Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aptauja: Latvijā latvieši priekšroku dotu Pfizer/BioNTech, bet cittautieši - Sputnik V vakcīnai pret Covid-19

Latvijā dzīvojošie latvieši priekšroku dotu ASV izstrādātajai Pfizer/BioNTech, bet cittautieši - Krievijā izstrādātajai Sputnik V vakcīnai pret Covid-19, liecina tirgus un sociālo pētījumu centra Latvijas fakti aprīlī veiktās aptaujas rezultāti.

Vēlmi vakcinēties aptaujā apliecināja 68% latviešu un 61% cittautiešu. Latviešu respondentu vidū 16% jau bija saņēmuši poti pret Covid-19, bet 52% atbildēja, ka noteikti vakcinēsies vai pieļauj potēšanos. Savukārt cittautiešu vidū 5% norādīja, ka poti jau saņēma, savukārt 56% to darīs noteikti vai, iespējams, darīs.

Nevakcinēsies 30% latviešu un 33% cittautiešu. Arī neizlēmušo vairāk ir cittautiešu vidū - 6% -, kamēr latviešu respondentu vidū atbildi nevarēja sniegt 2% respondentu.

Tiem 616 respondentiem, kas plāno vakcinēties, tika uzdots jautājums arī par vēlamo vakcīnu. 40% latviešu norādīja, ka izvēlētos Pfizer/BioNTech. Savukārt cittautieši vidū populārākā vakcīna ir Sputnik V - to izvēlētos 45%.

Moderna vakcīnu izvēlētos 18% latviešu, Johnson & Johnson - 9% respondentu. Savukārt Astra Zeneca un Sputnik V vakcīnām latviešu respondentu vidū ir vienāds atbalsts - šo variantu atzīmēja 6%.

Cittautiešu vidū otrā populārākā ir Pfizer/BioNTech vakcīna, ko izvēlētos 21%, par labu Moderna izlēmuši 8%, Astra Zeneca izvēlētos 4%, bet Johnson&Johnson - 3% respondentu.

Vienlaikus aptaujas dati rāda, ka kopš februāra visu respondentu vidū, kas plāno vakcinēties, augusi vēlme potēties ar Pfizer/BioNTech un Moderna vakcīnām. Savukārt vēlme vakcinēties ar Astra Zeneca un Sputnik V ir mazinājusies.

Aptaujā aprīlī pēc stratificētās nejaušības principa tika iekļauti 1003 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Jau ziņots, ka vakcinācijas pret Covid-19 temps Latvijā ir kāpis, trešdien sasniedzot jaunu vienas dienas laikā vakcinēto cilvēku rekordu.

Kā liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati, kopumā trešdien tikušas vakcinētas vismaz 11 111 personas, tostarp pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēma 8117 cilvēki, bet vakcinācijas procesu pabeidza 2994 cilvēki, kas arī ir jauns dienas rekords. Līdz šim vienā dienā vakcinēto skaita rekords bija sasniegts 21.aprīlī, kad potes saņēma ap 10 000 cilvēku.

Kāpjot vakcinācijas tempam, potēšana pret Covid-19 šonedēļ Latvijā notiek raitāk nekā iepriekšējā nedēļā. Pagājušajā nedēļā kopumā bija līdz šim augstākais vakcinēšanas pret Covid-19 temps, vakcinējot vidēji ap 6600 cilvēkus dienā, savukārt šonedēļ pirmajās trīs dienās vakcinēti vidēji 7200 cilvēki dienā.

Vakar potes pret Covid-19 pārsvarā saņēmuši seniori, personas ar hroniskām slimībām, pedagogi, operatīvo dienestu darbinieki un personas, kas klasificētas kā "cita paaugstināta riska grupa". Vakcināciju veikušas 385 iestādes, un visvairāk savakcinēja Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, Veselības centru apvienība, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Veselības centrs 4 un Rēzeknes slimnīca. Lielākā daļa no vakcinācijas iestādēm bija ģimenes ārstu prakses, taču tajās ikdienā vakcinē salīdzinoši nelielu skaitu cilvēku - parasti 10 līdz 30 pacientus.

Pirmajai potei visbiežāk - 62% gadījumu - izmantota Pfizer vakcīna, bet Moderna - 35% gadījumu. Otrajai potei visvairāk - 70% gadījumu - izmantota AstraZeneca vakcīna, bet Moderna - 25% gadījumu.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši 237 087 cilvēki, bet divas devas un vakcinācijas procesu pabeiguši - 45 718 cilvēki, attiecīgi pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši ap 12,5% iedzīvotāju, bet divas potes - 2,4%. Johnson & Johnson gadījumā vakcinēšanas procesa pabeigšanai nepieciešama tikai viena pote, bet pārējām vakcīnām - divas devas.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas