Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Aiz VID tīrīšanas izkārtnes

Aiz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rotācijām, kas daļēji kalpojušas iestādes attīrīšanai no darbiniekiem, kuru deklarētie īpašumi vai finanšu darījumi radīja aizdomas par negodprātību, vismaz daļēji izdevies paslēpt pārbīdes, kas sola "atrisināt problēmas" atsevišķiem VID Finanšu policijas pārvaldes (FPP) redzeslokā esošiem uzņēmējiem. Tas ir noticis ar tiešu finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) norādi, kura uzstājusi uz vismaz divu konkrētu VID darbinieku aizrotēšanu.  
Lielāko triecienu rotāciju rezultātā piedzīvojusi izmeklētāju un operatīvo darbinieku grupa, kas vismaz pēdējos trīs gadus strādājusi pie vienas no VID visu laiku skaļākajām un nozīmīgākajām lietām par pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu – tā dēvētās "būvnieku shēmas", kur kratīšanas notika arī būvfirmu Velve un Moduls-Rīga adresēs, bet īslaicīgi aizturēts būvuzņēmējs un politiķu sponsors Māris Martinsons, izpētīja Diena. FPP izmeklēšanā konstatēts, ka tikai laikaposmā no 2012. gada janvāra līdz 2013. decembrim, noformējot dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem, ar aizdomīgiem darījumiem samazinot budžetā maksājamo PVN, valstij nodarīti 4,5 miljonu eiro zaudējumi. Valstisko nozīmīgumu šai lietai piešķīra Martinsona tuvība politiķiem un partijām, ieinteresētība valsts un pašvaldību iepirkumos, kas bieži saistīti ar korupcijas riskiem.

Tā VID Finanšu izlūkošanas daļas vadītājs Māris Vītols, kurš faktiski vadīja finanšu policijas operatīvās izstrādes, aizrotēts uz Iekšlietu ministrijas Informācijas centru. Savukārt VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis gatavots aizrotēšanai uz Ieslodzījuma vietu pārvaldi, bet pēc nu jau bijušās VID vadītājas Ināras Pētersones lēmuma palicis dienestā un nu vada Nodokļu parādu piedziņas pārvaldi.  

Finanšu ministres glīti iesaiņotā VID "tīrīšana" sāk aplupt, parādoties personām, ar ko aizstāti aizrotētie. Vītola vietā nu iecelts Maksims Bogdanovs – kādreiz pretrunīgi vērtētā Organizētās noziedzības un apkarošanas pārvaldes (ONAP) priekšnieka Leonīda Bogdanova dēls. M. Bogdanovs pēdējos septiņus gadus strādājis VID par vecāko muitas ekspertu. Tagad M. Bogdanovs piedzīvojis galvu reibinošu karjeras lēcienu, jo nu vada FPP izlūkošanas darbu, faktiski vadot operatīvās izstrādes, ietekmējot, kurus uzņēmumus un personas "palikt zem lupas", kurus ne. M. Bogdanova tēvs drīz pēc aiziešanas no ONAP kopā ar savu bijušo vietnieci un pēcteci amatā Līgu Cīruli nodibināja advokātu biroju. Tagad Cīrule atsevišķās lietās pārstāv M. Martinsonu.  

Šīs M. Bogdanova saiknes liek uzdot jautājumu, vai FPP pēc rotācijām tikpat aktīvi izmeklēs ar būvnieku shēmām saistītās lietas. Sazvanīts pa mobilo tālruni, M. Bogdanovs jauno amatu FPP apstiprina, bet norāda, ka ir atvaļinājumā un ar presi nav pilnvarots runāt. Ar Cīruli viņš personiski neesot pazīstams, bet par to, ka M. Martinsons ir FPP redzeslokā, M. Bogdanovs nezinot. M. Bogdanovs pēdējos trīs gados deklarējis dāvinājumus no tēva kopumā ap 12 500 eiro.

Visu Agneses Margēvičas rakstu Aiz VID tīrīšanas izkārtnes lasiet pirmdienas, 15. augusta laikrakstā Diena!

Top komentāri

Dr.xy
D
Kriminaltango in der Riga, Tumsi stavi un noziegumi. Und sie tanzen einen Tango, Lady Dana und Baron von Puze. Kriminaltango in der Riga, Tag für Tag immer das gleiche.
Vidiš
V
lembe malaģec , patsd noziedznieks un savaa azotee izaudzinaajis iistu noziedziibas astoņkaaji , ozolas nekauniigais smiins lembes saverkšķiitaa purna kopija , veel gribeeja muļķi ielikt priekšniekja beņķii , valsts izlaupiišanas gals nav saskataams , kaadeeļ mums uz kakla uzkrauj arvien jasunus un jaunus nodokļus , tamdeeļ ka augšaa seed lielceļa laupiitaaji , bet budžetu jaasagrabina , kaa citaadi to izdariit ja laupiitaaju riikles nav aizbaažamas? vai ir kaada ceriiba šo apsmieklu aptureet? pagaidaam neredzu partiju kura uz to gatava, kameer lembe nebuus aiz resteem nekas nemainiisies zagļi tiks celti godaa , tauta sliigs arvien dziļaakaa kloaakaa
krista
k
Reiznieces un Puzes ķēniņa aizsegā martinsoni un bodanovi rullē! Kā riebjas Reiznieces un Kučinska muldēšana par godīgumu! Vai no Dieva nemz nav bail?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas