Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

AirBaltic konsultantos nonāk mutatis mutandis autors

Īpaši izveidota valdības darba grupa turpina meklēt iespējamos risinājumus airBaltic likviditātes nodrošināšanai. Diena iepriekš rakstīja, ka šā gada pirmajos piecos mēnešos airBaltic zaudējumi kopumā bija 13 miljoni latu un kā viens no iespējamiem risinājumiem ir papildus akciju emitēšana. Oficiāli pieteikumu kapitāldaļu pirkšanai jau apstiprinājis viens pretendents.

Satiksmes ministrija neizpauž darba grupas dalībniekus un tajā lemto, taču medijos jau izskanējis, ka par finanšu konsultantu piesaistīta Prudentia. Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka par juridisko konsultantu pieaicināts jurists Māris Grudulis. Viņš pats to apliecināja, taču neatklāja ne to, kas viņu grupā pieaicinājis, ne līdz šim lemto. M. Grudulis savulaik ieguva plašu publicitāti, jo izstrādāja bēdīgi slavenos mutatis mutandis grozījumus. Zaļo un Zemnieku Savienības (ZZS) Saeimā iesniegtie grozījumi 2008. gadā bija paredzēti, lai sašaurinātu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas jēdzienu Kriminālprocesa likumā, tas izsauca Jaunā laika kritiku, ka šādas normas spēkā stāšanās būtu izdevīga ZZS premjera kandidātam A. Lembergam. 2009. gadā M. Grudulis no ZZS saraksta kandidēja Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Lai gan darba grupā runātais netiek atklāts, kā pirmais iespējamais akciju pircējs ir pieteikusies Lielbritānijā bāzētā čarterreisu kompānija Ocean Sky Aviation (OSA). Ocean Group meitasuzņēmums OSA, ieguldot airBaltic pamatkapitālā, vēlas palielināt savu piedāvāto pakalpojumu klāstu, Dienai atklāja uzņēmuma prezidenta Stīva Graimsa asistente Dženna Priora, norādot, ka papildu komentārus uzņēmums pagaidām nesniegs.

OSA ar sākotnējo nosaukumu Aircraft Zone dibināta 2003. gadā, kopš 2005. gada tā piedāvā aviopakalpojumus. Sākotnēji orientējusies uz pakalpojumu sniegšanu Krievijas bagātniekiem, taču, pieprasījumam krītot, pievērsās plašāka pakalpojumu spektra sniegšanai - citu čarterkompāniju un privāto lidmašīnu apkalpošanai, to tehniskajai uzraudzībai un pārdošanai. Uzņēmums ātri atguvies, un jau pirms gada Stīvs Graims intervijā Forbes atklāja, ka OSA mērķis ir iekļūt Eiropas biznesa klases aviopakalpojumu sniedzēju pirmajā trijniekā. Uzņēmējdarbības izvēršana Austrumeiropā esot viens no mērķa sasniegšanas veidiem.

Latvijas aviokompānijas Smart Linx viceprezidents Aigars Jakovels gan uzskata, ka Latvija nav labākā vieta, no kurienes veikt čarterreisus, un airBaltic nopirkšana šīs nozares uzņēmumam neko daudz nedotu. «Jau patlaban airBaltic konkurē ar čarterreisu sniedzējiem, jo pēdējos gados kompānijas ikdienas reisi ir arī uz to tradicionālajiem galapunktiem,» skaidro uzņēmējs.

Dženna Priora atklāja, ka OSA lielākais akcionārs ir beļģu investors Žans Franko Kardemāns, taču pārējās kapitāldaļas (pēc 2009. gadā publicētajiem datiem - 49%) pieder Luksemburgā bāzētajam investīciju fondam Ocean Group. Tās īpašnieks ir Krievijas miljardiera Rašida Šardarova dēls Timurs Šardarovs. Viņš pazīstams arī kā Krievijas jaunās paaudzes miljardieris un riska investors, ieguldot naudu nekustamo īpašumu, lauksaimniecības, korporatīvo finanšu, banku un informācijas tehnoloģiju nozaru uzņēmumos.

Patlaban airBaltic lielākais kreditors ir no Krievijas nākošais miljardieris Vladimirs Antonovs. Viņš ir līdzīpašnieks Snoras bankai, kuras īpašumā ir Latvijas krājbankas kontrolpakete. Diena 2010. gada nogalē rakstīja, ka V. Antonovs par saviem draugiem uzskata ZZS pietuvināto Ventspils mēru un viņa dēlu Anriju Lembergu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas