Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Bijušais BKUS valdes loceklis Lācis neizpratnē par atsaukšanu no amata

No amata atsauktais Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) medicīnas direktors un bijušais valdes loceklis Andis Lācis pauž neizpratni par savu atsaukšanu no valdes locekļa amata un skaidro to ar atkārtotiem lūgumiem ministrijai pārskatīt slimnīcas finansējuma principus.

Lācis ar BKUS preses pārstāves Romēnas Namnieces starpniecību norādīja, ka pagājušā gada slimnīcas darba rādītājus ministrija atzīst par ļoti labiem – samazinājies pacientu ārstēšanas ilgums līdz vidēji 5,52 dienām, uzlaboti darba kvalitātes rādītāji, izdevies samazināt gultu skaitu, vienlaikus sniedzot palīdzību lielākam skaitam pacientu, tostarp dienas stacionārā, sasniegti arī iepriekš nepieredzēti kapitālsabiedrības peļņas rādītāji.

"Sakarā ar sasniegtajiem saimnieciskajiem rezultātiem man kā kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājam Veselības ministrija šogad 8.augustā piešķīrusi papildatvaļinājumu septiņu darbdienu apmērā. Šogad 18.jūlijā atbilstoši VM konkursa uz valdes priekšsēdētāja vietu rezultātiem, beidzot pildīt nedaudz ilgāk par gadu veiktos valdes priekšsēdētāja pienākumus, valdes dalībnieku sanāksmē Veselības ministrijā saņēmu valsts sekretāra [Rinalda] Muciņa kunga mutisku pateicību par labi paveikto darbu," informēja Lācis.

Tieši mēnesi vēlāk Muciņš valdes dalībnieku ārkārtas sapulcē kā galveno iemeslu neuzticības izteikšanai līdzšinējai valdei minējis ieilgušos celtniecības darbus, kuru dēļ radīts kaitējums kapitālsabiedrībai.

"Pēdējā gada laikā, sākot no 2010.gada oktobra, vairākkārtīgi Muciņa kungam gan rakstveidā, gan mutiski norādīju uz radušos situāciju ar celtniecības un labiekārtošanas darbu kavējumiem, lūdzot atbalstu no ministrijas kā kapitāla daļu turētāja. Līdz ar to man nav īsti skaidrs, kādā veidā esmu izpelnījies šodien izteikto vērtējumu," pauda bijušais BKUS valdes loceklis.

Ministrija slimnīcas valdes maiņu pamatojusi ar nepilnībām daudzfunkcionālā korpusa celtniecības gaitā un savlaicīgā nodošanā ekspluatācijā, uz ko Lācis norāda, ka daudzfunkcionālais korpuss reāli strādā jau kopš pērnā gada oktobra, nepilnības bijušas vien atsevišķās telpās.

"Aizkavēšanās ar atlikušo telpu grupu nodošanu ekspluatācijā lielākajā daļā bija saistīta ar ugunsdrošības prasību izpildi. Šim mērķim tikusi organizēta iepirkuma procedūra, lai izvēlētos nepieciešamo darbu veicēju. Saskaņā ar likumā noteikto kārtību publiski izsludināts iepirkuma priekšmets un orientējošais finansējums, taču noteiktajā laikā konkurss beidzies bez rezultāta, jo neviens pretendents nebija pieteicies. Pēc tā organizēta atkārtota iepirkuma procedūra, kuras dēļ saņemti vairāki piedāvājumi, kas izvērtēti un pieprasīta papildu dokumentācija no pretendentiem pirms līguma slēgšanas. Saskaņā ar ugunsdzēsēju izvirzītajām prasībām vairākas daudzfunkcionālā korpusa telpu grupas nebija nododamas ekspluatācijā līdz brīdim, kamēr nebija izpildītas izvirzītās prasības," paskaidroja Lācis.

VUGD gatavību pieņemt ekspluatācijā korpusa trešo un ceturto kārtu ugunsdzēsēji pauduši šogad 20.maijā, un pēc dokumentu iesniegšanas no būvvaldes pozitīvs atzinums saņemts jūlija beigās. Sākti pārcelšanās darbi, un 2. augustā intensīvās terapijas nodaļa ar pacientiem pārcelta uz jaunajām telpām, tajās jau veiktas pirmās operācijas. Nākamnedēļ uz jauno korpusu tiks pārvietota jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa.

"Ņemot vērā šā projekta – daudzfunkcionālā korpusa – sarežģītību un novitāti Latvijas apstākļiem, gan plānošanas, gan darbu gaitā pieļautas vairākas kļūdas, par ko savlaicīgi ziņots valsts kapitāla daļu turētājam. Līdz ar to nav pamata uzskatīt, ka pēdējā mēneša laikā noticis kas neparedzēts un ministrija nav bijusi iepriekš informēta par problēmām šajā sakarā," teica Lācis.

"Vairāk šīsdienas VM lēmumu skaidroju ar atkārtoti dažādās sanāksmēs izteiktiem lūgumiem pārskatīt Latvijas vienīgās daudzprofilu bērnu slimnīcas finansējuma principus, pretējā gadījumā radot apdraudējumu sniegto pakalpojumu kvalitātei. Slimnīcas rīcībā esošo apgrozāmo līdzekļu apmērs ilgstošā laika periodā radījis situāciju, kurā valsts vadošie speciālisti bērnu slimību ārstēšanas un aprūpes jomā saņem teju zemāko atalgojumu nozarē, salīdzinot ar citās slimnīcās strādājošajiem," viņš pastāstīja.

"Jau par pierastām kļuvušas situācijas, ka kādas medicīniskas ierīces iziešana no ierindas vai ēku nolietojuma dēļ radušies ārkārtas izdevumi rada būtisku apdraudējumu budžetam. Vienlaikus tiek kultivēts maldīgs priekšstats, ka iemesli zemajam darbinieku atalgojuma līmenim kopā ar fiziski un morāli novecojušo slimnīcas infrastruktūru  meklējami pārmērīgi plašajos celtniecības un remonta darbos, kas pēdējo gadu laikā sākti Bērnu slimnīcā," klāstīja Lācis.

"Resursi darbinieku algām, ārstniecībai vajadzīgajiem līdzekļiem un arvien biežākajiem avārijas remontiem mums jānopelna pašiem, ņemot vērā valsts noteiktos pakalpojumu tarifus. Tieši šajā jautājumā redzu lielākās neatbilstības starp slimnīcas reāli veikto darbu un valsts gatavību to apmaksāt, ņemot vērā patiesās izmaksas," norādīja ārsts.

Lācis slimnīcā turpinās pildīt medicīnas direktora, bet otrs atstādinātais valdes loceklis Egils Lavendelis – administratīvā direktora pienākumus.

Jau vēstīts, ka no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes piektdien atsaukti līdzšinējie valdes locekļi Lavendelis un Lācis, kurš ilgstoši pildīja arī slimnīcas vadītāja pienākumus. Šāds lēmums tiek pamatots ar nepilnībām daudzfunkcionālā korpusa celtniecības gaitā un savlaicīgā nodošanā ekspluatācijā.

"Veselības ministrija tās kapitāldaļu turētāja pārstāvja valsts sekretāra Rinalda Muciņa personā secina, ka līdzšinējie valdes locekļi nav pilnībā izpildījuši likumā paredzēto par kapitālsabiedrības saimniecisku vadību, un pieņemts lēmums no 2011.gada 19.augusta atsaukt sabiedrības valdes locekļus Andi Lāci un Egilu Lavendeli," piektdien BKUS ārkārtas dalībnieku sapulcē lemto pavēstīja VM pārstāve Egita Pole.

Par jaunajiem valdes locekļiem uz trim gadiem no 22.augusta apstiprināta ārste Zane Straume, bet no 12.septembra – ekonomiste Ināra Bluķe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas