Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Krimuldas novada domes vadītājs uzskata, ka jebkāda motivācija, lai labāk mācītos, ir vērtīga. Tikmēr IKVD norāda, ka "bonusu" sistēma var radīt nevēlamu spriedzi

Brīvpusdienas par atzīmēm un līdzīgi bonusi var palielināt spriedzi skolā

Lai gan labāko skolēnu materiāla atalgošana ir ilgstoša prakse daudzviet Latvijā, Izglītības kvalitātes valsts dienesta uzraudzības departamenta direktors Uģis Zīvarts, komentējot sociālajos tīklos plaši apspriesto Krimuldas novada domes lēmumu piešķirt brīvpusdienas labākajiem skolēniem, norādīja, ka šāda veida bonusi skolā var radīt nevajadzīgu spriedzi starp skolēnu, viņa vecākiem un skolotāju.

Otrdien aģentūra LETA publicēja ziņu, kurā bija teikts, ka "sekmīgākie Krimuldas vidusskolas un Garlība Merķeļa Lēdurgas pamatskolas skolēni atlikušo mācību gadu tiks pie brīvpusdienām." Šī ziņa, kā tas ir ierasts, izsauca viedokļu vētru mikroblogošanas vietnē Twitter. Vieni sauca to par absurdu, citi izmantoja iespēju padalīties ar asprātībām, kamēr citi, atsaucoties uz savu pieredzi, skaidroja, ka daudzās skolās jau gadu desmitiem piekoptas dažādas atalgojuma sistēmas. 

Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Linards Kumskis (Reģionu alianse, ZZS) portālam Diena.lv pauda neizpratni par to, kādēļ šobrīd šis jautājums ir ticis izcelts. Viņš skaidroja, ka šī "ir tradīcija ar sirmu bārdu", proti, jau apmēram desmit gadus skolēniem ar labākajiem vērtējumiem tiek piešķirtas brīvpusdienas.

Kumskis pasvītroja, ka brīvpusdienas pienākas arī trūcīgo ģimeņu bērniem. 

"Protams, ir jautājums - vai jādod visiem, vai kaut kādām noteiktām grupām, pat, kā Tviterī pacēlās jautājums, vai dodam gudrajiem un negudros turam badā? Tas aiziet absurdā," norādīja Kumskis, skaidrojot, ka brīvpusdienas tiem, kuri labāk mācās, ir papildu motivācija un, viņaprāt, jebkāda motivācija, lai labāk mācītos, ir vērtīga. 

"Jā, mēs tērējam vairāk naudu uz tiem, kas labāk mācās, bet tie, kas labāk mācās, tiem pēc tam ir labāka izglītība, tie pēc tam valstij dod lielāku atdevi un dzīvo labāk," sacīja pašvaldības vadītājs, skaidrojot, kāpēc šāda motivācija var palīdzēt ne tikai skolēniem censties uzlabot sekmes, bet arī valstij, kas tad no lielāko algu saņēmējiem un uzņēmējiem iegūst vairāk līdzekļus. 

Tiesa, Izglītības kvalitātes valsts dienesta uzraudzības departamenta direktors Uģis Zīvarts portālam Diena.lv, komentējot ne tikai šo gadījumu, bet ierasto atalgošanas praksi, sacīja, ka departaments nevar aizliegt šādu rīcību, bet kopumā, viņaprāt, tā nav labāka prakse.

"Mums ne visai patīk šāda lieta. Tas uzliek diezgan lielu nastu pedagogam, tas attiecības mēdz saspīlēt," sacīja Zīvarts, norādot, ka ar šādu atalgojumu sistēmu atzīme, proti, skolēna novērtējums iegūst papildu nozīmes, kas savukārt ietekmē skolotāja un skolēna attiecības.

Pedagogam, izliekot vērtējumu, ir papildus jādomā ne tikai par darba kvalitāti, bet atzīmes tālākajām sekām, proti par skolēna iespēju tikt pie brīvpusdienām vai citiem atalgojumiem. 

"Mēs ar vērtējumu gribam panāk daudz lietu, kas ne vienmēr ir labi," sacīja departamenta direktors, taču apsveicami ir, ka pašvaldība domā par to, kā celt skolēnu sekmes. Tomēr šāda sistēma uzliek arī papildu slogu pedagogiem, jo audzēkņi, kuri saņēmuši zemāku atzīmi, kas neļauj viņiem kvalificēties bonusiem, mēdz nākt pie pedagoga, labot vērtējumu daudzas reizes. Tas papildus noslogo pedagogus, bet ne vienmēr sniedz pozitīvu efektu. Tomēr pedagogiem nav izvēles un jāatļauj vairākkārt labot atzīmes, jo negatīvs vērtējums ietekmē vairākus skolēna ikdienas aspektus, piemēram, pusdienu cenu. 

Zīvarts skaidroja, ka līdzīgu efektu, iespējams, varētu panākt ar dažādiem atalgojumiem, kas nav materiāli, piemēram, uzslavas un atzinības raksti. "Man liekas, ka pedagogi ir pietiekami profesionāli, kas māk uzslavēt skolēnus," sacīja Zīvarts. 

Tikmēr Twitter lietotāji dalās ar jokiem un pārdomām par "paēdušajiem teicamniekiem":

Top komentāri

Nuuuuū
N
diezgan daudzus deputātus vajadzētu atstāt bez pusdienām un bāra labumiem,tad arī viņi centīsies labāk strādāt.
OO
O
Ko par šo pateiks tiesībsargs? Diezgan absurdi. Reizēm bērns nopelna sliktu atzīmi tāpēc, ka nāk no nelabvēlīgas ģimenes. Tēvs pārrodas dzēris naktī, bērns neizguļas, ir satraucies un slikti uzraksta diktātu. Un beigās vēl ēst nedabūt. Turpmāk, braucot caur Krimuldu, zināšu, ka resnās meitenes ir teicamnieces.
Zupiņš
Z
Kaut kādi nedzirdēti murgi. Gluži kā gulaga nometnes iekšējā kārtība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas