Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Bērnu slimnīcas vadītāja: Latvijā dramatiski trūkst bērnu acu ārstu un psihiatru

Latvijā šobrīd dramatiski trūkst bērnu acu ārstu un psihiatru, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē deputātiem stāstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītāja Anda Čakša.

Viņa norādīja, ka labāka situācija gan ir ar bērnu kardiologiem, ņemot vērā jaunos ārstus, kuri šobrīd mācās rezidentūrā. Tāpat, raugoties no pieprasījuma viedokļa, nepietiekamā skaitā ir bērnu alergologi un neirologi.

Kā piemetināja Mobilās veselības aprūpes centra direktore Vija Tirzmale, pirms sešiem gadiem, kad centrs sāka bērnu speciālistus vest pie pacientiem reģionos, Bērnu slimnīcā strādāja 15 acu ārstu, tomēr šobrīd palikuši tikai pieci.

Čakša skaidroja, ka speciālistu trūkums Bērnu slimnīcā saistāms ar to, ka speciālistiem par darbu ambulatorā un stacionārā maksā vienādi, līdz ar to speciālisti neizvēlas strādāt stacionārā, kur nonāk arī smagi gadījumi.

Viņa gan neuzskata, ka, ņemot vērā kopējo bērnu skaitu Latvijā, efektīvi būtu "šos speciālistus izvietot visur pa perimetru". Viņa uzsvēra, ka šeit lielu atbalstu ir devis Mobilās veselības aprūpes centrs, ar kura palīdzību Bērnu slimnīcas speciālisti dodas konsultēt bērnus reģionos. Līdz ar to uz slimnīcu dodas tikai tie, kuriem tas patiešām ir nepieciešams.

Tirzmale stāstīja, ka sešu gadu laikā, kopš centrs strādā, visā Latvijā veikts vairāk nekā 16 000 apskašu bērniem.

Viņa arī piebilda, ka līdz sešu gadu vecumam valsts apmaksātas redzes pārbaudes bērniem var veikt trīs reizes. Tomēr centrs pērn veicis vien 450 bērnu acu pārbaudes. Tas saistīts ar to, ka vecāki nav informēti par šādu iespēju.

Tirzmale arī stāstīja, ka valsts sociālās aprūpes iestādēs un bērnunamos ir bērni, kuru pacientu kartē ģimenes ārsts nav veicis nevienu ierakstu pat divus gadus.

Saeimas deputāti uzteica Mobilās veselības aprūpes centra darbību un norādīja, ka, iespējams, nākotnē speciālistu trūkumu valsts varētu risināt tieši šādā veidā.

Tāpat deputāti varētu vērsties Veselības inspekcijā, lai pārbaudītu gadījumus, kad valsts sociālās aprūpes iestādēs bērnus ģimenes ārsts nav apskatījis pat vairākus gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas