Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
"Sapnis par skaistām vecumdienām točna gandrīz ir nolaupīts," 23% atvilkšanu no pensijas gadījumā, ja viņa atgriezīsies Latvijā, vērtē pensionāre Mārīte Tera

Anglijā dzīvojoša latviešu pensionāre: Nodokļu piemērošana pensijām ir aplaupīšana

"Tā jau ir atkal tautas aplaupīšana," par ienākuma nodokli pensijām, ko ārzemēs nopelnījuši uz Latviju atpakaļ atbraukušie emigranti, telekanālam LNT saka Anglijā dzīvojošā latviešu pensionāre Mārīte Tera.

Tera emigrēja uz Lielbritāniju pirms vairāk nekā desmit gadiem, lai nopelnītu Lielbritānijas pensiju. Viņa ir sākusi to saņemt, taču atgriezties Latvijā vēl neplāno. Teru bažīgu dara doma, ka Anglijas fabrikās smagi nopelnītajai pensijai tad "ķersies klāt Latvija" un atvilks 23% ienākuma nodokli.

"Nu, mani (nodokļa piemērošana - red.) atturētu gan braukt, tāpēc, ka tā jau ir atkal tautas aplaupīšana. Sapnis par skaistām vecumdienām točna gandrīz ir nolaupīts. Es domāju, ka izdevīgāk ir Anglijā dzīvot, jo pašvaldība apmaksā manu īri, nomaksā zemes nodokli. Tad jau es mājās brauktu uz savu mirstamo dienu, kad es justu savu nāves tuvošanos," komentē pensionāre.

Par risku, ka tautieši tiešām izvēlēsies vairs neatgriezties Latvijā nodokļu politikas dēļ, otrdien Saeimas deputātus brīdināja arī Eiropas Latviešu apvienība (ELA). Tā kā ar 23% ienākuma nodokli apliek pensijas virs 235 eiro mēnesī, esot skaidrs, ka tas faktiski skars visus emigrantus.

"Trūkst materiālās intereses atgriezties Latvijā, jo veci cilvēki būs labāk nodrošināti citās valstīs," komentēja ELA pārstāve Elīna Pinto. Apvienība izteica priekšlikumu dažādot neapliekamo minimumu. Piemēram, Lielbritānijā pensijas neapliekamais minimums ir 11 000 mārciņu gadā jeb 916 mārciņas mēnesī. "Cilvēkiem, kuri nopelnījuši savas pensijas ārvalstīs, būtu tiesības saglabāt to neapliekamo minimumu, kāds būtu piemērojams viņu mītnes zemē, arī atgriežoties Latvijā," uzskata Pinto.

Finanšu ministrija (FM) tomēr iebilst pensionāru-emigrantu privileģēšanai un atbrīvošanai no nodokļa pēc atgriešanās Latvijā. "No nodokļu politikas aspekta mēs nevaram teikt, ka vieni pensionāri Latvijā ir labāki, otri pensionāri ir sliktāki atkarībā no vietas, kur viņi ir nopelnījuši pensiju," uzskata FM Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne. Galvenais arguments - emigrējušie tautieši pēc atgriešanās izmantos publisko infrastruktūru, par kuru līdz šim maksājuši Latvijā pastāvīgi dzīvojošie cilvēki. "Tad ir jautājums - kā mēs paskaidrosim mūsu Latvijas pensionāram, kurš visu mūžu ir strādājis pie virpas, ka viņa pensija ir neapliekama tikai 300 eiro apmērā, savukārt tas ārzemju latvietis, kas ir strādājis kaut kur citur, atbrauc uz šejieni, bet nemaksā nevienu eiro pašvaldībai, un viņa pensija ir neapliekama, piemēram, līdz 5000 eiro gadā," norādīja Kaļāne.

Starptautiskā konvencija par pensijām paredzot, ka seniori maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli no pensijām pēc tarifa, kas ir valstī, kurā viņi ir rezidenti, nevis kur pensijas gūtas. Vai varētu kas mainīties - tas atkarīgs no politiķu aktivitātes. Saeimas deputāti otrdien gan tikai uzklausīja emigrantu piedāvājumu, bet neviena politiskā partija pagaidām nav izrādījusi iniciatīvu to pārvērst konkrētā likumprojektā.

Top komentāri

arī no UK
a
Mani vispār fascinē tas ka arī UK padzīvojušie ļaudis iestājas pret nodokļu maksāšanu. NĪN UK maksā - tā sistēma strādā un ja jūs neesiet spējīgs maksāt šīs izmaksas jums vienkārši nekāds īpašums nepieder. Tas pats par ienākumiem, kas pārsniedz zemus ienākuma līmeņus - UK ir ļoti drakoniski likumi attiecībā uz tiem, kas saņem lielus ienākumus, ja salīdzina ar Latvijas daudz liberālāko politiku pret tiem lielo algu saņēmējiem, pret kuriem pielietojot UK nodokļus, viņi saņemtu mazāk. Varbūt vajag pievērst uzmanību šīm būtiskajām atšķirībām, ka UK pirmsnodokļu summa starp visvairāk un vismazāk pelnošo ienākumu grupām ir 16 reizes, bet pēc nodokļiem tā sarūk uz 4 reizēm - praksē tas nozīmē to, ka tiem, kas maz saņem tiek pielikts pabalstu un algas pielikumu veidā, bet lielo algu saņēmēji samaksā līdz pat 80% no ienākumiem valstij.
Latvijā
L
laikabiedru aplaupīšana ir ikdiena, tomēr satraucošākais ir aplaupāmo ļaušanās.
Anita Miķelsone
Uzskatu, ka valdības plānotais - uzlikt nodokli ārzemēs nopelnītai pensijai-- ir lielākais absurds ,ko var izdarīt. Ja saka ,ka šie cilvēki nav ieguldījuši šīs valsts infrastuktūrā, tad par ko iet runa- par šausmīgas kvalitātes ceļiem, par nolaisto medicīnu utt. Tieši šie pensionāri varētu ar savu, smagā darbā, prom no ģimenēm nopelnīto beidzot šo infrastuktūru sakārtot . Latvijā dzīvojot 600 000 cilvēku uz nabadzības robežu- protams, pamatā tie ir pensionāri- jā, un te pēkšņi parādās nedaudz pārtikušāki pensionāri- ir atkal ko dīrāt- varētu pasmieties, ja tas nebūtu tik ļoti skumji. Iesaku valdībai vairāk domāt par sakārtotākiem likumiem, lai Latvijā beidzot attīstītos rūpniecība, nevis, lai uzņēmēji bēgtu uz kaimiņu zemēm. Ja Latvijā būtu sakārtota kaut cik ražošana, tad neviens aiz laba prāta prom nebrauktu. Dzirdēju, ka ārzemēs strādājošie Latvijai devuši miljardiem lielu pienesumu- vienreiz šīs lietas vajadzētu atklāt- cik var mocīt mūs- latviešus! CIK ILGI VAR NESODĪTI LAUPĪT?!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas