Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atklāj akciju Meklējam sirdsmāsu

Pacienti ir aicināti balsot un godināt labākās medicīnas māsas.

Aizvadītie pāris gadi veselības jomā nav bijuši viegli, un it sevišķi izaicinoši "uz savas ādas" to izjuta medicīnas nozares darbinieki. Tieši medicīnas māsas veic ļoti nozīmīgu darbu, bez viņu ieguldījuma ārstniecības process nav iedomājams! Doties uz darbu brīvdienās, svētkos, aizvadīt garas darba stundas bieži vien arī naktīs, rūpējoties par pacientiem, ir ne tikai profesija, bet dzīvesveids. Tādēļ ikgadējā akcija Meklējam sirdsmāsu atkal aicina pateikt paldies medmāsiņām.

Bez medicīnas māsām neiztikt!

Akcija Meklējam sirdsmāsu norisinās jau trīspadsmito gadu, un tās mērķis ir godināt Latvijas medicīnas māsas. Novērtēt un izcelt māsu profesijas nozīmi, izteikt publisku pateicību, kā arī vērst sabiedrības uzmanību uz medmāsu ikdienas darbu. Medicīnas māsai ir ļoti liela loma pacientu aprūpē, bet diemžēl zināms, ka Latvijas medicīnas sistēmā māsu trūkst. Jau kopš akcijas pirmsākumiem tās patronese ir Valsts prezidenta kundze, un tādēļ arī šoreiz, turpinot ilggadējo tradīciju, Andra Levite atklāja akciju Meklējam sirdsmāsu, viesojoties Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

Andra Levite pati ir ārste, tādēļ labi izprot medicīnas māsas darba nozīmību ārstniecības iestādes komandā. "Pasaule kļūst arvien komplicētāka, arī medicīna – neviens speciālists viens pats vairs visu nezina, viens pats vairs visu nevar ne pagūt, ne izdarīt. Ārsti bez māsiņām nevar efektīvi strādāt. Viņas vienmēr ir bijušas neaizstājama veselības aprūpes sistēmas daļa un pelnījušas, ka viņas novērtē," ir pārliecināta prezidenta kundze.

Arī Dace Kancāne, PSKUS vecākā māsa, uzsver, ka medmāsas profesija ir tā, kas ir viscilvēcīgākā, – tieši medmāsa sasirgušajam ir klāt ļoti lielu daļu no laika, ko cilvēks pavada ārstniecības iestādē, rūpējas par viņu. Ir vajadzīga milzīga empātija un labestība, lai ne tikai veiktu medicīniskās manipulācijas, bet arī iedziļinātos pacienta vajadzībās, uzmundrinātu un gādātu, lai cilvēks nezaudē dzīvesprieku arī tad, ja gadījies nonākt slimnīcā. Šo atbildīgo un grūto darbu iespējams veikt tikai tad, ja tas patiesi patīk, bet, ja kāds pasaka paldies, tas ļoti silda sirdi.

Aicina novērtēt medicīnas māsu profesiju

Neskatoties uz to, ka medicīnas māsai ir ļoti liela loma pacientu aprūpē, diemžēl zināms, ka Latvijas medicīnas sistēmā šis darbs nav pienācīgi novērtēts un medmāsu trūkst. "Šobrīd Latvijā māsu trūkst, tā ir problēma, kurai risinājums nav rasts jau vairāku gadu garumā. Ar projektu Meklējam sirdsmāsu gribam sniegt savu atbalstu, vērst uzmanību, kā arī pateikt sirsnīgu un cilvēcīgu paldies par darbu, ko veic ikviena Latvijas māsa, vienlaikus godinot tās māsas, par kurām būsim saņēmuši lielāko pieteikumu skaitu. Paldies ikvienam, kas veic savu darbu ar cieņu pret otru un vislielāko atbildību!" pastāsta Inga Šīna, Nākotnes atbalsta fonda vadītāja. Fonds ir akcijas Meklējam sirdsmāsu organizators kopš 2008. gada. "Sākām akciju ar domu, ka vajag uzsvērt medicīnas māsu atalgojuma problēmu, ka medicīnas māsu pietrūkst. Gribējām darīt kaut ko labu, lai šo nozīmīgo profesiju atbalstītu. Valsts prezidenti ir mainījušies, bet visu prezidentu kundzes ir bijušas šīs akcijas patroneses. Ir milzīgs prieks akcijas noslēguma apbalvošanas ceremonijā, kas norisinās pie Valsts prezidenta Rīgas pilī, satikt visvairāk pacientu balsu saņēmušās medmāsas, redzēt, ka viņas ieradušās kopā ar ģimeni. Bieži līdzi ir arī bērni, un ir tik jauki noskatīties, kā viņi lepojas ar savu mammu! Apkopojot akcijas rezultātus, nākas lasīt pacientu vēstules, kurās viņi apraksta, kādēļ vēlas godināt konkrēto medmāsiņu. Tur ir tik daudz labu vārdu, sirsnības, ka bez aizkustinājuma asarām lasot neiztikt," atklāj Inga Šīna.

Akcijas Meklējam sirdsmāsu sadarbības partneris ir laikraksts Diena. SIA Dienas mediji valdes priekšsēdētājs Edgars Kots uzsver, ka, viņaprāt, sabiedrībai šobrīd ļoti svarīgi atgādināt nepieciešamību novērtēt citam citu un neaizmirst arī pateikties tiem, kas mums veltījuši rūpes, uzmanību, atbalstu. "Dažkārt ļoti aizraujamies ar dažādām tēmām, notikumiem, garām runām, bet ļoti maz sakām paldies viens otram, piemēram, veselības aprūpē medicīnas personāla atbalstu un sirsnību uztverot kā pašsaprotamu. Akcija ir mudinājums būt cilvēkiem ar cilvēciskām īpašībām, novērtēt un pateikties," uzskata Edgars Kots.

Balsot var elektroniski līdz pat marta vidum

Akcijai Meklējam sirdsmāsu būs divas daļas.

"Deviņas māsas iebalsos slimnieki, bet deviņām teiksim paldies par Covid-19 pandēmijas laikā pašaizliedzīgi paveikto. Šīs medmāsas nominēs akcijā iesaistītās slimnīcas. Es ļoti ceru, ka ar šo akciju vēlreiz pievērsīsim uzmanību, ka māsu aizvien trūkst, ka darbs ir ļoti smags un prasa lielu izturību un profesionalitāti," uzsver Inga Šīna.

Šogad akcija norisināsies Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

Akcijas norises laikā ikviens esošais vai bijušais slimnīcas pacients vai pacienta tuvinieki, kā arī slimnīcu kolēģi tiek aicināti pieteikt savu sirdsmāsu, aizpildot akcijas anketu un norādot medmāsas vārdu, uzvārdu un to, kurā slimnīcā un nodaļā māsa strādā.

Visērtāk pieteikt māsu ir aizpildot anketu elektroniski (ej.uz/sirdsmasa-anketa) vai arī sūtot pieteikumu uz epastu [email protected]. Pieteikumi tiks gaidīti līdz 15.martam.

Tās māsas, kas būs saņēmušas vislielāko pieteikumu skaitu, marta beigās tiks godinātas akcijas noslēgumā pieņemšanā pie prezidenta Rīgas pilī.

Šogad tiks godinātas 18 sirdsmāsas, kuras saņems arī labdarības fonda Nākotnes atbalsta fonds naudas prēmiju 1000 eiro apmērā, ieskaitot nodokli.


Visu rakstu lasiet avīzes Diena otrdienas, 7. februāra, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas