Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Brigmanis: Lai cilvēki pieņemtu partiju sistēmu, politiķiem jāizsver gaidāmo lēmumu sekas

Pašlaik Latvijā iedzīvotāji nepieņem jeb neatbalsta partiju sistēmu un, lai mainītu šo situāciju, politiķiem pirms lēmumu pieņemšanas ir jāizsver to iespējamās sekas, aģentūrai LETA sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Atbildot uz jautājumu par gaidāmajām izmaiņām Politisko partiju likumā, Brigmanis atzina, ka nav par tām daudz domājis, un akcentēja, ka var jau reformas veikt "uz papīra", taču izšķirošā būs iedzīvotāju attieksme. Sabiedrības uzticība politiskajiem spēkiem mazinās, ja parādās dažādi skandāli, piemēram, saistībā ar Kultūras ministrijas (KM) darbu tiek pieņemti saraustīti lēmumi.

"Negribu koncentrēties tikai uz KM gadījumu," skaidroja ZZS frakcijas priekšsēdētājs, norādot, ka ir arī citi skandāli un nevar gaidīt, ka partijas kuras tajos ir iesaistītas, cilvēki sevišķi cienīs.

Kā ziņots, KM ir izveidojies konflikts starp kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi un valsts sekretāri Solvitu Zvidriņu. Pret Zvidriņu ir ierosināta disciplinārlieta, uz kuras izmeklēšanas laiku viņa ir atstādināta no ieņemamā amata.

Kā iepriekš informēja kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Elīna Bīviņa, pamatojoties uz faktiem un pamatotām šaubām par to, ka Latvijas Nacionālās operas (LNO) finanšu problēmas radušās, visticamāk, nesaimnieciskas rīcības dēļ, kā arī tādēļ, ka LNO ilgstoši nav nodrošināta pietiekama, visaptveroša un kvalitatīva valsts kapitāla daļu pārvaldība un uzraudzība, kas ir KM valsts sekretāra kā valsts kapitāla daļu turētāja pienākums, ministre pret Zvidriņu ierosinājusi disciplinārlietu, kas ļaus iegūt pilnvērtīgu informāciju par operas finanšu situāciju un citiem apstākļiem.

Pēc šī notikuma Zvidriņa vērsās pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) ar lūgumu izvērtēt Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) lēmumu par Zvidriņas atstādināšanu un disciplinārlietas ierosināšanu.

Premjers Zvidriņas vēstuli nodeva Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), kurš sāka pārbaudi saistībā ar Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāres sniegto informāciju par kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi.

Pēc Zvidriņas teiktā, domstarpību pamatā starp viņu un ministri ir atšķirīgie viedokļi par nepieciešamību pildīt Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas Gaismas pils būvniecības līgumā ierakstīto prasību par būvdarbu izmaksu indeksāciju atbilstoši tirgus situācijai.

Savukārt portāls pietiek.com raksta, ka no kultūras ministres Jaunzemes-Grendes 9.decembra elektroniskā pasta vēstules biroja vadītājai Vitai Cīrulei izriet, ka Marsh darbinieks, ministres dzīvesbiedrs Ants Grende, izrādījis interesi par ministres pārziņā esošā Dailes teātra darbinieku veselības apdrošināšanas iepirkumu.

Jaunzeme-Grende žurnālistiem ir norādījusi, ka tagad ir uzzinājusi, cik viegli ir iespējams izveidot "melno PR" pret vienu ģimeni un solījusi vīru savā politiskajā darbībā vairs neiesaistīt.

Jau ziņots, ka konkursa komisija vienbalsīgi atzina vienīgo pretendentu - pašreizējo LNO direktoru Andreju Žagaru - par piemērotu kandidātu LNO vadītāja amatam, bet kultūras ministre atteicās parakstīt rīkojumu par LNO direktora iecelšanu, jo viņas rīcībā esot ziņas par būtiskiem trūkumiem LNO finansiālajā darbībā. Vēlāk viņa piedāvāja Žagaram vadīt operu uz terminēta līguma pamata, kam Žagars piekrita.

Kā ziņots, Drošības policija aicina Politisko partiju likumā noteikt, ka partijas dibināšanā turpmāk klāt jābūt zvērinātam notāram un ka visām politiskajām partijām Uzņēmumu reģistrā būs jāiesniedz savu biedru reģistrs, lai nepieļautu, ka ekstrēmisti iefiltrējas un pārņem varu esošajās partijās vai arī dibina jaunas, aģentūrai LETA sacīja Saeimas deputāte Lolita Čigāne (V).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas