Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Akcīzes nodokļa ieņēmumi astoņos mēnešos atpaliek no plānotā

Šā gada astoņu mēnešu akcīzes nodokļa ieņēmumu plāns tika izpildīts 96,4% apmērā, ko galvenokārt ietekmēja plāna neizpilde ieņēmumos par tabakas izstrādājumiem un naftas produktiem, teikts Finanšu ministrijas sagatavotajā makroekonomikas un budžeta apskatā.

Akcīzes nodokļa par naftas produktiem plāna neizpilde tiek skaidrota ar benzīna patēriņa kritumu. Salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu šā gada astoņos mēnešos akcīzes nodokļa ieņēmumi par naftas produktiem palielinājās par 5,4 miljoniem latu jeb 3,2%, ko nodrošināja nodokļa par dīzeļdegvielu ieņēmumu pieaugums.

Savukārt akcīzes nodokļa ieņēmumi par alkoholiskajiem dzērieniem palielinājušies par 0,9 miljoniem latu jeb 1,7%.

Akcīzes nodokļa ieņēmumi šā gada astoņos mēnešos kopumā bija par 16,6 miljoniem latu jeb par 5,4% lielāki nekā 2011.gada attiecīgajā periodā un veidoja 324 miljonus latu.

Akcīzes nodokļa ieņēmumu palielinājumu galvenokārt ietekmēja ienākumi no dabasgāzes, jo šo nodokli dabasgāzei piemēroja no 2011.gada 1.jūlija. Tādējādi šī gada pirmajos astoņos mēnešos iekasēts par 10,7 miljoniem latu vairāk nekā 2011.gada atbilstošajā periodā.

Makroekonomikas un budžeta apskatā teikts, ka uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumi šā gada astoņos mēnešos, salīdzinot ar 2011.gada attiecīgo periodu, palielinājās par 40,7 miljoniem latu jeb 33,1% un bija 163,5 miljoni latu. Astoņu mēnešu plāns izpildīts 120% apmērā. Ieņēmumu pieaugums pamatā tiek skaidrots ar lielāku iemaksu pieaugumu - par 33,2 miljoniem latu jeb 20,3%. Uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumu pieaugumu ietekmēja nodokļa iemaksu pieaugums un atmaksu samazinājums, kas liecināja par labākiem uzņēmumu finanšu rezultātiem, nekā iepriekš plānots.

Pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi šogad astoņos mēnešos salīdzinājumā ar 2011.gada atbilstošo periodu pieauga par 114,9 miljoniem latu jeb 18,6% un bija 734,2 miljoni latu. Šā gada astoņu mēnešu plāns tika izpildīts 112,7% apmērā.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi astoņos mēnešos, salīdzinot ar 2011.gada atbilstošo periodu, pieauga par 56,5 miljoniem latu jeb 10,9% un bija 576,5 miljoni latu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu plāns šā gada pirmajos astoņos mēnešos izpildīts 108,2% apmērā. Pozitīvās izmaiņas ieņēmumos no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ir skaidrojamas ar darba samaksas un citu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamo ienākumu palielināšanos, kā arī darba ņēmēju skaita pieaugumu, teikts apskatā.

Sociālās apdrošināšanas iemaksu, ieskaitot iemaksas valsts fondēto pensiju shēmā, ieņēmumi astoņos mēnešos bija 914,1 miljons latu, kas ir par 78,4 miljoniem latu jeb 9,4% lielāki nekā 2011.gada attiecīgajā periodā un par 6,9% lielāki, nekā plānots. Ieņēmumu pieaugums skaidrojams ar nodarbināto personu ienākumu pieaugumu.

Kopējie nodokļu ieņēmumi, ieskaitot iemaksas fondēto pensiju shēmā, šā gada astoņos mēnešos pārsniedza plānoto apjomu par 7,8%, kā arī pieauga salīdzinājumā ar 2011.gada attiecīgo periodu par 12,6% un kopumā bija 2,884 miljardi latu. Šā gada astoņos mēnešos nodokļu ieņēmumi pārsniedza pagājušā gada atbilstošā perioda izpildi visās nodokļu pozīcijās. Tomēr kopējo nodokļu ieņēmumu pieauguma temps kopš šā gada februāra ir samazinājies. No 1.jūlija no 22% uz 21% samazināta pievienotās vērtības nodokļa standartlikme, tādēļ šī nodokļa ieņēmumu pieauguma temps samazinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas