Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ceturtdien Rīgas zoodārzā svērs bruņurupučus

Ceturtdien, 29.augustā, plkst.13.15 Rīgas zooloģiskajā dārzā notiks tradicionālais milzu Galapagu bruņrupuču celšanas un svēršanas pasākums, aģentūru LETA informēja zoodārza pārstāvji.

Bruņurupuču svēršana notiks jau 19 reizi un šo gadu laikā 26 gadus jaunās bruņrupucienes Trīnu un Čelsiju uz svariem cēluši gan Latvijas un Eiropas spēkavīri, gan pasaules čempioni un olimpiskie vicečempioni Viktors Ščerbatihs un brāļi Šici.

Šogad rāpuļus uz svariem cels olimpiskais čempions bobslejā - Daumants Dreiškens. 

Zoodārza pārstāvji vērš uzmanību, ka visdažādāko pasaulē sastopamo sugu bruņrupuči pēdējā laikā arvien biežāk nonāk kritiski apdraudēto sugu sarakstos. Pasaules Sarkanajā grāmatā ierakstīts arī Rīgas zoodārza jaunieguvums - no Tallinas zoodārza atvestais Āfrikas piešrupucis. Šī ir pasaulē trešā augumā lielākā bruņrupuču suga, kas savvaļā sastopama Sahāras dienvidos. Atvedot uz Rīgu, 13 gadīgais rāpulis svēra jau 34 kilogramus, bet lielākais reģistrētais šīs sugas pārstāvis esot svēris 105 kilogramus. 

Šis bruņrupucis ceturtdien svēršanā piedalīsies pirmo reizi.

Galapagu bruņrupucienes Trīna un Čelsija uz Rīgas zoodārzu no Čikāgas tika atvestas 1995.gadā, un Raimonds Bergmanis tās sāka nest un svērt 2001.gada vasarā, kad varenie rāpuļi svēra vien ap 40 kilogramus.

2018.gadā lielākā bruņrupuciene Trīna svēra jau 116 kilogramus, bet Čelsija - 92 kilogramus un abas pērnā gada laikā bija pieņēmušās svarā par trim kilogramiem.

Zoodārzā norāda, ka stabils un prognozējams svara pieaugums lielajiem rāpuļiem vairs nav gaidāms un iespējamas tikai nelielas svārstības. Vienlaikus dati par bruņrupucieņu svara izmaiņām ir visai vērtīgi, jo palīdz koriģēt viņu barības normas, ja svara pieaugums kļuvis pārāk straujš, vai laicīgi pamanīt iespējamās veselības problēmas, par ko liecinātu pārmērīgs svara zudums. 

Savvaļā Galapagu bruņrupuči sastopami Galapagu salās. No atsevišķas saliņas apdzīvojošajām 15 šo bruņrupuču pasugām piecas jau ir izzudušas. Galvenokārt - izmedīti gaļas ieguvei. Šīs sugas bruņurupuču tēviņi var sasniegt 225 kilogramu svaru, bet mātītes - 100 līdz 150 kilogramus. Iespējamais mūža ilgums šiem rāpuļiem ir 150 un vairāk gadu. 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas