Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Arī Bērnu slimnīcas ķirurgi un operāciju māsas prasa lielāku darba samaksu

Līdzīgi kā dzemdību speciālisti, kuri prasa dubultot darba samaksu un nav gatavi bez tā strādāt virsstundas, rīkojas arī citi. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) bērnu ķirurgi savas prasības izvirzījuši jau decembrī, bet operāciju māsas - vēl agrāk. Par to ceturtdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.

"Ja mēs runājam par to, par ko šodien ir aktuāli runāt, par stundas likmi gan aprūpē, gan ārstniecībā, tad skaidrs, ka cilvēki nav apmierināti ar to un situācija līdz ar to nevar būt pat tuvu apmierinošai," atzina BKUS valdes locekle Zane Straume.

Viņa norāda, ka valsts slimnīcām akūti trūkst naudas un tā ir jau sen uzstādīta diagnoze.

"Mēs šobrīd esam tādā sarunu procesā, ja jūs man jautājat, ar bērnu ķirurgiem, kuri arī prasa lielāku gan stundu likmi, gan arī apmaksu par virsstundu darbu. Bet skaidrs, ka esošā finansējuma ietvaros mēs viņu prasības apmierināt nevaram," norādīja Straume.

Bērnu ķirurga stundas likme svārstās no pieciem līdz septiņiem eiro stundā, viņi prasa 15 eiro. Pretējā gadījumā ķirurgi vēlas samazināt slodzi, kas nozīmētu, ka neatliekamā palīdzība tiktu sniegta, bet rindas uz plānveida palīdzību kļūtu vēl garākas. Straume izteica cerību, ka šis jautājums ir valstisks un tā arī tiks risināts.

Signāli par speciālistu sacelšanos pret zemajām algām pienāk no daudzām veselības aprūpes nozarēm, neslēpj Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

"Tādi signāli ir ļoti daudz. Es domāju, nākošie pēc dzemdību speciālistiem un vecmātēm būs ķirurgi, bet arī radiologi, jo ar 1.aprīli gaidāms radioloģisko tarifu samazinājums," atzina Kalējs.

Algu palielināšana medicīnas darbiniekiem ir tieša valsts, nevis slimnīcu atbildība, norāda Kalējs, neslēpjot aprēķinus, ka vidēji slimnīcas vadītājs amatā šādos apstākļos spēj noturēties divus gadus.

Janvārī Bērnu slimnīcā speciālisti nostrādājuši 8000 virsstundu, par kurām valsts nav samaksājusi dubultā, ietaupot aptuveni 35 000 eiro. Tikai virsstundu apmaksai dubultā, nemaz nerunājot par lielāku stundas likmi, gadā Bērnu slimnīcai nepieciešams pusmiljons eiro.

"Jāsaimnieko vienmēr ir efektīvāk, par to neviens nestrīdas. Vai mēs varētu darīt vēl ko? Droši vien, ka varētu, bet tas ieguvums nu jau būtu patiešām tik niecīgs, ka es neredzu iespēju, ka, efektivizējot vēl kādu posmu, tas algu jautājums tiktu atrisināts," sprieda Straume.

Top komentāri

kā tur ir?
k
Vai kaut ceturtā daļa no "valsts piešķirtās" naudas nonāk līdz sadalīšanai tiešajiem darba veicējiem ? Cik saprotu, ar katru birokrāta pieskārienu no kopējā daudzuma "nolido" nost, nodokļu veidā, ne mazie procenti un no atlikušajiem procentiem ar nākošo pieskārienu atkal nost procenti ? Vai nepastāv "dubultā grāmatvedība" valsts pārvaldes līmenī, ja visu laiku trūkst naudas ? Vai Latvijas zelts vēl atrodas Latvijā, jeb sen brikselēs ir pārvērties papīra makulatūrā ? Kad beidzot tiks atgriezti privātbanku "glābšanai" izšķērdētie miljardi ? Cilvēki bēg no bada projām uz ārzemēm, aizsardzībai NATO līgumā paredzētie 2% netiek maksāti u.t.t. !!! Kad tiks tiesāti un notiesāti pie visa tā vainīgie 'likumīgie zagļi" varas gaiteņos jeb gaida pirms 100 gadiem Krievijā notikušos notikumus ? Starp citu, izskatās, ka 2017.gada parauga Krievija "brālīgās palīdzības" kārtā ar ļaunu prieku tos noorganizētu te vēlreiz.
Tas, ka slimnīcas prasa lielu naudu
T
ir sen pieriebis, jo 26 gadus neko citu nedzirdi, kā vien - medicīna, medicīna, medicīna; it kā valsts būtu viena liela slimnīca (kur SLIMINA, nevis VESEĻO), ka ir kā caura muca, kurā ber un ber, bet kā tukša, tā tukša. Kas notiks vienā jaukā dienā, kad attapsies strādnieki un zemnieki (pie Rozes gan streikoja, bet kad Roze ''aiztinās'', tad nomierinājās); sētnieki, šoferi, pārdevējas, pastnieki un visa pārējā Latvija, ka tā arī lielu algu GRIB, un ka tā nebūt nepelna 5 eiro par stundu. It kā vecmāte darītu DERĪGĀKU darbu kā zvejnieks, slaucēja vai maizes cepējs??? It kā kāda darbs būtu nevērtīgāks. Kārtīga sētniece Dieva priekšā ir daudz, daudz vērtāka, kā slinka un izlaidīga skolotāja vai medmāsa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas