Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Būtiski sarukusi iedzīvotāju interese par pirmreizējo vakcināciju pret Covid-19

Interese par pirmreizējo vakcināciju pret Covid-19 ir būtiski sarukusi, un vakar pirmo poti saņēmuši tikai apmēram 700 cilvēki, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati.

Pēc izteikta pirmās vakcīnas devas saņēmušo skaita pieauguma oktobra otrajā pusē, kad virknē profesiju tika noteikta obligāta vakcinācija, novembra beigās un decembra sākumā pēc pirmās potes aizgājušo iedzīvotāju skaits ievērojami sarucis.

Piemēram, laikā no 19. līdz 22.oktobrim dienā pirmo vakcīnas devu saņēma vismaz 8000 cilvēku, minētajā nedēļā pirmo poti saņemot kopumā 47 294 cilvēkiem. Pēdējā oktobra nedēļā pie pirmās vakcīnas devas tika kopumā gandrīz 38 000 cilvēku, savukārt kopš novembra sākuma vakcinācijas procesu sākušo kopskaits septiņu dienu periodā ik nedēļu sarucis, aizvadītajā nedēļā nesasniedzot pat 8000 robežu.

Bez pirmo vakcīnas devu saņēmējiem vakcinācijas procesu sāk un ar vienu poti arī beidz Janssen (Johnson & Johnson) vakcīnu saņēmušie. Arī ar šo vakcīnu sapotēto skaits nedēļā sarūk - ja nedēļā no 11. līdz 17.oktobrim šo vakcīnu saņēma vairāk nekā 27 000 cilvēku, tad, katru nedēļu šim skaitlim samazinoties, aizvadītajā nedēļā ar vienas devas vakcīnu sapotēti nepilni 4000 cilvēku. Imunologi gan stingri iesaka ar Janssen vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, sapotētajiem iedzīvotājiem vakcinēties atkārtoti.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā pirmo poti saņēmuši 704 cilvēki, otro - 2484 cilvēki, bet ar Janssen sapotējies 301 iedzīvotājs. Tikmēr augstāka interese saglabājas par balstvakcināciju, un vakar papildu vakcīnas deva ievadīta apmēram 4000 cilvēku. Kopumā pirmdien vakcinēti 7466 cilvēki.

Vakar un pagājušajā nedēļā vakcinēto kopskaits gan vēl var pieaugt, jo vakcinētāji datus par vakcinācijas faktu ievada pat ar vairāku dienu nobīdi.

Par labu vakcinācijai pret Covid-19 Latvijā līdz šim izšķīrušies kopumā 1,284 miljoni cilvēku, no tiem vakcinācijas kursu jau pabeidza 1,21 miljons iedzīvotāju, savukārt pie balstvakcīnas tikuši jau 102 183 iedzīvotāji.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, Latvijā 2021.gada jūlija sākumā provizoriski bija 1 882 200 iedzīvotāju, tātad līdz šim kopumā vismaz pirmo poti vai Janssen vakcīnu pret Covid-19 saņēmuši 68,25% iedzīvotāju, bet vakcinācijas procesu noslēguši 64,36% iedzīvotāju, no kuriem balstvakcīnu saņēmuši 8,43%, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Savukārt, izdalot dažādas iedzīvotāju vecuma grupas, redzams, ka vakcinācijas procesu pabeiguši 74,99% Latvijas iedzīvotāju, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, un 74,75% Latvijas iedzīvotāju, kuri sasnieguši vismaz 12 gadu vecumu, kas pagaidām ir apakšējā robeža, lai varētu saņemt poti. Šajos aprēķinos gan izmantoti citi aģentūrai LETA pieejamie CSP dati - par Latvijas iedzīvotāju skaitu 2021.gada sākumā.

Kā ziņots, Latvijā vakcinēšana pret Covid-19 tika sākta pagājušā gada 28.decembrī, kā pirmos potējot lielo slimnīcu darbiniekus, bet vēlāk pakāpeniski tika atvērtas citas prioritāri vakcinējamo personu grupas. Šā gada 3.aprīlī durvis vēra speciāli izveidotie liela mēroga vakcinācijas centri, jo Latvijas rīcībā pirmo reizi bija nonācis lielāks daudzums vakcīnu.

Kopš 3.maija Latvijā vakcīnu pret Covid-19 var saņemt ikviens pieaugušais, kurš to vēlas, kopš 17.maija - arī pusaudži no 16 gadu vecuma, bet no 2.jūnija - arī pusaudži vecumā no 12 līdz 15 gadiem. Decembra otrajā pusē Latvijā varētu tikt sākta arī 5-11 gadus vecu bērnu potēšana pret Covid-19.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas