Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ārpakalpojuma grāmatvežiem līdz jūlijam jāsaņem licence

No šā gada 1.jūlija grāmatvedības ārpakalpojuma sniegšana bez licences būs aizliegta, un tie ārpakalpojuma grāmatveži, kuri nebūs saņēmuši licenci, vairs nedrīkstēs turpināt sniegt grāmatvedības pakalpojumus, informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Ņemot to vērā, VID aicina ārpakalpojuma grāmatvedības pakalpojumu sniedzējus, kuri vēlas turpināt darbību arī pēc 2023.gada 1.jūlija, savlaicīgi iesniegt pieteikumu licences saņemšanai.

Licencēšanas prasības attiecas gan uz uzņēmumiem, kas sniedz grāmatvedības ārpakalpojumu, gan arī uz fiziskajām personām, kas grāmatvedības ārpakalpojumu sniedz kā saimnieciskās darbības veicēji.

Licenci var saņemt attālināti - Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), aizpildot iesnieguma veidlapu "Iesniegums ārpakalpojuma grāmatveža licences saņemšanai" ("EDS- Dokumenti - No veidlapas - Citi - Ārpakalpojuma grāmatveža licence").

Iesniegumā jānorāda atbildīgā grāmatveža personas dati (atbildīgais grāmatvedis vienlaicīgi var būt arī uzņēmuma valdes loceklis, ja tas atbilst likumā noteiktajām licencēšanas prasībām attiecībā uz darba pieredzi un izglītību) un jāpievieno profesionālo kvalifikāciju apliecinošs dokuments (augstākās izglītības iestādes diploms), profesionālo pieredzi apliecinošs dokuments (darba līgums vai amata apraksts, vai darba devēja izziņa par personas nodarbināšanu grāmatveža amatā), Iekšējā kontroles sistēma (IKS) un civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polise.

Fiziskām personām, kuras sniedz grāmatvedības ārpakalpojumu kā saimnieciskās darbības veicēji, atšķiras tikai iesniedzamo profesionālo pieredzi apliecinošo dokumentu veids, kas šajā gadījumā ir uzņēmuma līgums ar klientiem par grāmatvedības ārpakalpojuma nodrošināšanu.

Aizpildot EDS iesniegumu un iesniedzot tam pievienotos dokumentus, VID aicina īpašu vērību pievērst un aktualizēt atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumam izstrādāto "Iekšējo kontroles sistēmu (IKS)".

Informācija par jau izsniegtajām licencēm ir pieejama VID tīmekļvietnes sadaļas "Publiskojamo datu bāze" apakšsadaļā "Licencēto ārpakalpojuma grāmatvežu reģistrs". Ar to var iepazīties ikviens interesents, tostarp uzņēmēji, kuri uzticējuši kārtot grāmatvedību tieši ārpakalpojuma grāmatvedim.

Ārpakalpojuma grāmatvežu licencēšana ir valstiski atzīts mehānisms, kas palīdz noskaidrot, kurš no pakalpojumu sniedzējiem ir kompetents un uzticams, skaidro VID pārstāvji.

Kopš 2021.gada 1.jūlija ārpakalpojuma grāmatvedības sniedzējiem ir izsniegtas 1628 licences, no tām lielākā daļa - 1342 licences jeb 82% no visām izsniegtajām licencēm - ir izsniegtas uzņēmumiem, savukārt 286 licences jeb 18% fiziskajām personām, kas grāmatvedības ārpakalpojumu sniedz kā saimnieciskās darbības veicēji. VID šobrīd reģistrēti ir 5228 ārpakalpojuma grāmatvedības sniedzēji.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas