Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Baidās, ka slimnīcas slēgšana vairos tuberkulozes izplatību Latgalē

Jau pēc nedēļas gaidāmā Rēzeknes Tuberkulozes slimnīcas Stacionārās daļas slēgšana raisījusi lielu neziņu un neskaidrību par savu nākotni gan pacientos, gan mediķos. Slimnīcas darbinieki norāda, ka liela daļa no aptuveni 50 pacientiem sirgst ar tuberkulozi smagā bacilārā formā, kas apdraud citus iedzīvotājus, turklāt slimnīcā šogad nonākušas sešas ģimenes. Lēmumu slēgt slimnīcu, atstājot vien ambulatoro daļu, pieņēma Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūra (TPSVA), kuras filiāle slimnīca ir, Veselības ministrija (VM) to atbalstīja. TPSVA skaidro, ka filiāle vairs nav lietderīgi apsaimniekojama, jo tajā ārstējas salīdzinoši maz pacientu — šā gada septiņos mēnešos mazāk nekā pērn attiecīgajā laika posmā. Pacienti, kuru stāvoklis nepieļaus ārstēšanos ambulatori, nonākšot Rīgas rajona Sauriešos vai Daugavpils reģionālajā slimnīcā, kur ir Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļa.

Filiāles vadītājs Marts Hahelis uzskata, ka šobrīd likvidēt slimnīcu Rēzeknē būtu neprāts. Rēzeknē un bijušajā Rēzeknes rajonā, kur ir vissmagākā sociālā situācija un agstākais bezdarba līmenis valstī, arī saslimstība ar tuberkulozi ir visaugstākā, vairāk nekā divas reizes pārsniedzot vidējo līmeni valstī, ar tendenci pieaugt. "Tuberkuloze ir sociāla slimība, turklāt ar to saslimst arvien jaunāki cilvēki, kuriem nav darba, nav iztikas līdzekļu, lai saņemtu pilnvērtīgu uzturu, viņiem ir zema imunitāte. Arvien vairāk tiek novēroti recidīvi un bacilārā forma, kas apdraud pārējos, tādējādi diloņa epidēmija Latgalē ir reāla," saka M.Hahelis. Ambulatorās nodaļas vadītāja Anna Sutre stāsta, ka lielākā daļa pacientu ir trūcīgi ar zemiem ienākumiem, viņiem būs problemātiski gan nonākt Rīgā, gan arī regulāri nokļūt tuvākajā ģimenes ārsta pieņemšanas vietā zāļu devas saņemšanai.

"Domāju, ka pacienti necietīs, runa varētu būt tikai par slimnīcas darbinieku vietām," saka Andra Cīrule, TPSVA vadītāja pienākumu izpildītāja. Slimnīcā pacienti pavadot salīdzinoši ilgu laiku, ne vienmēr, kad iespējams, tiekot izrakstīts ārstēties ambulatori, esot arī atsevišķas kvalitātes problēmas. Kad viņa viesojusies filiālē, tur bijuši tikai daži bacilārie pacienti. Pasaules Veselības organizācija liekot akcentu uz tuberkulozes pacientu ambulatoru ārstēšanu.

Pašu TPSVA no 1.oktobra plānots pievienot Latvijas Infektoloģijas centram, tiesa, abas slimnīcas atradīsies turpat, kur līdz šim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas