Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Auditu AIP studiju programmu izvērtējumam veiks par 19 890 latiem

Auditorfirma "Deloitte" par 19 890 latiem veiks Augstākās izglītības padomes (AIP) īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" norises likumības un kvalitātes auditu, aģentūrai LETA pastāstīja izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa padomnieks Reinis Tukišs.

Viņš sacīja, ka līguma sagatavošana ir procesā un tuvākajā laikā tas tiks parakstīts.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka IZM sāka iepirkuma procedūru, lai izvēlētos auditorfirmu, kura līdz nākamā gada 15.janvārim veiktu AIP studiju programmu izvērtējuma auditu. Tukišs iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka atbilstoši likumam ministrija bija uzrunājusi trīs lielākās auditorfirmas - "Ernst & Young", "KPMG" un "Deloitte". Savu piedāvājumu iesniedza tikai "Deloitte".

Auditi tiks veikti ar mērķi, lai secinātu par rezultāta kvalitāti un pārliecinātos par iekšējo un ārējo normatīvo aktu ievērošanu AIP darbā.

Likumības auditā, kas būs juridiskie pakalpojumi, tiks izvērtēts tas, vai darba procesā AIP rīcība ir vai nav bijusi prettiesiska un pretrunā ar darba uzdevumu atbilstoši projekta iesniegumam un izpildes līgumam. Auditā skaidros tādas lietas kā avotdatu autentiskumu, gala ziņojuma vērtējumu atbilstību ekspertu vērtējumam darba procesā, piešķirto vērtējumu punktu atbilstību ekspertu vērtējumam.

Savukārt projekta kvalitātes auditā, kas būs novērtēšanas konsultāciju pakalpojumi, izvērtēs, vai veiktais darbs ir bijis adekvāts un kvalitatīvs, kas ļauj izdarīt projekta gaitā norādītos secinājumus vai pretēji - liek apšaubīt rezultātus. Šajā auditā analizēs vairākus aspektus, piemēram, pētījuma ekspertu kvalifikācijas atbilstību, lai sniegtu pamatotu un objektīvu izvērtējumu, laika resursu pietiekamību, projekta uzraudzības mehānismu.

Savukārt jebkādu brīdinošu signālu saņemšana informācijas meklēšanas gaitā var noteikt papildu pārbaudes darbības. Darba aprakstā norādīts, ka ir jāveic faktu noskaidrošana un apkopošana - detalizēts dokumentu un komunikācijas izvērtējums un darbinieku intervēšana, kā arī galveno notikumu hronoloģijas sagatavošana. Faktu analīze AIP darbības izvērtēšanai projekta īstenošanā jāveic attiecībā uz iesaistītām personām un saistītajiem dokumentiem. Tāpat jāveic IZM resora rīcībā esošās informācijas apkopošana par iesaistīto personu iespējamām prettiesiskām darbībām, kā arī publiski pieejamās vai no izpildītāja avotiem iegūstamās informācijas meklēšana.

Ministrija sagaida, ka audita rezultātā iegūs atzinumu, kurā būs konstatētie fakti un ieteikumi. Termiņš ir 2013.gada 15.janvāris.

Ķīlis ir paziņojis, ka AIP varētu būt pašrocīgi labojusi un tādējādi viltojusi ārzemju ekspertu veikto augstskolu studiju programmu novērtējumu. Savukārt AIP vadītājs Jānis Vētra noliedz, ka AIP būtu viltojusi ekspertu vērtējuma datus par Latvijas augstskolu studiju programmu kvalitāti, un izskanējušo informāciju uzskata par nepatiesu.

TV3 raidījumā "Nekā personīga" Ķīlis izteicās, ka pastāv nopietna varbūtība, ka saistībā ar iespējamo datu viltošanu būs jāatdod AIP īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" ieguldītie līdzekļi - aptuveni viens miljons latu.

Tādēļ IZM plāno piesaistīt respektablu auditorfirmu, kas pārbaudīs projekta kvalitāti un izvērtēs rezultātu iegūšanas, ievadīšanas un apstrādes procesu. Tāpat tikšot aicināti talkā analītiķi, kas vērtēšot "pašu datu iespējas", proti, ko no tiem varot secināt. Tāpat būšot jāveic pārbaude IZM, kā veikta projekta pārraudzība visā tā garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas