Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atliek ierosinājumu samazināt publiski redzamo daļu no augstskolas padomes locekļu amatpersonu deklarācijām

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien lēma atlikt grozījumus likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, kas paredz samazināt publiski redzamo daļu no augstskolas padomes locekļu amatpersonu deklarācijām.

Šāds lēmums pieņemts virknei deputātu, kā arī nozares pārstāvju uzsverot, ka neesot saprotams, kāpēc augstskolu padomēs, kuru darbība vēl patlaban nav skaidra, strādājošajām amatpersonām vajadzētu nodrošināt daļas deklarācijā iekļautās informācijas noslepenošanu. Klātesošie arī akcentēja, ka, ja ir identificēta problēma saistībā ar augstas raudzes profesionāļu piesaisti darbam valsts sektorā amatpersonu deklarāciju dēļ, tad šis jautājums būtu jāskata sistēmiski, nevis ar grozījumiem, kas nākuši paketē ar grozījumiem Augstskolu likumā.

Likumprojekta mērķis ir paredzēt augstskolu padomju un valsts kapitālsabiedrību padomju locekļu amatpersonu deklarāciju publiski pieejamo un publiski nepieejamo daļu. Paredzēts, ka grozījumi stāsies spēkā vienlaikus ar grozījumiem Augstskolu likumā, kas paredz augstskolu padomju izveidi valsts dibinātajās augstskolās, tādējādi īstenojot pretrunīgi vērtēto augstskolu pārvaldības likumu.

Valdībā iepriekš akceptētais konceptuālais ziņojums paredz izveidot un ieviest valsts dibināto augstskolu iekšējās pārvaldības sistēmās augstskolu padomes, kas spētu efektīvi garantēt augstākās izglītības institūciju autonomiju, atvērtību un caurspīdīgumu.

Ziņojums nosaka, ka augstskolas padome ir valsts dibinātas augstskolas koleģiāla vadības un lēmējinstitūcija, kas nodrošina augstskolas autonomiju un labas pārvaldības principa īstenošanu un ir atbildīga par augstskolas stratēģisko, administratīvo, saimniecisko un finanšu vadību atbilstoši dibinātāja noteiktajiem mērķiem. Ziņojumā ir atrunāts valsts dibināto augstskolu padomes sastāvs un minimālās prasības tās locekļiem. Padomē tiks nodrošināta arī ārējo ekspertu pārstāvība. Padomes sastāvu apstiprinās Ministru kabinets.

Bez tam, saskaņā ar ziņojumā noteikto augstskolas padomes locekļi būs valsts amatpersonas. Tām būs jāiesniedz valsts amatpersonas deklarācija atbilstoši likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā noteiktajā kārtībā, taču paredzēts samazināt deklarācijas publiskojamā daļā ietveramais informācijas apjoms.

Grozījumu autore Izglītības un zinātnes ministrija skaidroja, ka likumprojekts paredz, ka augstskolu padomes locekļiem valsts amatpersonas deklarācija ir jāiesniedz, bet publiski pieejama ir tikai daļa no tās - pirmkārt, ziņas par saņemto atlīdzību par amatpersonas pienākumu pildīšanu un otrkārt, citiem amatiem publiskas personas institūcijās, kapitālsabiedrībās, biedrībās un nodibinājumos.

Pret minētajiem grozījumiem aktīvi iestājusies augstākās izglītības nozare, akcentējot, ka šādas pārmaiņas nenesīs solīto atklātību, bet, tieši pretēji, augstskolu pārvaldību padarīs vēl nepārskatāmāku.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas