Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Aukstums dzen uz patversmēm

Pēdējās dienas temperatūras stabiņš naktīs nokrīt krietni zem nulles un aukstums prasa upurus - līdz nāvei rudenī nosaluši jau desmit cilvēki, kuri nakts laikā atradušies uz ielas vai nepabeigtās un neapsildītās ēkās, ziņo mediķi. Pašvaldības aicina aukstajā laikā iedzīvotājus doties uz nakts patversmēm, lai nebūtu naktis jāpavada uz ielas.

Rīgas Pašvaldības policija (RPP) oktobrī uz naktspatversmēm nogādāja personas 361 reizi. Salīdzinoši 2014.gada oktobrī RPP uz naktspatversmēm nogādāja personas 315 reizes. 

Aukstajā laikā meklē pajumti 

Tiesa gan, kā norāda Rīgas domes Labklājības departamenta (RDLD) pārstāve Lita Brice, ir daļa cilvēku, kas nevēlas nākt uz patversmi, jo "tur jāievēro noteikumi" - patversmē ir gan jāapmeklē konsultācijas pie sociālajiem darbiniekiem, gan jākārto dokumenti un jāpiedalās nodarbībās, gan "jāmazgājas", un ne visi cilvēki to vēlas darīt. Brice skaidro, ka ir daļa cilvēku, kas pieraduši dzīvot, "kā paši grib", un nevēlas nākt uz patversmēm. Aukstums šobrīd vēl gan nav tik liels, lai patversmes būtu pilnas, taču lēnām redzams, ka temperatūrai krītoties, mazliet pieaug arī pajumti meklējošo skaits. Piemēram, sestdien Rīgas patversmēs bija 615 cilvēki, bet svētdien 628. 

Kopumā šī gada garais rudens nav bijis vēss un tādēļ arī Rīgas patversmēs klientu bijis mazāk. Oktobrī patversmes/naktspatversmes un sociālās rehabilitācijas centra pakalpojumus vidēji dienā izmatoja 519 cilvēki, kas ir par 21 cilvēku jeb 4% mazāk nekā pērnā gada oktobrī. Salīdzinot datus ar septembri, oktobrī klientu skaits ir palielinājies par 176 personām jeb 51 %. Rīgas patversmēs patlaban ir daudz brīvu vietu.

Ja temperatūra nokritīsies zem -10, tad patversmes strādās visu diennakti, norādīja Brice.  Rīgas patversmes tiem, kas ir noformējuši trūcīgā statusu, ir bezmaksas. "Mums pēdējos gados nav bijusi situācija, kad visas vietas izpildās," sacīja Brice, norādot, ka kopumā ir tendence cilvēku skaitam, kas meklē patversmi, samazināties. Cilvēki atrod darbu un "tiek ārā no nelabvēlīgās situācijas". 

Pajumtes meklētāju skaits pakāpeniski pieaug arī Liepājā, portālam Diena.lv apliecināja pašvaldības patversmes vadītājs Dāvis Grietēns. Liepājā aukstums ir licis vairāk cilvēkiem meklēt patversmes siltumu. Sākotnēji patversmē var palikt par brīvu, taču ilgstoši uzturoties par to ir jāmaksā neliela summa - 1% no ienākumiem. Nakts patversmes pakalpojumu tiesības saņemt ir personai bez noteiktas dzīvesvietas, kuras pēdējā deklarētā dzīvesvieta ir Liepājas pilsētā, vai krīzes situācijā nonākušai personai, ja tās ienākumi nepārsniedz trīskāršu valstī noteiktā sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru mēnesī.

Jautāts vai pietiek vietas, Grietēns atbildēja, ka "jo vairāk vietas, jo vairāk cilvēki ir" - lai cik vietu būtu, tās Liepājā tiktu aizpildītas, bet viņaprāt, ar šī brīža 140 pietiek. Vienmēr tiekot izskatīts tas, vai personai tiešām nepieciešama patversme.  

Savukārt Rēzeknē patversme nav pieredzējusi klientu skaita izmaiņas, Dienai komentēja sociālā darbiniece un vadītājas vietnei Helēna Zahare.

Nepatīk iedzērušie 

Patversmes kopumā uz klientiem, kas pajumti meklē alkohola reibumā, skatās nelabvēlīgi un, piemēram, Rīgā tikai lielā aukstumā un tikai tad, ja klients būs viegli iereibis, viņš tiks pieņemts patversmē, bet siltajā laikā apreibinošo vielu ietekmē esošie vispār netiek ielaisti. Tāpat, kā stāstīja Brice, patversme Zilais krusts, vispār nepieņem cilvēkus, kas ir iereibuši. 

Savukārt Liepājas patversmes vadītājs Grietēns pastāstīja, ka kopš 2014. gada ir atvērta arī 20 cilvēku telpa tiem, kuri ierodas meklēt pajumti alkohola reibumā. Tur nav gultu, bet ir matrači, taču pieejamas arī dušas un telpas ir apsildītas. Rēzeknē iedzērušos lielā aukstumā pieņem, taču neļauj doties tālāk par uzgaidāmo telpu, kur viņi var palikt uzgaidāmajos krēslos. 

Rīgas Labklājības departaments aicina, ja iedzīvotāju redzeslokā nonāk persona, kura uzturas dienas un nakts laikā dzīvošanai nepiemērotos apstākļos, t.i., uz ielas, dārza būdās, šķūnīšos, pamestās ēkās vai citās vietās, lūdzam informēt Rīgas patversmes Mobilo brigādi darba dienās no plkst. 9 līdz 17 pa mobilo tālruni 2702355027023550.

Par citu pilsētu patversmēm var uzzināt pašvaldībā. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas