Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Augstskolu apvienošanās zemūdens akmeņi

LSPA nav pieņemams RSU izstrādātais konsolidācijas plāns

Augstskolu konsolidācijas plāns paredz vairāku augstākās izglītības iestāžu apvienošanu. Jau pabeigta Latvijas Jūras akadēmijas (LJA) integrācija Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), vēl procesā ir Liepājas Universitātes (LiepU) un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) iekļaušana RTU. Tāpat sākta Banku augstskolas (BA) pievienošana Latvijas Universitātei (LU) un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) – Rīgas Stradiņa universitātei (RSU). Kopumā par to, kā tas notiek, iesaistītās puses pieklājīgi pieklusē, bet LSPA un RSU neslēpj neapmierinātību.

Augstskolu strukturālā reforma paredz ne tikai to pārvaldības izmaiņas, bet arī ārējo un iekšējo konsolidāciju, kam kopumā atvēlēti vairāk nekā 80 miljoni eiro no Atveseļošanās un noturības mehānisma (ANM). LJA un arī Liepājas Jūrniecības koledžas integrācija RTU jau pabeigta, līdz 2024. gada martam tas notiks ar LiepU, bet ar RTA – līdz 2025. gada aprīlim.

RTU studiju prorektore Elīna Gaile-Sarkane Saeimas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijā, raksturojot notiekošo, uzsvēra, ka process nav viegls, jo prasa daudz laika un resursu. Taču sadarbība ar nu jau iekļautajām un vēl iekļaujamajām iestādēm izveidojusies laba. Arī LiepU rektore Dace Medne un RTA rektore Iveta Mietule atzina, ka viss norit konstruktīvi un koleģiāli.

Tikpat izsvērti notiekošo raksturoja LU padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, akcentējot, ka BA integrācijas ceļa karte jau izstrādāta un šomēnes BA prezentēja savu redzējumu par to, kā tā īstenojama līdz 2025. gada 31. augustam. Viņš arī uzteica sadarbību ar BA padomi un vadību, ar kuru notiek regulāras tikšanās. Pozitīvi vērtējams arī tas, ka gaidāmā abu augstskolu apvienošana nav atbiedējusi studētgribētājus BA – to skaits šogad pieaudzis pat par 60%.

Savukārt RSU un LSPA viena otrai veltīja gana skarbus vārdus. RSU administrācijas un attīstības prorektors Toms Baumanis norādīja, ka LSPA dalība RSU kā zinātnes universitātes struktūrā ir nozīmīga pārmaiņa, kas atstās ietekmi uz akadēmijas pašreizējo darbības modeli. Lai izvērtētu situāciju LSPA, ar IZM atbalstu tika veikts LSPA ārējais audits. Tajā atklājās ne viena vien problēma, piemēram, ar datu pieejamību un finansējuma plāniem tehniskās bāzes uzturēšanai. Prognozes liecina arī par finanšu deficītu nākamgad, kas vēl vairāk pieaugs 2025. gadā, un zemas studiju maksas tikai palielina augstskolas zaudējumus. Arī reflektantu uzņemšanas kritēriji būtu paaugstināmi.

RSU izstrādātais konsolidācijas plāns, kura īstenošanai no ANM pieejami 7,8 miljoni eiro, ir jau iesniegts IZM un LSPA, no kuras netika saņemts neviens rakstisks priekšlikums. Tas paredz atbalstu studiju un zinātnes procesam (ne ēku infrastruktūras vajadzībām), vismaz 45% atvēlot pētniecības finansēšanai. Ir iecerēts saglabāt LSPA nosaukumu, izveidojot to kā atsevišķu struktūrvienību RSU Veselības un sporta fakultātes sastāvā. T. Baumanis uzsvēra, ka ir arī sagatavots RSU un LSPA resursu koplietošanas līgums, kas paredz LSPA personāla bezmaksas apmācības un pieeju RSU administratīvajiem resursiem no 2026. gada 1. janvāra, bet parakstīts tas nav.

LSPA attīstības un zinātnes prorektors Jānis Žīdens neslēpa satraukumu par konsolidācijas procesu. Kā LSPA varēs īstenot savu zinātnisko un akadēmisko autonomiju, ja tā nonāk RSU fakultātes padotībā? Arī tas, ka RSU plāno pārcelt Veselības aprūpes sporta izpētes centru, bibliotēku, akadēmiskā un administratīvā personāla darba vietas, kā arī iekonservēt tās ēkas, liek bažīties, vai tāda infrastruktūras sadrumstalotība veicinās topošo sporta jomas speciālistu sagatavošanu. Tāpat rodas jautājums – vai ieguldījumu neveikšana sporta infrastruktūrā ir efektīvākais veids ilgtermiņā?

Ja RSU iecerētais tiks īstenots, izskatās, ka pēc esošo studiju programmu akreditācijas termiņa beigām – 5–7 gadu laikā – pilnībā vai daļēji pazudīs vairāk nekā 100 gadu senas iestādes iestrādes augstākajā izglītībā sportā. Tiks iznīcināts LSPA zīmols, nevis saglabāts un/vai transformēts. LSPA uzskata, ka reorganizācijas procesa rezultāts neatbilst Latvijas nacionālajām interesēm sporta izglītībā un vidējā termiņā var veidoties dažādu sporta jomu speciālistu trūkums un/ vai individuālo pakalpojuma kvalitātes kritums.

Lai izdiskutētu pamatīgāk RSU un LSPA konsolidācijas zemūdens akmeņus, tika nolemts šo jautājumu skatīt nākamās nedēļas apakškomisijas sēdē. Uz vēlāku laiku to nevar atlikt, jo, kā uzsvēra IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta vadītājs Jānis Paiders, finansējuma piešķiršanas termiņi abu augstskolu konsolidācijai spiež – ja plānu nesaskaņo, naudu nesaņems.

Re!Forma ir rakstu sērija, kurā analizējam kārtējo izglītības sistēmas reformu, kas var skart ap 10% izglītības iestāžu, – ar ko šī reforma atšķirsies no iepriekšējām.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par Re!Forma rakstu saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas mediji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas