Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atsakot valsts noslēpuma pielaidi Gobzemam, SAB norādījis uz deputāta negodīgumu

Atsakot valsts noslēpuma pielaidi Saeimas deputātam Aldim Gobzemam, Satversmes aizsardzības birojs (SAB) norādījis uz deputāta negodīgumu un iespējamo noziegumu, liecina deputāta publiskotais SAB lēmums.

Gobzems nesen ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram pārsūdzēja SAB lēmumu nepiešķirt deputātam pielaidi valsts noslēpumam, taču aģentūra LETA noskaidroja, ka ģenerālprokurora lēmums ir negatīvs. Likums paredz, ka deputāts Kalnmeiera lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska teica, ka pārbaude ir pabeigta un par pieņemto lēmumu rakstveidā paziņots iesniedzējam. Majevska plašāku komentāru nesniedza.

Jau rakstīts, ka SAB nekad oficiāli publiski neatklāj precīzus iemeslus, kāpēc personām pielaide tiek atteikta. Tikmēr pats deputāts sociālajā tīklā Facebook ievietotajā video demonstrējis SAB un Kalnmeiera lēmumus.

Gobzema demonstrētajā SAB atzinumā norādīts, ka pielaide valsts noslēpumam viņam citā starpā nav piešķirta saistībā ar to, ka viņš sociālajos medijos izplatījis personīgu informāciju, kas saistīta ar premjera Krišjāņa Kariņa (JV) un viņa ģimenes locekļu veiktajiem finansiālajiem darījumiem, tādējādi pārkāpjot Vispārīgo datu aizsardzības regulu.

Politiķa demonstrētajā dokumentā redzams, ka SAB savu lēmumu pamatojis arī ar to, ka Gobzems ir izpaudis neizpaužamu informāciju par kādu civillietu. Tāpat dokumentā salasāms, ka, SAB ieskatā, Gobzema iesniegtajā valsts amatpersonas deklarācijā ir saskatāms, ka viņa izdevumi neatbilst ienākumiem un birojs nav saņēmis atbilstošus paskaidrojumus par to.

"Apstākļi kopumā norāda uz tādām Gobzema rakstura īpašībām kā negodīgums un tieksmi gan privātajā gan profesionālajā darbībā izvirzītus mērķus sasniegt, pielietojot tai skaitā prettiesiskas metodes, tas ir, apzināti noslēpjot, viltojot vai sagrozot faktus dokumentos, kas liek apšaubīt viņa uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu," teikts SAB lēmumā.

Lēmumā arī norādīts, ka Gobzema darbībās, publicējot informāciju par premjera ģimenes darījumiem, iespējams, ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes, kas paredzētas Krimināllikuma 298.pantā.

Šis pants paredz atbildību par apzināti nepatiesu ziņojumu. Krimināllikums par apzināti nepatiesu ziņojumu par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa uzsākšanu pret noteiktu personu paredz cietumsodu līdz trīs mēnešiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Aģentūrai LETA gan patlaban nav izdevies noskaidrot, vai SAB ir vērsies tiesībsargājošās iestādēs ar ierosinājumu izvērtēt Gobzema darbības atbilstoši Krimināllikumam. SAB ir drošības dienests, kuram nav tiesību izmeklēt kriminālprocesus.


 

Top komentāri

ērce
ē
Gobzems ir tipisks padomietis. Tādiem uzticēties nevar.
Itamars Toledano
Aldis Gobzemis ir valsts NEGODĪGUMA etalons, jo viņa reliģija ir sātaniska, un viņa māte - elle.
Jaunzems
J
Vajadzēja atteikt sakarā ar purduļu ēšanu. Vai arī tādu patiesību Gobzems apstrīdētu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas