Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Bezdarbnieka pabalstu jomā Latvija nedz priekšgalā, nedz arjergardā

Bezdarbnieka pabalstu ziņā Latvija Eiropā nav nedz priekšgalā, nedz arjergardā, otrdien, 21.oktobrī, vēsta laikraksts Dienas Bizness. Tādās valstīs kā Īrija, Lielbritānija, Kipra, Malta un Slovākija bezdarbnieka pabalstu pēc darba zaudēšanas piešķir īsāku laiku nekā Latvijā, tomēr ir arī gana daudz valstis, kurās tas ir garāks.

Tādas ir, piemēram, Vācija, Čehija, Zviedrija, Luksemburga, Somija un citas, turklāt Islandē bezdarbnieka pabalstu var saņemt pat 60 mēnešus jeb piecus gadus, un atkārtoti uz to var pretendēt pēc diviem gadiem, kuru laikā vismaz sešus mēnešus ir jāpavada nodarbinātā statusā.Daudzviet Eiropā bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums tiek diferencēts. Latvijā tas ir fiksēts - deviņi mēneši. "Situācija, kad bezdarbnieka pabalstu var saņemt deviņus mēnešus ik gadu, nemotivē cilvēkus strādāt, bet "sēdēt uz pabalstiem". Valsts jau tā nespēj izkontrolēt, kāpēc konkrēts cilvēks kļūst par bezdarbnieku, un nevar arī atteikt tā piešķiršanu," Dienas Biznesam norāda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns. Viņam simpātiskāka šķiet pabalsta izmaksas termiņa diferencēšana, kā tas ir, piemēram, Čehijā, Igaunijā, Grieķijā, Norvēģijā. Leiškalns īpaši izceļ Zviedrijas modeli, kurā bezdarba pabalsta saņemšanas termiņš ir atkarīgs no tā, vai bezdarbniekam ir bērns līdz 18 gadu vecumam. Citviet pabalsta piešķiršanas ilgumu diferencē, atkarībā no bezdarbnieka vecuma vai darba stāža. Piemēram, Īrijā pabalsta ilgums ir 7,7 mēneši, taču tas tiek saīsināts līdz 5,1 mēnesim, ja persona ir nostrādājusi mazāk par pieciem gadiem. Leiškalns uzskata, ka šāda kārtība, pretēji Latvijai, stimulē bezdarbniekus pabalstu izmantot nevis katru gadu, bet reālās krīzes situācijās, izvairoties no situācijas, kad cilvēki labprātāk "sēž uz pabalstiem", nekā par nenozīmīgi lielāku samaksu katru dienu dodas uz darbu.Vairāk par Latvijas bezdarbnieka pabalsta izmaksas sistēmu un tās salīdzinājumu ar citu Eiropas valstu modeļiem lasi laikraksta _Dienas Bizness _otrdienas, 21.oktobra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas