Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Alkoholisms Latvijā sasniedzis vēl nebijušus apmērus

Pagājušajā gadā Rīgas Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā ārstēti vairāk nekā 1000 ar alkoholu saindējušies cilvēki, un toksikologi norāda - dzeršana Latvijā sasniegusi vēl nebijušus apmērus, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

Reālais slimnīcā nonākušo alkoholiķu skaits ir vēl daudz lielāks, jo Toksikoloģijas centrā ārstējas tikai tikai tie pacienti, kuriem jau sācies alkohola delīrijs. Lielākā daļa dzērušo nodaļā nemaz nenokļūst - izguļ reibumu un aiziet mājās no uzņemšanas.

Rīgas Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas klīnikas ārsti secinājuši, ka katra septītā pacienta elpa ož pēc alkohola. Katra ārstu maiņa saskaras ar vismaz 30 šādiem pacientiem.

Lai gan nāvējošas var būt jau četras promiles alkohola, Gaiļezerā nesen uzņemts pacients ar septiņām promilēm, bet ārsti atceras arī kādu pacientu ar 8,89 promilēm, kuru izdevies izārstēt. Savukārt kāds trīsdesmitgadnieks gada laikā slimnīcā alkohola reibumā pabijis pat 30 reižu.

Liela daļa ievesto pacientu ir lietojuši dažādās pagrīdes tirdzniecības vietās nopirkto alkoholu. No stiprajiem dzērieniem populārākais ir degvīns, bet ved arī alus un vīna mīļotājus.

Ārsti uzskata, ka pārmērīgi alkoholu lieto ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju, pēc mediķu palīdzības vēršas arī arvien vairāk pusaudžu.

Veselības ministrija (VM) atzīst, ka pēdējo piecu gadu laikā alkoholisma problēma no valsts puses atstāta novārtā. Pašlaik VM raksta jaunu alkoholisma ierobežošanas plānu, kurā ietverta gan pacientu ārstēšanas uzlabošana, gan pieejamo alkoholisko dzērienu mazināšana.

Top komentāri

Jukums
J
Kaut kas līdzīgs notika 90-tajos gados, kad visapkārt viss juka un bruka. Toreizējie metēji, kuri dzēra visu kas deg - pat melasi kolhozos no mucām pumpēja, jau lielākoties ir miruši.Tagad situācija atkārtojas un klāt nak vēl narkotikas. Policija un mediķi te gan var cīnīties ar sekām. Aktīvākie aizbrauc, tie kuri to vairs nevar vai nevēlas lēnām bezcerībā degradējas. Liela daļa no viniem jau vairs, diemžēl, nav glābjami. Lai novērstu cēloņus ir jārisina sociāli-ekonomiskās problēmas. Un to var tikai politiķi.
Žēl tautu
Ž
Kādēļ jāsit pudeles? Cilvēks dzer jo viņš ir apjucis un nav cerības. Netic vairs nekam. Bet tādu tautu kura neko nevēlās un neko negrib ir viegli vadīt.
Vaira
V
Cēsu pilsētas pašvaldība un pašvaldības policija atbalsta un piesedz alkohola tirgoņus, kuri piedzirda jaunatni un vēl ņirdz par tiem, kas to neatbalsta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas