Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Būt vai nebūt kažokzvēriem

Jau 10 091 iedzīvotājs ir parakstījies par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā, un nu šis jautājums būs jāizlemj Saeimai. Tuvāko mēnešu laikā iniciatīvas ierosinātāja organizācija Dzīvnieku brīvība plāno iesniegt parlamentā atbilstošu likumprojektu un kolektīvo iesniegumu. Kažokzvēru audzētāji savukārt uzsver nozares devumu tautsaimniecībā un norāda, ka āda ir pieprasīta eksportprece.

No kažokzvēru audzēšanas vajadzētu atteikties ētisko, dzīvnieku labturības un vides apsvērumu dēļ, Dienai savu pārliecību pauda Dzīvnieku brīvības pārstāvis Aivars Andersons. Viņš norāda, ka šaurajos drāšu sprostos dzīvniekiem nav iespējams nodrošināt šīm savvaļas dzīvnieku sugām nepieciešamos apstākļus un tas rada kažokzvēru ciešanas. Savvaļā, piemēram, ūdeles daudz laika pavada ūdenī, savukārt lapsas rok alas, bet audzētavās šo dabisko instinktu īstenošana tām ir liegta. Tādēļ dzīvnieku aizstāvji uzsver - to audzēšana sprostos ir nepieņemama. Pretrunas parādās arī normatīvajos aktos - valstī noteiktās labturības prasības nenodrošina Dzīvnieku aizsardzības likumā minēto principu ievērošanu, uzskata Dzīvnieku brīvības pārstāvis. Turklāt organizācijas rīcībā esošais pētījums, kurā izvērtēta kažokzvēru audzēšanas nozares ietekme uz vidi no 17 dažādiem aspektiem, arī parādot, ka tā ir "neekoloģiska un piesārņojoša".

Tāpēc Andersons cer, ka, nozarei dodot saprātīgu pārejas periodu, lai varētu pārorientēties uz citiem uzņēmējdarbības veidiem, Latvijā varētu pilnībā aizliegt kažokzvēru audzēšanu, kā tas jau noticis Austrijā, Lielbritānijā, Bulgārijā un citur.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 14. oktobra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas