Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ātrās palīdzības auto iegādi un uzturēšanu Rīgā uzticēs valstij

Jaunas Neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas Rīgas reģionā valsts, sākot no šā gada maija, iegādāsies līzingā, tādējādi atsakoties no līdzšinējās prakses, ka automašīnas nodrošinātas ārpakalpojumā, otrdien nolēma valdība.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) uzsvēra, ka līdz ar pienācīgi aprīkotu ātrās palīdzības mašīnu iegādi un atsacīšanos no ārpakalpojuma septiņu gadu laikā izdosies ieekonomēt ap 7,5 miljonus eiro. Premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) iepriekš pauda pārliecību, ka valstij pašai ar šī pakalpojuma nodrošināšanu nebūtu jānodarbojas, taču neiebilda, ka Veselības ministrija un tās ministrs Belēvičs uzņemas atbildību par šo reformu.

Veselības ministrija uzsvērusi, ka necietīs neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojuma kvalitāte līdz ar ātrās palīdzības auto iegādes un uzturēšanas modeļa maiņu. Lai to nodrošinātu, paredzēta līdzekļu pārdale neatliekamās medicīniskās palīdzības apakšprogrammas ietvaros, samazinot izdevumus precēm un pakalpojumiem, attiecīgi palielinot izdevumus atlīdzībai, tostarp atalgojumam, līzinga procentu izdevumiem un pamatkapitāla veidošanai.

Veselības ministrija (VM) aprēķinājusi, ka nepieciešamais finansējums automašīnu nodrošināšanai šogad ir 7,5 miljoni eiro, no kuriem 2,7 miljonus eiro paredzēts samaksāt Rīgas Sanitārā transporta autobāzei par sniegtajiem pakalpojumiem līdz 28.aprīlim.

No 2016.gada līdz 2021.gadam plānots, ka pakalpojuma nodrošināšanai no valsts budžeta līdzekļiem katru gadu būs nepieciešami 7 536 430 eiro, bet 2022.gadā - 2 512 143 eiro. Šajos aprēķinos nav ņemts vērā iespējamais degvielas, darbaspēka un citu resursu izmaksu pieaugums, ko VM vērtēs katru gadu no jauna, sagatavojot jaunās politikas iniciatīvas un administratīvās kapacitātes stiprināšanas pasākumus.

Plānots, ka 2015.gadā līzingā tiks iegādātas 30 ātrās palīdzības automašīnas, 2016.gadā - 42, 2017.gadā - 10, 2020.gadā trīs, 2021.gadā - 10 un 2022.gadā četras ātrās palīdzības automašīnas.

Koalīcijas pārstāvji šonedēļ nav piekrituši Veselības ministrijas aprēķiniem, ka automašīnu iepirkums būšot izdevīgāks nekā ārpakalpojums, tomēr, Veselības ministrijai (VM) uzņemoties atbildību par reformām, nolēma tās virzīt apstiprināšanai.

Iepriekš ziņots, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) izsludinājis konkursu par 40 jaunu operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu iegādi līzingā. Kā liecina informācija par iepirkumu NMPD mājaslapā, pretendentiem ir jāsagatavo divi piedāvājuma varianti - pirmajā variantā jāparedz, ka NMPD veic pirmo iemaksu 10% apmērā no piedāvātās līgumsummas par 40 automašīnām, bet otrajā variantā jāparedz, ka pirmā iemaksa būtu 15% apmērā. Piedāvājumus konkursam var iesniegt līdz 2015.gada 2.februārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas