Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Atkārtotais atzinums par ugunsdrošību Ventspils Mūzikas vidusskolā ir negatīvs

Pagājušajā nedēļā Iekšējās drošības birojs (IDB) aizturēja ugunsdzēsēju komisiju, kas iespējams uzpirkta, lai jaunuzceltajā Ventspils Mūzikas vidusskolā pievērtu acis uz vairākām neatbilstībām ugunsdrošības sistēmā. Viņu pieņemtais pozitīvais atzinums pēc notikušā atcelts. Ugunsdzēsēji iesaistīti abās pusēs gan kā iespējamā kukuļa devējs, gan ņēmējs, svētdien vēsta raidījums Nekā personīga.

Kādreizējā ugunsdzēsēja Viļņa Puļķa firma tirgū darbojas jau desmit gadus. Uzņēmums piedalās daudzos publiskos būvprojektos — skolās, teātros, slimnīcās. Uzņēmumam jāatbild, lai ugunsdrošība ir sakārtota un būvobjektu var nodot. Sāktajai izmeklēšanai vajadzētu novest pie atbildēm, vai notikušais ir atsevišķs gadījums vai korupcija būvobjektos  ar ugunsdzēsēju uzpirkšanu ir sistēma.

Ventspils Mūzikas vidusskolu sāka celt pirms diviem gadiem. Izmēros un vērienā iespaidīgo mācību iestādi ar koncertzāli un speciāli Vācijā būvētām ērģelēm ceļ pamatā par Eiropas naudu. Kopējās izmaksas — vairāk nekā 25 miljoni eiro.

Skolu jānodod jūnija beigās. Pagājušajā nedēļā skolā ieradās četru ugunsdzēsēju komisija, kas pieņēma ugunsdrošības sistēmas, atzīstot, ka tās atbilst visām prasībām. Komisijas sastāvu bija akceptējis Kurzemes reģiona brigādes komandieris. Viņš amatā ir tikai gadu.

"Labi, kārtīgi, uzcītīgi darbinieki, man pat aizdomas nebija, ka kaut kas tāds varētu būt," saka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Kurzemes reģiona brigādes komandieris Vilnis Bents.

IDB rīcībā  nonāca informācija, ka ugunsdzēsējus grasās uzpirkt. Izmeklētāji sagaidīja, ka komisija naudu paņem un dod akceptu ugunsdrošības sistēmu nodošanai ekspluatācijā. Pēc pārbaudes pagājušā nedēļā komisijas amatpersonas tika aizturētas. Viņu vidū ir abi Kurzemes reģiona komandiera vietnieki Mursals Kerimovs, Romāns Andrijausks un divi inspektori.

"Kad stājos šajā amatā un sāku strādāt, biju pārliecināts par saviem darbiniekiem, ka viņi godprātīgi pilda savu darbu. Tas, ka šāds gadījums ir bijis, ļoti nesmuks, protams, to nevar izslēgt, ka tā notiek," saka Bents.

Saskaņā ar raidījuma rīcībā esošo informāciju, kukuļa summa bija 7 000 eiro. Naudu saņēma komisijas priekšsēdētājs Kerimovs, bet tālāk tā sadalīta starp komisijas locekļiem. Viena no amatpersonām kukuli slēpusi diezgan savdabīgā veidā — ierokot zemē.

"Darba gaitā mēs ugunsdzēsējus esam uzaicinājuši kādas trīs vai četras reizes. Viņi ir ieradušies apsekot objektu, lai darba gaitā norādītu, kas ir jādara. Nespeciālistam var likties, ka ļoti vienkārši ir būvnormatīvus ievērot, bet tas ir ļoti sarežģīts, kas faktiski mainās katru gadu," norāda būvobjekta pasūtītājs, Ventspils Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks.

Kurzemes reģiona komandiera vietnieks Kerimovs objektā no gada sākuma bijis vairākkārt. Viņš priekšniekam atskaitījies, ka problēmu nebūs un mūzikas skolu nodos laikā.

Taujāta, vai no ugunsdzēsēju puses bijušas kādas iebildes no pavasara līdz 21.maijam, ģenerāluzņēmēja, pilnsabiedrības Merks-Ostas celtnieks pārstāve Baiba Brūkle-Titajeva sacīja: "Es negribētu tos formulēt ne par aizrādījumiem, ne iebildēm, bet nepilnības bija, jā. Un neprecizitātes tika novērstas."

Tomēr ugunsdzēsēju pozitīvajam atzinumam izrādās nebija pamata. Uzreiz pēc aizturēšanām Ventspilī ieradās jauna neatkarīga komisija un veica atkārtotu pārbaudi jaunbūvē. Atklājās, ka ir vismaz divas nopietnas iebildes, viena no tām - dūmvadu novadīšanas ailes attālums ir nevis 30, bet 37 metri, kas nozīmē, ka dūmi ugunsgrēka gadījumā neizklīdīs pietiekami ātri un cilvēki var saindēties.

"Mēs veicām atkārtotu pārbaudi, mēs piedalījāmies tur divas dienas, pašlaik ir sagatavots lēmums par iepriekšējā pozitīvā lēmuma atcelšanu un tiek gatavots jauns, kas nebūs pozitīvs," raidījumam atklāja VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Dzintars Lagzdiņš. Viņš skaidroja, ka "bija iztrūkumi attiecībā uz dažādiem tehniskiem risinājumiem, un, ja izceltos ugunsgrēks, iespējams, arī kāds cilvēks varētu aiziet bojā." Lagzdiņš uzsver, ka nebija pilnīgi izdarīts tas, ko nosaka būvnormatīvi.

Firma, kas iespējams deva naudu ugunsdzēsēju komisijai, ir no Rīgas. VPM Latvia projektā kā autoruzraugus ugunsdrošības sistēmām piesaistīja vēlu, kad līdz ēkas nodošanai bija palikuši daži mēneši un bija jānodrošinās, ka nepilnības projekta nodošanu neaizkavēs. VPM Latvia pieder bijušajam VUGD darbiniekam. Vilnis Puļķis Matīsa dēls, kā iniciāļi veido firmas nosaukumu, dienestā nostrādāja 20 gadus un 2008.gadā uzreiz pēc aiziešanas nodibināja savu uzņēmumu. VPM sniedz pakalpojumus gan būvprojektu vadībā, gan specifiski būvju ugunsdrošības jautājumos. 

Ventspils  Mūzikas skolā bijušais ugunsdzēsējs Puļkis piedalās ar vēl vienu savu firmu VPM Construction, kas atbild par konstrukciju apstrādi ar ugunsdrošiem materiāliem. IDB uzskata, ka Puļķis varētu būt galvenais kukuļa došanas organizētājs. IDB viņu prasīja apcietināt, taču tiesa pret 10 000 eiro lielu drošības naudu Puļķi izlaida brīvībā.

Vilnis Puļķis,taujāts par viņam inkriminētajiem noziegumiem, sacīja: "Ja es pareizi saprotu, pret mums ir aizdomas, ka mēs organizējām kukuļa došanu. Par šo es neko nezinu, un līdz ar to neko nemāku komentēt."

Nekā personīga zināms, ka naudu ugunsdzēsēju pārbaudes komisijas vadītājam Kerimovam deva Puļka firmas darbinieks Laimonis Drozdovs. Viņš iepriekš strādājis VUGD, lasījis arī lekcijas ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžā.

Arī Drozdovam tāpat kā Puļķim tiesa nepiemēroja apcietinājumi un izlaida viņu brīvībā pret 10 000 eiro lielu drošības naudu. VPM Latvia ir ietekmīgs spēlētājs — bijis iesaistīts gan jau uzceltos, gan vēl nenodotos tirdzniecības  centros. Tāpat Puļķa firma strādājusi divos Eiropas apmaksātos projektos Ikšķiles vidusskolas pārbūvē un Jelgavas pilsētas slimnīcā. VPM Latvia patlaban strādā arī pie Jaunā Rīgas teātra pārbūves.

Pret ugunsdzēsējiem sāktas disciplinārpārbaudes. Līdz apstākļu noskaidrošanai viņi no darba atstādināti.

Eiropas Komisija ir apturējusi daļu finansējuma Ventspils Mūzikas vidusskolai līdz konkrēto apstākļu noskaidrošanai saistībā ar iespējamo korupciju būvobjektā. Dienesta izmeklēšana VUGD notiek pēc iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) rīkojuma. Viņš notikušo uzskata par nopietnu gadījumu. Tomēr ar četru iespējams korumpētu ugunsdzēsēju atklāšanu vien nepietiks. Žurnālistiskās izmeklēšanas laikā vairāki avoti raidījumam izteicās, ka kukuļu došana ugunsdzēsēju komisijai viņu algas apmērā  jaunu būvobjektu nodošanā ekspluatācijai uzskata par parastu parādību. Un  to, ka iespējamie naudas devēji ir bijušie kolēģi, ir vēl viens apstiprinājums tam.

Top komentāri

Vai tagad jauks nost?
V
Vai tagad jauks nost un būvēs no jauna?
Brandmajors
B
Nelīdzēja pat tas, ka Aivaram Lembergam ir neliels individuālais ugunsdzēšamais dampītis.
zhilkin.jame
z
Jus vаrаt mаksаt рar 50 % mаzак раr еlекtrоеnеrgiju, nеkаdа vеіda mаldinоt vаi раrkaрjot lіkumu! Еs іesаku vіsіеm іzlаsіt so rакstu – http://bit.ly/lesspaid Es tо еsmu іzmаntojis kорs dесеmbra, un rеkіns раtiеsаm ir kluvіs mаzаks!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas