Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Četri no pēdējā diennaktī atklātajiem Covid-19 gadījumiem konstatēti lidostā

Četri no pēdējā diennaktī atklātajiem 26 koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 gadījumiem konstatēti lidostā, otrdien žurnālistiem pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Potenciāli divi no šiem 26 nesen konstatētajiem pacientiem ir inficējušies Latvijā no personas, kura atgriezusies no vīrusa skartās teritorijas, pavēstīja Perevoščikovs. Savukārt līdz tam bija vēl divi gadījumi, kad inficēšanās notikusi Latvijā. Tātad kopumā četri no 60 inficētajiem saslimuši, nebraucot uz ārzemēm.

SPKC eksperts uzsvēra, ka patlaban būtiskākais ir tas, ka ir iespējams noteikt pacientu inficēšanās avotu. "Uz doto brīdi ikvienam no saslimušajiem mēs varam noteikt valsti vai personu, no kuras šis cilvēks ir inficējies," sacīja Perevoščikovs.

Tāpat zināms, ka vismaz divos gadījumos pacientiem nebija izteiktu klīniski simptomu, un vēl joprojām nav bijuši gadījumi, kad kādam no sasirgušajiem būtu smagi saslimšanas simptomi.

Ņemot vērā minētos faktus, joprojām saglabājas visi līdzšinējie SPKC ieteikumi. Tiek aicināts ievērot pamata higiēnas prasības, proti, regulāri mazgāt rokas ar ziepēm, šķaudot vai klepojot aizsegt muti un lietot kabatlakatiņus.

Analīžu nodošana lidostās nav obligāta, bet joprojām tiek ievākta visa nepieciešamā informācija par ceļotājiem, kuri tagad atgriežas no ārzemēm. "Dienests ir uzņēmies ņemt paraugus un nodrošināt visu, kas vajadzīgs, bet dienests nevar piespiest kādu veikt analīzes," norādīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule. Ceļotāju vajadzībām Rīgas lidostā ir uzstādīti medpunkti un termināļos ik pēc 15 minūtēm tiek atskaņoti paziņojumi.

Pašlaik dienests plāno, ka uz katru repatriācijas reisu tiks organizēta mediķu pārbaude un analīžu savākšana. "Visiem, kuri atgriezīsies, būs iespēja nodot analīzes," sacīja Cipule.

Savukārt jau tagad ir zināms, ka konkrētos reisos ir pacienti ar simptomiem, klāstīja NMPD direktore. Turklāt attiecībā uz kuģiem, ar kuriem iedzīvotāji atgriežas Latvijā, notiek sadarbība ar Satiksmes ministriju, kamēr Liepājā un Ventspilī piesaistīta arī "Centrālā laboratorija".

Ņemot vērā, ka pēdējās diennakts laikā NMPD brigādes devušās 36 ar Covid-19 saistītos izsaukumos, kamēr kopumā rindā uz analīzēm gaida aptuveni 200 cilvēku, NMPD direktore aicina iedzīvotājus izturēties ar izpratni un ievērot visus mediķu ieteikumus. Tāpat Cipule mudināja neizmantot dienesta tālruni 113 gadījumos, kad pacientam simptomu nav.

Viņa norādīja, ka šī ir jauna NMPD funkcija, kas līdz šim nav pastāvējusi, tāpēc NMPD kapacitāte un noslogojums patlaban ir augsts. Cipule uzsvēra, ka ir būtiski, lai cilvēki rīkotos atbildīgi un būtu informēti par notiekošo. "Ir ļoti svarīgi, lai sabiedrība būtu atbildīga pret šo resursu," piebilda NMPD direktore.

Vaicāts par cilvēkiem, kuri potenciāli varētu neievērot karantīnu, Perevoščikovs skaidroja, ka primāri uzraudzības funkciju pilda ģimenes ārsti caur pastāvīga telefonisku kontaktu ar pacientu, taču nav iespējams piespiedu kārtā vai, veicot pastāvīgu novērošanu, nodrošināt, ka kāds noteikti ievēros izolāciju.

Pastāv arī gadījumi, kad iedzīvotāji melo par to, ka viņi inficējušies, lai tādējādi varētu neiet uz darbu. Tomēr, kā norādīja Cipule, patlaban notiek apspriedes ar policiju par to, kā rīkoties šādos gadījumos.

Vaicāts par SPKC epidemiologu darba kvalitāti un to, cik lielā mērā tiek apzinātas kontaktpersonas, Perevoščikovs uzsvēra, ka "darbs varbūt nav pamanāms, bet tas ir pamatīgs, jo ar katru gadījumu mēs strādājam individuāli, identificējot lidojumu un kontaktpersonas".

SPKC eksperts arī norādīja, ka patlaban, raugoties globālā mērogā, nav pazīmju, ka vīrusa izplatīšanās samazinās, jo saslimušo skaits visā pasaulē turpina pieaugt un parādās arī jaunas teritorijas, kur vīruss izplatās. Tomēr pozitīvi esot vērtējama citu elpceļu slimību saslimstības samazināšanās, piebilda Perevoščikovs.

Lai gan SPKC vēl neesot apkopojis precīzu informāciju par pēdējo 26 konstatēto Covid-19 slimnieku dzīvesvietām, Perevoščikovs norādīja, ka šī slimība ir saistīta ar starptautiskajiem ceļojumiem, proti, patlaban secināms, ka primāri saslimušie nāk no Pierīgas reģiona.

Kā vēstīts, aizvadītajā diennaktī Latvijā konstatēts lielākais jaunu Covid-19 gadījumu skaits vienas dienas laikā - atklāti 26 saslimušie.

Līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība sestdien arī nolēma no 17.marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.

Ārvalstīs esošajiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri nav paši raduši iespēju atgriezties mājās, obligāti jāreģistrējas Konsulārajā reģistrā. Ārlietu ministrija ņems šo informāciju vērā, lemjot par atgriešanās risinājumiem. Konsulārajā reģistrā var reģistrēties, izmantojot portālu latvija.lv. Ar Konsulāro departamentu var sazināties pa tālruni +371 26 33 77 11.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas