Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

ASV aizsardzības eksperts: Mūsu karavīri Baltijā būs tik ilgi, cik nepieciešams

ASV un tās sabiedroto NATO valstu mērķis ir brīva un mierīga Eiropa, un tā vārdā ASV ir gatava turpināt un vairot dažādus atbalsta pasākumus, trešdienas rītā pēc tikšanās ar aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS) pauda ASV aizsardzības sekretāra padomnieks starptautiskās drošības jautājumos Dereks Šolē.

Viņš pauda apņemšanos stiprināt sadarbību, kā arī nodrošināt klātbūtni, jo izprot Latvijas bažas par šā brīža drošības situāciju.

"Mēs turpināsim rotācijas kārtībā sūtīt karavīrus uz Latviju, Lietuvu, Igauniju un Poliju tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Tā ir iespēja demonstrēt ASV un NATO stingro apņemšanos aizstāvēt visu dalībvalstu teritoriālo neaizskaramību NATO 5.panta ietvaros," teica Šolē.

Ierodoties vizītē Latvijā, viņš paudis pateicību un atzinību par Latvijas apņemšanos līdz 2016.gadam palielināt izdevumus aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta un pateicās par ieguldījumu līdzšinējās kopējās militārajās operācijās. Viņš uzsvēra, NATO rīcības plāna īstenošanas pamatā ir vienotas vērtības - brīva un mierīga Eiropa, un, "ja kāds kaimiņš šīs vērtības pārkāpj, NATO uz to asi reaģēs".

Tāpat ASV drošības eksperts sarunā ar Vējoni pārrunājuši NATO reakciju uz Krievijas agresiju Ukrainā un pauduši atbalstu Ukrainas prezidenta Petro Porošenko izvēlei tiekties uz eiropeiskām vērtībām.

"Kamēr Krievija turpinās šādu attieksmi pret Ukrainu, Krievija var turpināt rēķināties ar politisku un ekonomisku izolāciju," pauda Šolē.

Savukārt Vējonis akcentējis sadarbību ar Mičiganas nacionālo gvardi, kas ilgu gadu garumā atbalstījusi Latvijas Nacionālo bruņoto spēku attīstību finansiāli un praktiski. Ministrs ir pārliecināts par turpmāku ASV un NATO alianses atbalstu drošības stiprināšanai Eiropā, īpaši Baltijas valstīs un Polijā.

Šolē ar delegāciju trešdien tiekas arī ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (Vienotība), bet ceturtdien apmeklēs Ādažu poligonu, kur tiksies arī ar tur dienošajiem ASV karavīriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas