Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Atkal jācīnās ar smakām

Trešdienas vakarā Valsts vides dienests (VVD) paziņoja, ka smaku, kas bija izplatījusies Vecmīlgrāvī, izraisījuši kuģa kraušanas darbi SIA PARS termināls teritorijā Kundziņsalā. Savukārt uzņēmuma valdes loceklis Aigars Reķis vainu notikušajā noliedza, tomēr solot sadarboties un meklēt risinājumus, lai samazinātu iespējamos smakas izplatīšanās riskus.

Jāatgādina, ka trešdien no rīta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi no Rīgas 31. vidusskolas, kas atrodas Vecmīlgrāvī, slimnīcā nogādāja divus pusaudžus, kuriem, iespējams, tur gaisā jūtamās smakas dēļ kļuvis slikti. Pusaudžiem bija slikta dūša un nespēks, un abi tika nogādāti Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Skolas direktora vietnieks saimnieciskajā darbā Edvīns Driņķis Dienai stāsta, ka šādi gadījumi nav bieži un iepriekšējo reizi, kad Vecmīlgrāvī izplatījās smaka, tas notika ārpus skolas darbalaika, tāpēc nav ziņu, ka kāds no skolēniem būtu cietis. Pašreizējo jauniešu veselības stāvokli skolas pārstāvis nekomentēja.

Divu nedēļu laikā šis ir jau otrais gadījums, kad Vecmīlgrāvja iedzīvotāji sūdzas par smaku, – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests 12. septembrī laikā no plkst. 20 līdz 22 par to saņēma vairāk nekā 400 zvanu. Bukleviča atturējās komentēt iespēju, ka abus gadījumus varētu saistīt, jo arī šajā lietā speciālisti turpina pētīt materiālus. Vēlāk tika ziņots, ka Ostas policija pārbaudījusi visus uzņēmumus, kas atrodas teritorijā, kurā izplatījās smaka, un nav apstiprinājies, ka to būtu izraisījusi kāda brīvostā strādājoša kompānija.

Tomēr VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes inspektors kopā ar Rīgas Brīvostas pārvaldes Ostas policiju apmeklēja arī uzņēmumus, kas strādā Kundziņsalā un Bolderājā. Viņi secināja, ka naftas produktu iekraušana tiek veikta SIA PARS termināls. Darbi notika maksimālā pārkraušanas režīmā, kas līdz ar tobrīd pilsētā valdošo rietumu vēja virzienu šonedēļ radīja smaku, kas izplatījās Vecmīlgrāvī, liecina VVD informācija. Pēc tās publiskošanas uzņēmuma pārstāvis aģentūrai LETA gan noliedza saistību ar izplatījušos smaku. Tomēr vakar VVD pārstāve Maruta Bukleviča Dienai apstiprināja, ka tieši PARS termināls tiek uzskatīts par smakas avotu. VVD informācijā teikts, ka "darbi notika maksimālā pārkraušanas režīmā, kas līdz ar valdošo vēja virzienu radīja smaku, kas izplatījās Vecmīlgrāvī. Tika veikti mērījumi, paņemti kuģī iekrauto naftas produktu paraugi. Ir uzsākta administratīvā lietvedība pret PARS terminālu." Dienai Bukleviča norādīja – tas, ka uzņēmums nav pārsniedzis atļautos kraušanas apjomus, nenozīmē, ka nav noticis pārkāpums. Tomēr viņa nekomentēja, kāda viela varētu būt noplūdusi, jo vēl notiek izmeklēšana.

Vakar arī notika SIA PARS termināls, Rīgas brīvostas pārvaldes un VVD pārstāvju tikšanās, kurā apspriesta turpmākā rīcība, Dienai pastāstīja Reķis. "Kaut arī neuzskatām sevi par vainīgiem, mēs negribam nodarīt sliktu iedzīvotājiem. Neesam pārsnieguši atļautos apjomus, bet jau iepriekš esam sākuši meklēt tehniskos risinājumus smaku samazināšanai. Piektdien notiks saruna ar vienas firmas pārstāvi par iespējamo risinājumu, kaut arī nav garantijas, ka tieši tas mums derēs. Jebkurā gadījumā es negribu teikt, ka tas, ko mēs kraujam kuģos, smaržo pēc rožūdens," saka Reķis, kurš atzīst, ka uzņēmums pirms četriem gadiem pārņēmis termināļus no firmas Man-Tess, par kuru bijušas daudzas sūdzības. Pēdējos trīs gadus strādāts tā, ka sūdzību nav bijis. Kāpēc šādas situācijas rodas šogad, kaut uzņēmums savā darbībā neko nav mainījis, Reķim īsti nav izskaidrojuma, taču viņš atzīst – ja vējš būtu citā virzienā, sūdzību nebūtu. 

"Ar VVD mums ir pozitīva sadarbība – viņi dara savu darbu, mēs savu. Mēģināsim pierādīt, ka esam darbojušies normas robežās," izteicās Reķis. Iepriekš viņš aģentūrai LETA bija teicis, ka pārkraušanas darbi sākušies jau otrdien, taču tad sūdzību nav bijis. Dienai uzņēmuma pārstāvis apliecināja, ka konkrētais kuģis ostas teritoriju ir atstājis un tuvākajā laikā citi kuģi nav plānoti. 

PARS termināls gan nav vienīgais VVD apmeklētais uzņēmums – jau pēc pirmo sūdzību saņemšanas inspektors apsekojis B.L.B. Baltijas termināli un konstatējis, ka tajā notiek kuģa iekraušana. Lai arī netika atklātas noplūdes, lai mazinātu potenciālo risku, inspektors deva rīkojumu samazināt kuģa iekraušanas ātrumu. Pēc VVD norādījuma arī PARS termināls iekraušanas ātrumu samazinājis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas