Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bordāns rosina ģenerālprokurora amata kandidāta izvēli nodot Tieslietu padomes rokās

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) rosina nākamā ģenerālprokurora amata kandidāta izvēli uzticēt Tieslietu padomes izveidotai pretendentu vērtēšanas komisijai, atsakoties no esošās kārtības, kad piemērotāko kandidātu izvēlas Augstākās tiesas priekšsēdētājs, aģentūra LETA noskaidroja Tieslietu ministrijā.

Ministrs ir iesniedzis Tieslietu padomes priekšsēdētājam, Augstākās tiesas priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam vairākus priekšlikumus ģenerālprokurora amata kandidātu atlases procesa pilnveidei.

Bordāns uzskata, ka ģenerālprokurora amata pretendentu atlases kārtībai būtiski jāatšķiras no tās, kāda tā ir bijusi līdz šim. Ģenerālprokurora amata piemērotākā kandidāta izvēle ir jānodod koleģiālai institūcijai - Tieslietu padomei, pārliecināts ministrs.

Viņa priekšlikums izmaiņām Prokuratūras likumā paredz, ka pretendents savu kandidatūru piesaka personīgi bez starpniekiem. Savukārt Tieslietu padome izveido pretendentu vērtēšanas komisiju un nosaka vienotus kritērijus. Tad komisija novērtē visus pretendentus un virza tos izskatīšanai Tieslietu padomē.  Pēc tam padome piemērotāko kandidātu virza uz Saeimu apstiprināšanai amatā.

Patlaban likums paredz, ka Saeima ģenerālprokuroru amatā ieceļ uz pieciem gadiem pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja priekšlikuma, kas saskaņots ar Tieslietu padomi. Ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms ģenerālprokurora pilnvaru izbeigšanās Augstākās tiesas priekšsēdētājam savus ierosinājumus par amata kandidātu var izteikt Ģenerālprokurora padome, Augstākās tiesas plēnums, tiesnešu vai prokuroru profesionālās biedrības, kā arī fiziskā persona, piesakot savu kandidatūru.

Saskaņā ar patlaban likumā noteikto ģenerālprokurora iecelšanas kārtību ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms ģenerālprokurora pilnvaru izbeigšanās ir jāiesniedz pieteikumi Augstākās tiesas priekšsēdētājam.

Atbilstoši tagad spēkā esošajai kartībai šie pieteikumi būtu jāiesniedz līdz 11.aprīlim. Savukārt Augstākās tiesas priekšsēdētājam līdz 11.maijam jāiesniedz savu priekšlikumu Saeimai.

Lai varētu savlaicīgi apstiprināt jauno kārtību pirms nākamā ģenerālprokurora amata kandidāta atlases procedūras uzsākšanas, priekšlikumi ir iesniegti izskatīšanai Tieslietu padomē un tiks nodoti sabiedriskajai apspriešanai.

Tieslietu ministrs ir pārliecināts, ja ģenerālprokurora amata kandidātu atlases process kļūs atklāts un caurskatāms, tas vairos sabiedrības uzticēšanos tiesu sistēmai kopumā.

Nākamgad pilnvaras izbeigsies gan pašreizējam ģenerālprokuroram, gan pašreizējam Augstākās tiesas priekšsēdētājam, attiecīgi Bičkovičam - 15.jūnijā un Ērikam Kalnmeieram - 11.jūlijā.

Top komentāri

A T priekšsēdētājs?
A
Vai šis nav tas kas spēj iziet čekas maisiem balts un tīrs, pūkains un smaržīgs kā priekšzīme visiem?
Bordāna partija sačakarēja budžetu
B
Bordāna partija ar prasību palielināt diferencētā minimuma augšējo robežu sačakarēja budžetu, liedzot īstenot minimālo ienākumu līmeni, kas bija cerība pašiem nabadzīgākajiem, tostarp, bāreņiem, invalīdiem un mazo pensiju saņēmējiem, kā arī liedzot pietiekami daudz līdzekļu novirzīt mediķu atalgojumam.
Bordānam
B
Lai varētu savlaicīgi apstiprināt jauno kārtību pirms nākamā ģenerālprokurora amata kandidāta atlases procedūras uzsākšanas, priekšlikumi ir iesniegti izskatīšanai Tieslietu padomē un tiks nodoti sabiedriskajai apspriešanai. ?????????????????????????????????????????? Kurā valstī ģenerālprokurora kandidatūra tiek nodota sabiedriskajai apspriešanai? Var jau izdabāt saviem vēlētājiem, taču nevajadzētu nolaisties līdz līmeni, par kuru juristam būtu kauns!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas