Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Auto tirgotājiem būs jānorāda plašāka informācija par transportlīdzekli

Lai veicinātu transportlīdzekļu tirdzniecības caurredzamību un informācijas pieejamību pircējiem, kā arī lai veicinātu patērētāju tiesību aizsardzību, paplašinās obligāti norādāmo informāciju transportlīdzekļu tirdzniecības vietās, aģentūru LETA informē Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji.

SM skaidro, ka, piedāvājot tirdzniecībā transportlīdzekļus, komersanti nereti nesniedz klientiem būtisku informāciju par tirdzniecībā esošu transportlīdzekļu tehnisko stāvokli, drošības sistēmu esamību vai identifikācijas datiem. Nereti klienti tiek maldināti, nesniedzot tiem pilnīgu informāciju par transportlīdzekļu drošības sistēmu stāvokli vai to bojājumiem, kas var ietekmēt satiksmes drošību.

Tādēļ tiek noteikts minimālais informācijas apjoms, kas jānorāda par tirdzniecības teritorijā esošajiem transportlīdzekļiem (gan jauniem, gan lietotiem) un kas jānovieto redzamā vietā uz vismaz A5 formāta lapas.

Papildus pārdošanas cenai būs nepieciešams iekļaut informāciju par transportlīdzekļa drošības sistēmām, identifikācijas datiem un arī odometra rādījumu, kurš komersantam jāfiksē, pieņemot transportlīdzekli tirdzniecībā. Norādot informāciju par drošības sistēmām, komersantam jānorāda, vai veikta šo sistēmu darbības pārbaude.

Tāpat noteikta prasība komersantam speciāli izveidotajā transportlīdzekļu tirdzniecības reģistrā uzrādīt tirdzniecībā pieņemtā transportlīdzekļa cenu, ko komersants ir samaksājis vai samaksās transportlīdzekļa īpašniekam. Tādā veidā komersantiem tiks atvieglota grāmatvedības kārtošana un kontrolējošām iestādēm atvieglota piemērojamo nodokļu samaksas kontrole.

Jaunā kārtība paredzēs, ka transportlīdzekļu tirdzniecības teritorijā varēs atrasties tikai tirdzniecībai nodoti transportlīdzekļi, kā arī, reģistrējot tirdzniecības vietu, komersantam būs jānorāda tirdzniecības teritorijas platība.

Savukārt, lai mazinātu administratīvo slogu, paredzēts, ka dokumenti, ko izsniegs transportlīdzekļa pircējiem - īpašumtiesību apliecības -, turpmāk nebūs jānoformē uz speciālām veidlapām, bet tās izdrukas veidā izsniegs no Tirdzniecības reģistra. Transportlīdzekļu ieguvēji varēs nesaglabāt saņemto īpašumtiesību apliecību, jo, noformējot šo apliecību, atzīme par to tiešsaistē tiks izdarīta arī Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Administratīvā sloga mazināšanai ir paredzēts atteikties arī no tirdzniecības numuru karšu noformēšanas uz speciālām veidlapām, izsniedzot komersantiem tirdzniecības numura zīmes, jo arī šie dati būs pieejami Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā, un tirdzniecības numura zīmju izmantošanai pietiks tikai ar paša komersanta Tirdzniecības reģistrā noformētu pavadzīmi, kas bija nepieciešama arī līdz šim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas