajai ziņai par lietotni devis visai negatīvu rāmējumu: "Друг языка": слежка за латвийцами через мобильное приложение обошлась в 7 тысяч" (Valodas draugs: latviešu izsekošana caur mobilo lietotni izmaksājusi septiņus tūkstošus - no krievu val.). Ziņas komentāros gan krievu, gan latviešu valodā tiek veltīta plaša kritika lietotnei. 

Tiesa gan arī latviešu valodā runājošie par lietotni nav vienisprātis.

Lietotnes prezentācijā gan tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) aicināja ne tikai nosodīt Valodas likuma pārkāpējus, bet arī uzslavēt labās prakses piemērus. VVC regulāri publicēs ar lietotnes palīdzību saņemtos labos piemērus, lai motivētu arī citus uzņēmējus tos piemērot savās praksēs.

Lietotnes ideja aizlienēta no Rīgas pašvaldības policijas lietotnes, kas ļauj ziņot par likuma pārkāpumiem. Lietotne pagaidām ir pieejama tikai Android lietotājiem, bet, kā informē VVC, drīzumā to varēs izmantot arī Apple iekārtu lietotāji. 

papildināta visa ziņa, pievienota informācija par to kā graut lietotnes reitingu

Top komentāri

audris
a
Baigi jau nu kādu interesē kremļa troļļu viedoklis. Labi, ka pareklamēja lietotni, nemaz nezināju, ka tāda ir un turpmāk noteikti to lietošu.
Onslow
O
krievam jau nekā cita nav ,kā nosaukt par fašistiem visus,kas dzīvo brīvajā pasaulē...
marasms
m
mēs arī varētu apvienoties un tagad visi principa pēc likt 5 zvaigznes, lai aizvērtu mutes tiem 1ninieka licējiem...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas